"Sarıkamış'' deniz şehitleri anıldı - Son Dakika
Güncel

"Sarıkamış'' deniz şehitleri anıldı

"Sarıkamış\'\' deniz şehitleri anıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Rus gemilerince batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri, düzenlenen törenle anıldı.

07.11.2013 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Rus gemilerince batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri, düzenlenen törenle anıldı.

Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına ilk tören gemilerin battığı noktada gerçekleştirildi.

Karadeniz Bölge Komutanlığından basının alınmadığı fırkateynle denize açılarak gemilerin battırıldığı yere çelenk bırakılmasıyla başlayan törene, Ereğli Belediyesince sahil bandına dikilen ''Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde devam edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Harekatı'nı yansıtan anıtların Türkiye'nin bütün illerinde yapılması gerektiğini söyledi.

Şehitleri asla unutmayacaklarını belirten Posbıyık, "Batan 3 geminin 221 mürettebatının isimlerinin yazılı olduğu bu anıt önünde saygıyla eğilmekten büyük onur duyuyoruz. Saldırı sırasında askerlerimizin gösterdiği kahramanlığı ve o kahramanlığın yazdığı destanı gelecekte de yaşatmalıyız" diye konuştu.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sarıkamış şehitleri anısına yapılan anıtın önünde saygıyla eğildiğini belirterek, "Üç tarafı denizlerle kaplı olan bu güzel toprağımızı korumak için herkese geçmişte verilen mücadeleleri mesaj olarak iletmemiz lazım" dedi.

Olayı uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkaran ve anma törenlerinin yapılmasına vesile olan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de anıtın çok büyük bir sembol olduğunu belirtti.

Sarıkamış'ta Anadolu'nun her yerinden insanın şehit olduğunu vurgulayan Sönmez, "Ereğli'ye, Sarıkamış dışındaki ilk şehit anıtı yapıldı. Umarım ülkenin her ilinde bu anıtlar olur. Eğer bu 3 gemi Trabzon'a gidebilseydi, bu malzemeler ulaşabilseydi, savaşın kaderi farklı olurdu. Belki yenilebilirdik ama kırım bu kadar yüksek olmayacaktı" ifadesini kullandı.

- "Her törende yağmur yağıyor"

Sönmez, gemilerde taşınan malzeme, harita ve cephanelerin Sarıkamış'a ulaşması durumunda tarihin başka türlü yazılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Belki Osmanlı devam edecekti, belki dünya bu şekilde bölüşülmeyecekti. Birinci Dünya Savaşı'nda donanmamız daha güçlü olsaydı inanın tarih başka türlü yazılmış olacaktı. Anıt sadece 221 denizciyi sembolize etmiyor, tüm Sarıkamış deniz şehitlerini sembolize ediyor. Törenleri yapmamızın amacı gençlere şehit anma adabını, şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını öğretmek, başka bir gayemiz yok. 2007 yılından beri bu törenleri yapıyoruz, her törende yağmur yağıyor. Sanki tanrının bir lütfu, bizi ıslatıyor ve üşütüyor."

Gemilerin battığı yere açıldıklarını, deniz sallantısının bile kendilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Sönmez, "Denizcilik geleneklerine uyarak her geminin ismini anarak denize çelenk atıyoruz. Çok duygulu bir an sanki suyun yüzünde o şehitleri görüyoruz, onların yaşadıklarını hissediyoruz" dedi.

Törene, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

- Gemilerin batırıldığı olay

Ereğli Belediyesi'nin derlediği bilgilere göre, 3 geminin batırıldığı olay şöyle gerçekleşti:

''Harbiye Nazırı Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı.

Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış'a ulaşacaktı.

Söz konusu 3 gemi, Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemimiz Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte çok kısa süre içinde denize gömüldü.''

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sarıkamış'' deniz şehitleri anıldı - Son Dakika


Advertisement