Sarah Ferguson'un Davasına Erteleme - Son Dakika
Güncel

Sarah Ferguson'un Davasına Erteleme

Sarah Ferguson\'un Davasına Erteleme

SHÇEK Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çekildiği belirtilen görüntülerle ilgili eski York Düşesi Sarah Margaret Ferguson'un yargılandığı dava ertelendi.

23.11.2012 14:45  Güncelleme: 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çekildiği belirtilen ve bir İngiliz televizyon kanalında yayımlanan görüntülerle ilgili eski York Düşesi Sarah Margaret Ferguson'un yargılandığı davada kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

Erteleme tarihinden itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlenmemesi halinde kamu davasının düşeceği belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, York Düşesi Ferguson ile beraberindeki Tom Jones ve Chris Rogers'ın, 22 Eylül 2008'de Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne izin prosedürlerine uymadan ve gerçek kimliklerini gizleyerek girdikleri ve burada gizli kamerayla görüntü kaydettikleri belirtildi.

İddianamede ayrıca Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ağır zihinsel engelliler sınıfında bulunan, fiziksel engelleri nedeniyle hiçbir ihtiyaçlarını yardımsız sağlayamayan, çevreleri ve kendilerine karşı saldırgan davranışlar gösteren, tamamen bakım ve gözetim personelinin denetiminde bulunan mağdur çocukların, izinsiz gizli çekimlerle görüntülendiğinin belirlendiği ifade edildi.

İddianamede Sarah Margaret Ferguson'un TCK'nın 134'üncü maddesindeki "özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, özel hayatın gizliliğini basın yoluyla ihlal etmek" suçunu işlediği için 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Bu suçun yurtta kalan 5 mağdur çocuğa yönelik olduğu gerekçesiyle Sarah Margaret Ferguson'un 5 kez cezalandırılması, 7 yıl 6 aydan 22 yıl 6 aya kadar mahkumiyeti de istendi.

Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 6352 sayılı kanunla, basın ve yayın yoluyla işlenen suçlardaki ceza sınırlarının değiştirildiği, bu nedenle de görevsizlik kararı verildiği vurgulandı. Hakim, dosyanın Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

3 YIL İÇİNDE SUÇ İŞLEMEZSE DAVA DÜŞECEK

Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 13 Kasım 2012'de görülen duruşmada ise, 6352 sayılı yasanın geçici 1/b maddesi uyarınca kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

Kararda, sanık Sarah Margaret Ferguson'un, görevsiz mahkemeye yazdığı 03 Mayıs 2012 tarihli savunmasına değinildi. Sanığın savunmasında 2008 yılında Türkiye ve Romanya Çocukları hakkında bir belgesel yapımı için ITV ile anlaştığını, gerek belgesel yayınına, gerekse 'Undercover' isimli kitabın içeriğine müdahale yetkisinin bulunmadığını, tüm yetkilerin ITV'de olduğunu, hiçbir zaman eline kamera alıp kayıt yapmadığını ifade ettiği belirtildi.

Sanığın SHÇEK'e bağlı Saray Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gizli çekim yaparak bu görüntüleri İngiltere'de ITV kanalında "Tonight" isimli programda ve yine Chris Rogers'in aynı konuda yazılmış "Undercover" isimli belgesel kitabında yayımlayarak özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işlediği vurgulandı.

Sanığın üzerine atılı bu eylemin basın yoluyla işlediğinin hatırlatıldığı kararda, TCK'nın 6/9'uncu maddesine göre 'Basın Yayın Yolu' deyiminden, her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçlarıyla yapılan yayınların anlaşıldığı, 6352 sayılı yasanın geçici 1'inci maddesinin, 31 Aralık 2011 tarihine kadar işlenmiş bu tür suçlarda kovuşturmanın ertelenmesini öngördüğü belirtildi.

Suç tarihinde yürürlükte bulunan TCK'nın 134/1 maddesinin öngördüğü ceza süresinin, 6352 sayılı geçici 1'inci maddesinin kapsamında kaldığı, bu nedenle de kovuşturmanın ertelenmesine karar verildiği ifade edildi.

Mahkeme, erteleme tarihinden itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlenmemesi halinde kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

"KARAR YERİNDE BİR KARARDIR"

Kararı değerlendiren Sarah Margaret Ferguson'un Ceza Hukukçusu danışmanı Dr. Murat Balcı, "Karar yerinde bir karardır. Biz özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmiş olduğunu düşünmüyoruz. Ancak, dosyanın kısa sürede sonuçlanmış olması sevindiricidir" dedi.

Sarah Margaret Ferguson'un Türkiye Cumhuriyeti'ni ya da onun kurumlarını aşağılamak maksadıyla değil, gördüğü olumsuz koşullara dikkat çekmeye çalıştığını belirten Dr. Murat Balcı sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisi, Suriye'de yaşanan kaostan kaçarak Türkiye'ye sığınan kişilerin bulunduğu kamplar ve burada yaşayan çocuklara dikkat çekmek için ileride Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini belirtmiştir."

HA - İstanbul/ Fatih

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sarah Ferguson'un Davasına Erteleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement