Ticaret Bakanı Pekcan: Vatandaş, Satın Alınan Ürünü Cep Telefonundan Denetleyebilecek - Son Dakika
Güncel

Ticaret Bakanı Pekcan: Vatandaş, Satın Alınan Ürünü Cep Telefonundan Denetleyebilecek

Sebze ve meyve ticaretinde bildirim modelinin hayata geçtiğini duyuran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Vatandaşlarımız, sebze ve meyvelere ilişkin perakendecinin alış fiyatı dahil her aşamada oluşan fiyat bilgilerine ulaşabilecek" dedi.

14.10.2018 16:08  Güncelleme: 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ürün künyesi kapsamında geliştirilen 'Hal Kayıt Sistemi Mobil' uygulamasıyla vatandaşın, satın aldığı meyve ve sebzeye ilişkin üretim tarihi, yeri, alış ve satış fiyatı gibi her türlü bilgiyi cep telefonundan görebileceğini açıkladı.

Bakan Pekcan, "5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna" istinaden sebze ve meyve ticaretinde bildirim modelinin hayata geçtiğini söyledi. Bu modelin uygulanmasını sağlayan Hal Kayıt Sistemi'nin (HKS) Ticaret Bakanlığı'nın bünyesinde faaliyete alındığını anlatan Pekcan, uygulamayla sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri tabanının oluşturulması ve söz konusu ticaretin elektronik ortamda takip edilmesinin amaçlandığını belirtti.

"ALIŞ FİYATI DAHİL, BİLGİLERE ULAŞABİLMEK MÜMKÜN OLACAK"

Pekcan, ürün künyesiyle sebze ve meyve ticaretinde şeffaflığın sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Söz konusu künyelerde malın üretim ya da ithal tarihi, üreticinin adı soyadı, ticaret unvanı, malın miktarı, üretim yeri ya da gümrük kapısı, üretim şekli (iyi tarım, organik, geleneksel) malın alış fiyatı ve işletme adı (malın bulunduğu kişi ya da yer) gibi bilgiler yer alıyor. Malların toptan ve perakende satışında bulundurulması gereken bu künyeler, sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi görüyor. Künye numaralarının sorgulanmasıyla sebze ve meyvelere ilişkin perakendecinin alış fiyatı dahil her aşamada oluşan fiyat bilgilerine de ulaşabilmesi mümkün olacak."

"HKS MOBİL' UYGULAMASI TÜKETİCİLERİN KULLANIMINA SUNULDU

Tüketiciler tarafından sorgulama işleminin 'www.hal.gov.tr' web adresi üzerinden ya da '444 0 425' numaralı HKS Çağrı Merkezi aracılığıyla yapılabildiğine işaret eden Pekcan, ayrıca, 'HKS Mobil' uygulamasının tüketicilerin kullanımına sunulduğunu söyledi.

TÜKETİCİ, ÜRÜN BİLGİLERİNE KOLAY VE HIZLI ERİŞEBİLECEK

Pekcan, söz konusu mobil uygulamayla ürün künyelerinde yer alan karekodların sorgulanmasına imkan tanındığını anlatarak, böylece tüketicilerin ürüne ilişkin bilgilere daha kolay ve hızlı şekilde erişebilmesinin sağlandığını ifade etti.

VATANDAŞ, KENDİ DENETİMİNİ KENDİSİ YAPACAK

Ürün künyesi kapsamında geliştirilen mobil uygulamayla vatandaşların satın aldığı meyve ve sebzenin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış, satış birim fiyatları gibi her türlü bilgiyi cep telefonundan görebileceğini belirten Pekcan, "Bu şekilde fahiş fiyat artışı varsa tespit edebilecek, vatandaşlarımız bir anlamda kendi denetimini kendisi yapmış olacak" dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLANACAK

Pekcan, Bakanlığın son dönemde fırsatçılık yapmaya çalışanlara yönelik denetim çalışmalarına etkin bir şekilde devam ettiğine dikkati çekerek, bu uygulamalarla enflasyonla mücadeleye de katkı sağlanacağını kaydetti.

Ticaret Bakanı Pekcan: Vatandaş, Satın Alınan Ürünü Cep Telefonundan Denetleyebilecek

Son Dakika Güncel Ticaret Bakanı Pekcan: Vatandaş, Satın Alınan Ürünü Cep Telefonundan Denetleyebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement