'Şarlatan' Davası Bir Kez Daha Ertelendi - Son Dakika
Güncel

'Şarlatan' Davası Bir Kez Daha Ertelendi

\'Şarlatan\' Davası Bir Kez Daha Ertelendi

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Onur Hamzaoğlu'nun, Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde yaptığı araştırmasında yeni doğmuş bebeklerin dışkıları ve anne sütünde ağır metaller bulunduğunu açıklaması üzerine...

26.01.2012 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu'nun, Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde yaptığı araştırmasında yeni doğmuş bebeklerin dışkıları ve anne sütünde ağır metaller bulunduğunu açıklaması üzerine kendisine "Şarlatan" diyerek tepki gösteren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine açtığı davanın 4'üncü duruşması görüldü. 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, dava konusu dosyanın kapsamlı oluşu ve görevli hakimin dosyaya geçici olarak görevlendirilmesi sebebiyle duruşmayı 15 Mart 2012 tarihine erteledi.

Sanayi kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe girdiği, kanser vakalarının dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olduğu Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde doğum yapan annelerin sütü ile yeni doğan bebeklerin dışkılarında araştırma yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, insan vücudunda olmaması gereken yüksek dozda ağır metaller belirlediğini açıkladı. Bu açıklamaya tepki gösteren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, hem yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, hem de bir toplantıda Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu için "Şov yapıyor. Onun yaptığına şarlatanlık denir" dedi. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu da bu sözleri üzerine Başkan Karaosmanoğlu aleyhine 'hakaret' iddiasıyla dava açtı.

Açılan davanın 4'üncü duruşması bugün Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Duruşma öncesi, Prof. Dr. Hamzaoğlu'na destek vermek için CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, BDP İstanbul bağımsız milletvekili Levent Tüzel ile yurdun çeşitli üniversitelerinden gelen öğretim üyesi, bilim adamları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kişi Adliye'ye geldi.

"CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUM"

Duruşma salonunda yaptığı açıklamada araştırma raporunu sunmadığını, sadece bilgileri paylaştığını söyleyen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, "Dilovası ve Kandıra ilçeleriyle ilgili araştırmamızı Kocaeli Üniversitesi'nin desteğiyle başlattık. Bölgede yeni bir fabrikanın kurulmasıyla ilgili yaratacağı olumsuz etkiler üzerine basın mensupları sorular sordu. Ben de araştırma raporunu sunmadım. Sadece bilgileri paylaştım. Onun üzerine Belediye Başkanı 10 gün sonra 2 ayrı kez, söz konusu davaya konu olan hakarette bulundu. Cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.

2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, dava konusu dosyanın kapsamlı oluşu ve görevli hakimin dosyaya geçici olarak görevlendirilmesi sebebiyle duruşmayı 15 Mart 2012 tarihine erteledi.

"TEK CELSEDE BİTMESİ GEREKEN BİR DAVA"

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, duruşma çıkışı yaptığı açıklamada tek celsede bitmesi gereken bir dava olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:

"Bir bilim adamı halk sağlığını ilgilendiren çok önemli bir bulguya ulaşıyor ve halkla paylaşıyor. Bundan doğal başka birşey olamaz. Bilimsel özgürlüğün halk ve çevre sağlının insanlığın emrinde olması gerekirken tam tersi sermayenin iktidarın emrine sokulmak istendiğini görüyoruz. Sadece burada yaşamadık bunu Kütahya'da siyanür havuzunun taşmasında gerçeklerin halktan saklanmasında da yaşadık. Karadeniz'de kanser olaylarının artmasında da o dönemin bakanları gerçekleri saklamıştı. Aynı şey burda da geçerli. Onurlu bir bilim adamının yaptığını hakaretlerle karşılanmaya çalışılması kabul edilebilir birşey değil. Tek celsede bitecek bir davanın yaklaşık bir yıl oyalanması da nasıl bir sistemle karşı karşıya geldiğimizi gösteriyor bize." - Kocaeli/ İzmit

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement