Sarı Pas Sempozyumu, İzmir'de Gerçekleştirilecek - Son Dakika
Yerel

Sarı Pas Sempozyumu, İzmir'de Gerçekleştirilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kuru Tarım Alanları Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi'nin düzenlediği "buğday üretiminde ciddi bir tehlike olan sarı pas hastalığı"nın ele alınacağı sempozyum 40 ülkeden 200 bilim adamının katılımıyla İzmir'de gerçekleştirilecek.

27.04.2014 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Buğday üretiminde ciddi bir tehlike olan ve yüzde 50 verim kaybına yol açan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 40 ülkeden 200 bilim adamının katılacağı "2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu" İzmir'de yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Kuru Tarım Alanları Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi'nin (ICARDA) düzenleyeceği  "2. Uluslararası Buğday Sarı Pas Sempozyumu" 28 Nisan Pazartesi günü başlayacak. 28-30 Nisan tarihlerinde Hilton Oteli'nde düzenlenecek sempozyuma, 40 ülkeden tarım yöneticileri ve bilim adamlarından oluşan 200'e yakın üst düzey uzman katılacak.

Sempozyumda, buğdayın en büyük düşmanı olarak gösterilen, bitkiyi zayıflatıp daneyi buruşturarak büyümesine engel olduğu bildirilen ve rüzgarla taşınarak sınır tanımaması nedeniyle "Pasaportu olmayan hastalık" olarak anılan sarı pas hastalığına karşı dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi konusunda fikir alış verişinde bulunulacağı, sonuç raporunun ülkelerin ortak mücadelesinin temelini oluşturacağı bildirildi.

Sempozyumdaki konuklar arasında tarım alanında Nobel kazanan tek isim olan buğday araştırmacısı Norman Borlaug'un kızı Jeanny Borlaug'un da yer alacağı kaydedildi.

İzmir'deki ETAE dünyadaki 5 merkezden biri oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı İzmir'in Menemen ilçesindeki Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (ETAE), ABD, Kanada, Fransa ve Danimarka'nın dışında dünyada sarı pasa karşı mücadele için oluşturulan 5 merkezden biri haline getirildiği de sempozyumda açıklanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ICARDA ile birlikte kurduğu, Kuzey Afrika'dan Batı ve Orta Asya'ya kadar geniş bir alana hizmet veren merkez, sarı pasa karşı dayanaklı buğday çeşitleri geliştirmek üzere 16 bin farklı buğday çeşidi üzerinde incelemeler yaparak buğdayda verim ve kalitenin düşmesine neden olan hastalığa karşı dayanıklı çeşitleri araştırıyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarı Pas Sempozyumu, İzmir'de Gerçekleştirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement