Sarah Bernhardt'in Hayatı ve Cyrano De Bergerac - Son Dakika
Güncel

Sarah Bernhardt'in Hayatı ve Cyrano De Bergerac

Sarah Bernhardt\'in Hayatı ve Cyrano De Bergerac

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan iki özel eser.

01.05.2013 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlginç kişiliği ve tutkulu oyunculuğuyla sanat dünyasına adını altın harflerle yazdıran efsanevi Sarah Bernhardt 'in çarpıcı yaşam öyküsü

Dünyanın ilk 'süper star'ının baş döndüren hayat hikâyesi

Bir devre damgasını vuran ünlü aktrist Sarah Bernhardt'in başarılı olduğu kadar doludizgin geçen hayat serüvenini anlatan biyografi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Dünyanın ilk süper starı Sarah Bernhardt'ın yolu Sultan Abdülhamit ile de kesişiyor.

Dünyanın ilk 'süper starı' Sarah Bernhardt (1844-1923), etkileyici fiziği, yeteneği ve çelik gibi iradesiyle yıllar içinde Fransa'nın itibarlı tiyatrosu Comedie Française'in en dikkat çekici aktrisi oldu. Sanatçı kendi tiyatrosunu kurarak kimi zaman mali açıdan zorlansa da sahnelerden kazandığını yine mesleğine yatırdı ve Paris'e enfes bir tiyatro binası kazandırdı. Efsanevi yıldız sadece seyircisini esir eden müthiş oyunculuğuyla ve erkekleri bağlayan baskın kişiliğiyle değil, aklına estiği gibi yaşamasıyla, aşk skandallarıyla ve geniş çevresiyle de her zaman kendisinden söz ettirdi.

Bütün zekâsını, iç güdülerini ve deneyimlerinden edindiği sahne bilgisini rolüne katan ünlü sanatçı, sahnede yüzden fazla karakter canlandırdı. Hem Opelia'yı hem de Hamlet'i oynama başarısını gösteren sayılı oyunculardan Sarah Bernhardt, Alexandra Dumas'ın 'Kamelyalı Kadın'ı ile Oscar Wilde'ın 'Salome'sine ilham verdi. Marcel Proust tarafından Kayıp Zamanın İzinde'deki 'Berma' karakteriyle ölümsüzleşti. Avrupa'ya, Amerika'ya ve Rusya'ya defalara turne düzenleyecek kadar izleyici çeken, ABD'de Red Kit çizgi romanına dahil olan, İstanbul'da Abdülhamit'ten ihsanlar alan büyük aktris, bacağı kesildikten sonra bile kopmadığı sahne tutkusunu ve coşkulu hayatını hakkıyla dile getiren elinizdeki biyografide hayat buluyor.

Sarah Bernhardt'in Hayatı

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Yazan: Arthur Gold ve Robert Fizdale

Çeviren: Fadime Kahya

Sayfa: 342 sayfa

Fiyat: 45 TL

**Rostand'ın ünlü eseri 'Cyrano de Bergerac' Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı.

İç güzelliği ile fiziki güzelliğin mücadelesi; Cyrano de Bergerac

Aşk, âşık olunan kişinin mutluluğu için gerektiğinde kendinden vazgeçmek midir? Peki güçlü, güzel sözler aşk yaratabilir mi? 1897 yılında ünlü yazar Edmond Rostand tarafından kaleme alınan Cyrano de Bergerac adlı eseri okurken hem yıllar öncesine yolculuk yapacaksınız hem de kendinizi aşkı sorgularken bulacaksınız.

Edmond Rostand'ın XVII. Yüzyılda yaşamış, filozof, müzisyen, fizikçi ve silahşor da olan derbeder şair Cyrano de Bergerac'tan esinlenerek 1897'de kaleme aldığı oyun pek çok dile çevrildi, pek çok ülkede başarıyla sahnelendi. Eser aynı zamanda birçok kez sinemaya uyarlanarak izleyicisi ile buluştu.

Türkçeye ilk kez 1942 yılında Sabri Esat Siyavuşgil tarafından kazandırıldı.

Cyrano de Bergerac kılıcının gücü kadar, etkili ve güzel konuşması ve burnunun büyüklüğü ile de tanınmış bir silahşordur. Kuzeni Roxane'a olan aşkını burnunun iriliği nedeniyle duyduğu kompleks yüzünden dile getirememiştir. Cyrano'nun emrindeki yeni yetme yakışıklı silahşor Christian da Roxane'a âşıktır; ne var ki aşkını Roxane'ı etkileyecek kadar güzel kelimelerle ifade edemeyeceği için suskun kalır. Roxane ise Christian'ı görüp beğenir ve bir ağabey olarak bildiği Cyrano'dan bu genç adamla irtibatlarını sağlamasını rica eder. Cyrano, duygularını perde arkasından olsa da Roxane'a bu yakışıklı silahşor aracılığıyla aktarabilmek için, Christian'a değişik bir öneride bulunur: Cyrano bütün aşk mektuplarını yazacaktır.

Yazar Hakkında: Edmond Rostand (1868-1918): Marsilya'da varlıklı ve kültürlü bir ailede dünyaya geldi. Fransız edebiyatının en önemli şair ve oyun yazarlarından biridir. Kendisi de şair olan babasının yönlendirmesiyle hukuk öğrenimi görmüş, fakat şiir yazmayı hiç bırakmamıştır. Pek ilgi görmeyen ilk eseri Les Musardises'le bile muazzam, gür ve zengin bir kaynağa sahip bir şiiri müjdelemiştir. İlk tiyatro oyunları çeşitli sebeplerle pek dikkat çekmese de 1897'de sahnelenen Cyrano de Bergerac, Fransız tiyatrosu ve edebiyatı iççin yepyeni bir devrin başlangıcı olmuştur.

Cyrano de Bergerac

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Yazan: Edmond Rostand

Çeviren: Sabri Esat Siyavuşgil

Sayfa: 284

Fiyat: 12TL

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sarah Bernhardt'in Hayatı ve Cyrano De Bergerac - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Hakkari'de hayatını kaybeden müzik öğretmenine atölye açıldı
    11:20 Hakkari'de hayatını kaybeden müzik öğretmenine atölye açıldı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi, görev yaptığı okuldaki müzik atölyesine verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Atölyesiz Okul Kalmasın Projesi' kapsamında Kotan'ın görev yaptığı okula müzik atölyesi kuruldu. Açılış törenine katılan yetkililer, Kotan'ın anısını yaşatmak amacıyla atölyenin açıldığını belirtti.

  • Adana'da Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak
    11:20 Adana'da Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak

    Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 5 bin 164 sandıkta 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak. Adana'nın ilçelerinde ise toplamda 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak.

  • Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu
    11:19 Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu

    Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Ramazan İrşat Programları kapsamında Horasan'da bulunan Mustafa Gül Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık yapan öğrencilerle bir araya geldi. Müftü Can, öğrencilerle sohbet ederek öneri ve isteklerini dinledi. Ayrıca, Horasan'da bulunan diğer Kur'an kurslarını da ziyaret eden Müftü Rüstem Can, teravih sohbeti yaparak gençlere çikolata ikram etti.

  • Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı
    11:19 Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, M.B. (51) idaresindeki kamyonet devrildi ve kazada sürücü ile araçta bulunan G.B. (49) ve H.B. (17) yaralandı. Yaralılar, Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi
    11:18 Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi

    Erzincan'da yapılan operasyonda, M.K. ve İ.Ö. isimli şahıslara ait depolarda yapılan aramalarda kaçak ürünler ele geçirildi. Operasyonda, 130 bin dal bandrolsüz boş makaron, 19 kg nargile tütünü, 41 bin 200 dal bandrolsüz dolu makaron, sigara sarma kağıdı, bandrolleri kesilmiş tütün ve açık kıyılmış tütün bulundu. Şüpheli şahıslar adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı
    11:18 Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı

    Mersin'de internet üzerinden sahte ilanlarla vatandaşları dolandıran ve araç almak isteyenleri 'sazan sarmalı' yöntemiyle mağdur eden 36 şüpheliden 20'si tutuklandı. Şüphelilerin organize şekilde yaptıkları dolandırıcılık sonucunda 180 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.

  • Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı
    11:18 Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'de bir haftada yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlenen 159 düzensiz göçmen yakalandı. Güvenlik güçleri denetimlerini sürdürerek göçmen kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 3 şüpheliyi gözaltına aldı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 1'i tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.


Advertisement