Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri - Son Dakika
Yerel

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Adem Koçak - Kapadokya'nın en önemli yeraltı şehirlerinden birisi olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin ziyaretçi sayısı hergeçen gün artıyor.

07.11.2011 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adem Koçak - Kapadokya'nın en önemli yeraltı şehirlerinden birisi olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin ziyaretçi sayısı hergeçen gün artıyor. Yeraltı şehrinin Kapadokya bölgesine gelen turistlerin yol güzergahı üzerinde olması, iyi korunması ve bir bütün olarak kolay gezilebilmesi nedeniyle turistlerin büyük ilgi gösterdiği bildirildi.

Saratlı Belde Belediye Başkanı Nedim Uğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin Kapadokya Bölgesi içinde Aksaray'a 22, Nevşehir'e 50 kilometre mesafede, İpek Yolu güzergahı üzerinde bulunduğunu söyledi.

Kapadokya'nın en önemli yeraltı şehirlerinden birisi olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri'nin Roma döneminde yerleşime açıldığını belirten Uğuz, "Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, içten sürgülü, dışarıdan gelenlerin anlayamayacakları şekilde yontulmuş değirmen taşlarından yapılmış emniyet kapılarıyla güvenli ve kullanışlı bir yeraltı şehridir" dedi.

2001 yılında turizme açılan yeraltı şehrinin ilk üç katının turizme açık olduğunu kaydeden Uğuz, "Yedi katlı yeraltı şehrinin ilk üç katı turizme açık. Açılması halinde geride bin metrekarelik daha alan bulunuyor. Turistlerin gezebildiği alanlar içinde 40 oda bulunurken, yeraltı şehrinde kiler, tuvalet, banyo ve havalandırma sistemi bulunuyor. Kapadokya'da çok ender bulunan yeraltı şehirlerinden birisi" diye konuştu.

-Turist akını rekor kırdı-

Yeraltı şehrinin Kapadokya ziyareti için gelen turistlerin yol güzergahı üzerinde olması, iyi korunması ve bir bütün olarak kolay gezilebilmesi nedeniyle yabancı turist akınına uğradığını vurgulayan Uğuz, şunları kaydetti:

"Yeraltı şehrine ilgi her geçen yıl artıyor. 2009 yılında 80 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Saratlı'yı 2010 yılında ise 114 bin yabancı turist ziyaret etti. Bu yıl ise Ekim ayı başında bu sayıyı geçerek, yeni bir rekor kırdık. Önümüzdeki günlerde daha fazlasına ulaşacağımıza inanıyorum. Ziyaretçi çok fazla. Bazen tur otobüslerinin peş peşe gelmesi nedeniyle yeraltı şehri içi tamamen turistle dolarken, sıra bekleyenler oluyor. Saratlı, dünyanın dört bir yanından turistlerin akınına uğruyor. Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya ve Fransa'dan, Japonya ve Kore'den gelen turistler ağırlıkta. Yerli turist sayısında da önemli artış var."

-İkinci yeraltı şehri turizme açılıyor-

Saratlı'da ikinci bir yeraltı şehrini turizme açmak için temizlik çalışmalarına başlayacaklarını dile getiren Uğuz, "Saratlı beldemizde Zafer ve İstiklal Mahallesi arasında bulunan ikinci bir yeraltı şehrimizin temizlik çalışmasına Kasım ayında başlayacağız. 700 metrekare bir alana sahip olduğunu düşünüyoruz. Aksaray ve Kapadokya turizmine yeni bir yeraltı şehri kazandıracağız" dedi.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından turistleri Saratlı'ya beklediklerini ifade eden Uğuz, turist sayısını artırarak Saratlı'yı dünyanın tanımasını ve buradan memnun olarak ayrılmalarını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- AKSARAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement