Sarp Sınır Kapısındaki Yoğunluk, Kapıkule'yi Geride Bıraktı - Son Dakika
Yerel

Sarp Sınır Kapısındaki Yoğunluk, Kapıkule'yi Geride Bıraktı

Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı konumundaki Sarp Sınır Kapısında yolcu giriş çıkış sayısı, Kapıkule Sınır Kapısını geride bıraktı.

12.12.2013 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAYRAM SARAYOĞLU - Türkiye'nin Kafkaslara açılan kapısı konumunda bulunan Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'nın, yolcu giriş çıkış sayısı açısından, Avrupa'ya açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nı geride bıraktığı bildirildi.

Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan ile 109 kilometre sınır uzunluğuna sahip Artvin'in, komşu ülkeyle Sarp Kara Hudut Kapısı ve Hopa Limanı ile hem kara hem de deniz hudut kapısı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin Gürcistan ile Kafkas ülkelerine açılan ve kimlikle geçiş yapılabilen Sarp Sınır Kapısı'nın çok önemli işleve sahip olduğunu vurgulayan Cirit, bu sınır kapısındaki yolcu giriş çıkışlarının her yıl artarak devam ettiğini ifade etti.

Sarp Sınır Kapısı'ndan günde ortalama 20 bin yolcunun giriş çıkış yaptığını ifade eden Cirit, "Günde yaklaşık 20 bin yolcunun giriş çıkış yaptığı Sarp'tan bu yılın ocak-ekim döneminde 5 milyon 542 bin yolcu giriş çıkış yaptı. Bu yıl Sarp'ta en düşük yolcu giriş ve çıkış işlemi 388 bin 964 kişi ile ocak ayında, en çok yolcu giriş ve çıkışı ise 827 bin 69 kişi ile ağustos ayında gerçekleşti" dedi.

Sarp Sınır Kapısı'ndaki yolcu ve araç yoğunluğuna dikkati çeken Cirit, şöyle devam etti:

"Artvin'in Borçka ilçesinde inşa edilecek Muratlı Sınır Kapısı'nın faaliyete geçmesiyle Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan tır trafiği bu alana kaydırılacak ve Sarp'ta bu anlamda yaşanan sıkıntı çözülecek. Sarp Sınır Kapısı Türkiye'de kara hudut kapıları arasında yolcu giriş ve çıkışları itibariyle birinci sırada yer alıyor. Sarp Sınır Kapısı, Atatürk ve Antalya havaalanlarından sonra üçüncü sıradaki konumunu koruyor. Sarp'ta gün geçtikçe hem yolcu giriş ve çıkışı hem de tır trafiği önemli ölçüde artmaktadır. Sarp'daki yolcu ve araç giriş çıkışında geçen yıla göre yüzde 21'lik artış gerçekleşti."

Cirit, Sarp Sınır Kapısı'ndaki genişletme çalışmalarıyla ilgili kamulaştırma işlemlerine de kısa süre sonra başlanacağını ifade ederek, kamulaştırma ilgili ödeneğin yakın zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine aktarılacağını söyledi.

Vali Cirit, Sarp Sınır Kapısı'nın Artvin başta olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını da sözlerine ekledi. - Artvin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarp Sınır Kapısındaki Yoğunluk, Kapıkule'yi Geride Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement