Şark Bülbülü Celal Güzelses Vefatının 60. Yılında Türkülerle Anıldı - Son Dakika
Güncel

Şark Bülbülü Celal Güzelses Vefatının 60. Yılında Türkülerle Anıldı

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1917 yılında tanışarak şarkılarını dinlediği ve güçlü sesinden dolayı 'Şark Bülbülü' unvanını verdiği ses sanatçısı Celal Güzelses, vefatının 60. yılında türkülerle anıldı.

03.02.2019 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1917 yılında tanışarak şarkılarını dinlediği ve güçlü sesinden dolayı 'Şark Bülbülü' unvanını verdiği ses sanatçısı Celal Güzelses, vefatının 60. yılında türkülerle anıldı.

Sanatçı Celal Güzelses, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde anıldı. Anma törenine ünlü ses sanatçısı İzzet Altınmeşe, Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, Celal Güzelses'in oğlu Erdem ve torunu Celal Güzelses, Diyarbakır Devlet Türk Klasiği Koro Müdürü Derya Koç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa hazırladığı etkinlikte Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve ünlü ses sanatçısı İzzet Altınmeşe tarafından konser verildi. Alkışlarla türkülere eşlik eden katılımcılar, unutulmaz bir gece yaşadı.

Celal Güzelses'in Diyarbakır'da doğduğundan vefatına kadar kültürüne hizmet ettiğini belirten oğlu Erdem Güzelses, 1917'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Diyarbakır'a 2. Kolordu Komutanı olarak geldiğinde Gazi Köşkü'nde onu dinleyince 'Sen Bülbüller gibi şakıyorsun, ne biçim bir ses bu' diyerek 'Şark Bülbülü' unvanını verdiğini dile getirdi. Güzelses, "Cumhuriyet kurulduktan sonra Celal Güzelses, sadece memleketinin mayalarını, gazelleri ve türkülerini hatalarını ayıklanmış bir biçimde besteleriyle beraber ölümsüzleştirmiş. 1931 yılında İstanbul'a giderek 8 plak okumuş. Kendisinin 50'yi aşkın plakları var. Vefatında Ulucami'den mezarlığa kadar arbaneler ve okunan dualarla bir gidişi var, hiç unutamıyorum. Psikoloji hocası olmama rağmen psikolojimi düzeltemiyorum. O tesir hala var bende, onu yaşatan sevdalılarıdır. Diyarbakırlılar sevgilerini gösteriyorlar, bundan daha güzel bir duygu da olamaz" dedi.

İzzet Altınmeşe'den Güzelses'e övgüler

Anma töreninde Celal Güzelses'in unutulmaz parçalarını seslendiren İzzet Altınmeşe ise, bu işe başladığından beri Celal Güzelses'in türkülerini örnek aldığını ve onun izinden gittiğini söyledi. Altınmeşe, "Benim hala gönlümde yaşıyor, bugün özellikle ayrı bir gün. Onu yad etmek, türkülerini yaşatmak, yaşatabilmek çok güzel bir duygu. Diyarbakır kültürüne o kadar büyük katkıları vardır ki, Ortadoğu'da gelmiş geçmiş Diyarbakır türkülerini bilmeyen kimse yok, her yere ulaştırmıştır. Bizde o izden gidiyoruz, memleketimize bir nebze hizmet edebiliyorsak ne mutlu bizlere. Bundan daha mutlu bir an olamaz" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şark Bülbülü Celal Güzelses Vefatının 60. Yılında Türkülerle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement