Sarai'nin Cesedin Atıldığı Yer Osmanlı Hoşgörüsünün Kalbiydi - Son Dakika
Güncel

Sarai'nin Cesedin Atıldığı Yer Osmanlı Hoşgörüsünün Kalbiydi

Sarai\'nin Cesedin Atıldığı Yer Osmanlı Hoşgörüsünün Kalbiydi

ABD'li Sarai Sierre cinayetinin kriminal izlerinin sürüldüğü bölge, bir taraftan da tarihi yarımadanın yüzlerce yıllık geçmişinden kalan ama kendi haline bırakılmış izlerini barındıyor.

06.02.2013 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'li Sarai Sierre cinayetinin kriminal izlerinin sürüldüğü bölge, bir taraftan da tarihi yarımadanın yüzlerce yıllık geçmişinden kalan ama kendi haline bırakılmış izlerini barındıyor.

POLİSLERİN ÜZERİNDE TOPLANDIĞI TAŞ KAİDE

Türkiye'yi çok üzen cinayet nedeniyle hemen her gün önümüze gelen görüntülerde dikkati çeken bir yapı var. Polislerin delil arama çalışmalarına başlamadan önce üstünde toplandıkları bu yapı, sanıldığı gibi Bizans surlarına ait bir parça değil. Aslında bu devasa kalıntılar surların yapımından yüzlerce yıl sonra Osmanlı İstanbul'unda o surların üstüne inşa edilmiş 3 Murat'ın İncili Köşkü'nden geriye kalanlar.

İSTANBUL'UN OSMANLI, OSMANLI'NIN HOŞGÖRÜ SEMBOLÜYDÜ

Sarai cinayetinin izlerini süren polislerin üstünde toplandıkları yer aslında İncili köşkün günümüze gelen kalıntılarıdır. Kalıntılar, kesme taştan kemerli bölüm ve bunun üzerinde şimdi yok olan ahşap köşkü taşıyan dışarıya taşırılmış taş çıkıntılardan oluşuyor. Bazılı bazı batılı gezginler İstanbul'da en dikkat çekici yapı olarak bu binayı görüyor ve Osmanlı İstanbul'unda bu köşkü çiziyorlardı.

RUMLARIN KUTSALI ZARAR GÖRMESİN DİYE

Rumların burada bulunan ayazmada düzenlediği törenlerin her zaman ilgi çekici olduğu, aslında köşkün de bu kutsal mekanın zarar görmemesi için tonozlu bir altyapıyla yükseltildiği söyleniyor.

Yine söylendiğine göre Sultan 3. Murat, Ağustos Panayırında, ayazmaya eğlenmeye gelen Rumları köşkteki tahtından oturarak seyretmekten büyük keyif alıyordu.

DEMİRYOLU SONU OLDU

İstanbul'un tarihini anlatan yazı ve kayıtlarda köşkün ahşap kısmının 1863 yılında yandığı, bunun arkasında kalan bölümlerinin de Yedikule - Sirkeci demiryolu hattının inşaatı sırasında (1865) yıkıldığı belirtiliyor.

MANGANA: GÖZDEN DÜŞEN BİZANS SARAYI

Bizans döneminde Mangana olarak isimlendirilen saray da inşaasından yüzyıllar sonra yapılan İncili Köşk'ün bulunduğu bölüme kadar uzanıyordu. 4 gündür Polislerin kriminal çalışmalarını yaptığı alanda bulunan Bizans yönetim sarayı Mangana'nın yapımına 9.yy'da imparator 1. Mihail döneminde başlandığı İmparator Basileios zamanında da son biçimini aldığı söyleniyor.

12.yy. sonlarına doğru yıktırıldığı belirtilen Mangana Sarayı son dönemlerinde Bizans'ın gözden düşen saray mensuplarının hapsedildiği bir yer olarak biliniyor. Bugün o saraydan geriye kalan bir şey yok.

(BB) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sarai'nin Cesedin Atıldığı Yer Osmanlı Hoşgörüsünün Kalbiydi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement