Sarkozy'ye İptal Şoku - Son Dakika
Güncel

Sarkozy'ye İptal Şoku

Sarkozy\'ye İptal Şoku

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasayı iptal etti.

28.02.2012 16:29  Güncelleme: 08:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa tasarısını, oy çokluğuyla iptal etti.

Anayasa Konseyi, gerekçeli kararında soykırımı inkar yasasının, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.

Fransa Meclisi ve Senatosu'nda oy çokluğuyla kabul edilen ve soykırımın inkarını suç sayan yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı.

Konsey, kararını bugün açıkladı. Buna göre önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceği düşünülen soykırımı inkar yasası, Anayasa Komisyonu tarafından iptal edildi.

Başkanlığını, eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre'nin yürüttüğü, 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya yedi üye katıldı.

Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Fransa'da yasama yılı, önümüzdeki Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sona eriyor. Ardından da Haziran'da parlamento seçimleri var. Parlamento bu aranın ardından yeniden Eylül ayında toplanacak.

Yasa teklifi, Fransa'da, Ermeni soykırımının varlığını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyordu.

ERMENİ ŞARKISIYLA OY PEŞİNDE

Bu arada Fransa'da gelecek Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde koltuğunu koruyabilmek için yarışan Nicolas Sarkozy, kampanya şarkılarını belirledi.

Listede Fransız rock sanatçısı Johnny Hallyday'in yanı sıra Charles Aznavour'un Ermeni soykırımı için yazdığı "Ils sont tombes/Onlar Düştü" adlı parçası da yer alıyor. Sarkozy'nin, Aznavour'un şarkısını listesine alarak Ermeniler'e mesaj vermek istediği yorumları yapılıyor.

Sarkozy,kampanya kapsamında eşi Carla Bruni'nin de bir şarkısını kullanacak.

 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Sarkozy'ye İptal Şoku - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement