SATSO Sakarya Medyası’yla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

SATSO Sakarya Medyası’yla Bir Araya Geldi

SATSO Sakarya Medyası’yla Bir Araya Geldi

SATSO: ''Bizim Amacımız Sakarya'ya Yatırımcı Çekmek Ve Daha Çok Üretim Yapılmasını Sağlamak''

14.02.2011 14:08  Güncelleme: 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu'nun, Sakarya'da faaliyet gösteren basın mensupları ile fikir alışverişinde bulunmak, basın ile SATSO arasındaki iletişimi sürekli kılmak ve şehir gündemindeki konuları istişare etmek amacıyla düzenlediği "Yerel Medya Günleri Toplantısı" yoğun katılımla gerçekleşti. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Sakarya yerel basın kuruluşları arasındaki iletişimi sürekli kılmak, şehir gündemindeki konuları istişare etmek amacıyla düzenlediği "Yerel Medya Günleri'nin 6'ıncısı" SATSO Yönetim kurulu ve basın mensuplarını katılımıyla, Adapazarı Rastaban Cafe&Restaurant'a gerçekleşti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu, Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ağırbaş, İhtisas Komisyonlarının Başkanları ve çok sayıda medya mensubu iştirak etti.

Söz konusu toplantıda konuşan Akgün Altuğ, SATSO'nun faaliyetleri hakkında basın mensuplarına şu konularda bilgi verdi:

Umem

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (MEB-ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) ve Sakarya'da SATSO'nun proje ortağı olduğu Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi(UMEM), işsizlere ve kalifiye eleman arayan işadamlarımız için önemli bir proje.

Türkiye'nin bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu en büyük projelerinden biri olan bu proje işverenlerimize büyük teşvikler sağlamaktadır. Hiçbir bedel alınmadığı gibi, staj sonrası olası istihdam durumunda, istihdam edilen kursiyerlerin "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" gereği işveren tarafından ödenmesi gereken "İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Prim Giderleri" en az 1,5 yıl boyunca karşılanacaktır. Bu sürenin belirli durumlarda 4,5 yıla kadar uzaması mümkün olacaktır. İşsizler için de bir fırsat kapısı olduğu açıktır. İşverenlerimizden bu projeye başvuru beklemekteyiz.

İlimizde önümüzdeki dönemde yeni açılacak kursların sektör ve branş tespitleri yapıldı. Bu doğrultuda öncelikle "Mobilya ve İç Mekan Tasarımı – Tesisat teknolojisi ve İklimlendirme" sektörlerinde saha çalışması yapılarak firmaların talepleri toplanacak ve talepler doğrultusunda kurslar açılacak.

Bu çalışmaları takiben Elektrik-Elektronik teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi sektörlerinde saha çalışması yapılarak firma talepleri doğrultusunda kurslar planlanacak.

UMEM projesi kapsamında Aralık ayında İlimizde Metal ve Makine teknolojileri alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde Firma talepleri doğrultusunda 4 branşta 6 adet kurs açılmıştır. Toplam 90 kursiyerin katıldığı kurslar 07.02.2011 tarihi itibari ile başlamıştır. Kurslar Sakarya E.M.L. ve Sakarya Fatih E.M.L. de yapılıyor. Kursların başladığı Sakarya Endüstri Meslek Lisesinde önceki gün kursiyerleri ziyaret ettik. Projenin gerçekleşmesindeki en önemli amacımız işsizlere meslek edindirmek istiyoruz.

Okullara proje kapsamında TOBB desteği ile alınan cihazları inceleme fırsatı da bulduk devletin desteklediği bu önemli projenin karşılıklı çabalarla başarılı sonuç vermesini istiyoruz. Öncelikle teori eğitimleri ile başlayan kurslar daha sonra hem teori hem de firmalarda uygulamalı pratiklerle eş zamanlı olarak devam edecek. SATSO yönetim kurulu olarak ilk kursiyerleri ziyaret ettik. Mobilya ,sıhhi tesisat vb alanlarda da kurslar açılacak.Üretmeye ihtiyacımız var. O nedenle girişimcilik çok önemli"

Girişimcilik Kursları

"Genç girişimcilerin Türkiye'de ve Dünyada söz sahibi olmalarını sağlayacak açılımlara, vizyon genişliğine ve kapasiteye ulaşabilmelerini sağlamak; onları karşılaşabilecekleri her türlü koşullara karşı yetiştirmek ve desteklemek amacını güden Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOSGEB işbirliğiyle 2nci dönem girişimcilik kurslarını başlattık.

SATSO yönetimi olarak, yeni iş olanakları arayanların ve mevcut girişimcilerimizin, odamız bünyesinde faaliyet gösteren hepsi birbirinden önemli birimleri değerlendirmelerini, bu birimlerin sunduğu hizmetlerden muhakkak ve mümkün olan en üst düzeyde faydalanmalarını sağlamak için var gücümüzle çalışıyor, bu birimlerin gerek tanıtılması gerekse sağlıklı çalışması için gerekenleri yapıyoruz.

Seçilen 60 girişimci adayları 72 saatlik eğitimin ardından iş planlarını hazırlayacaklardır. İş planlarını yazan katılımcılar, KOSGEB tarafından onaylanan iş planları için kredi ve hibe desteği alarak iş fikirlerini işe dönüştürebilecekler. Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları da başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedirler."

Girişimciye Aidat İndirimi

"KOSGEB'in hibelerinden yararlanmak için açılan girişimcilik kurslarına katılarak iş kuran ve SATSO'ya üye olanların giriş ücretlerinde %50'lik indirim kararı motivasyon açısından oldukça önemli."

Eğitimler

"Sanayici ve firma yöneticilerini İş ve Ticaret Hukuku ile İşletme Hukuku dallarında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen eğitimler yanında;

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 8'nci ve 26'ncı meslek komitelerinin ortak çalışması ile mobilya sektörünün gelişimi için gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleri devam ediyor.

SATSO'nun ilkeleri arasında AR-GE çalışmaları ile girişimcileri desteklenmek de yer almaktadır. Teknokent'in bünyesinde yer alan Teknoloji Transfer Merkezi (TTM)VE AB projeleri hakkında bilgi vermek üzere Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi'nden Sn Ahmet Rıza Balım 16 Şubat'ta SATSO'ya gelecektir."

Saigep

"SAİGEP-1 Projesi; Proje yürütücüsü olan İGEME' ye sunulmuş ve 10.URG.001 Proje Kodu ile değerlendirmeye alınmıştır.

Odamızca Projenin; Eğitim İhtiyaç Analizini bölümün geliştirilmesi çalışmalarına başlanılmıştır. Mart ayında projeye başlanılması hedeflenmiştir. Makine imalatçıları sektörüyle başlayan uygulamanın süs bitkiciliği sektörüyle de devam edilebileceği varsayıldı.

Sakarya İhracatı geliştirme Projesi, süs bitkisi üreticilerine aktarıldı. Proje sorumlusu SAÜ Öğretim Görevlisi Burhan Özkan, 2 yıllık projede ihracatı geliştirme adına yapılan çalışmaların masrafının yüzde %752inin İGEME tarafından karşılanacağını aktardı. Süs bitkicileri için Suriye, Irak kapılarının açılması konusunda da gerekli yazışmalar yapıldı."

Dış Ticaret Geliştirme Toplantıları

"SATSO olarak ülkelerin büyükelçilikleriyle de yazışmalar yaptık ve her ay bir ülkenin ihracat ve ithalat potansiyelini tanıtma toplantıları yapmayı hedefliyoruz. İlk olarak Irak ve İran ile ilgili toplantılar yaptık. Lübnan ve Yunanistan gibi ülkelerle devam etmeyi planlıyoruz."

Satso'dan Yeni Bir Hizmet Daha… Takograf Kartları

"3,5 tondan ağır yük ve 9 yolcudan fazla (sürücü dahil) yolcu taşıyan ticari araçlarda kullanılmak üzere alınacak Sayısal Takograf kartlarının başvuru Merkezi Sakarya İlinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Sayısal Takograf Kart talebinde bulunacaklar SATSO Ticaret Müdürlüğüne şahsen başvurabilecekler."

Organize sanayi bölgeleri konusunda da bilgi veren Akgün Altuğ, 3ncü organize bölgeyi genişlettiklerini 270 dönüm arazi eklendiğini belirtti. Mobilya ihtisas organize bölge konusunda da bilgi veren Altuğ;'' Sakarya İl Özel İdaresi başta olmak üzere Doğu Marmara Kalkınma ajansı işbirliği var. Bölgenin merkezi olacak. Dernekkırı yanında Kaynarca da olabilir. Bölge açısından önemli bir girişim.''dedi.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Altuğ, TİGEM için oluşturulan şirketin ne olduğu konusuna değinerek şunları dile getirdi; " İhaleyi kaybedince ortaklarla toplantı yaptık. Biz bu işi yapacağız''dedik. Bir gelişme oldu. Araziyi kiralayan firma bizimle iletişime geçti. "Biz ihaleyi aldık ama projeniz iyi sizinle birlikte çalışmak istiyoruz" dedi. Önümüzdeki günlerde kendileriyle Sakarya'da görüşme yapacağız. Bizde onlara açık kapı bıraktık. Bekliyoruz. Olmazsa da Sakarya'da Tarım A.Ş başka bir arazi bulunup devam edecek." dedi.

Ülkemizin ekonomik durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, son makro ekonomik göstergeler değerlendirildiğinde ekonomik gidişatın oldukça olumlu olduğunu belirterek "Türkiye ekonomik krizin ardından ilerleme ve büyüme yakalayan 2. Ya da 3. Ülke. Büyüme Çan eğrisi gibi aşağıdan başlayıp zaman içinde yukarı doğru hissedilecektir, Kapasite oranının %70'lere gelmesi gibi." dedi.

Daha fazla üretmeyi baz almalıyız.

Daha fazla üretmemiz lazım. İstihdamın artması için vergilerin de ilimize ödenmesinin yararı olacaktır. İlimizde üretim yapan büyük firmaların vergilerini dışarıya vermeleri büyük sıkıntı yaratıyor. Bu firmaların vergilerini ilimize vermeleri konusunda bir kanun teklifi verilmesi gerekiyor. Bizim amacımız Sakarya'ya yatırımcı çekmek ve daha çok üretim yapılmasını sağlamak bu bağlamda 2009 yılında Sakarya 1.722milyon dolar ihracat yapmış. İhracat firmalarının daha fazlası olmasını dilerim."dedi.

Geyve'de OSB kurulması için girişimlerin sürdüğünü de belirten Altuğ şunları söyledi: "Geyve için girişimler devam ediyor. Şu anda 25 girişimci OSB için başvuruda bulundu. Biz bir 25 girişimcinin daha başvurmasını bekliyoruz. Oradaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz." dedi. Dernekkırı'nda bölge halkının Mobilya İhtisas OSB alanı için görüşünü almak adına anket çalışması yürüttüklerini kaydeden Altuğ, "Dernekkırı olmasa bile biz Mobilya İhtisas OSB alanını uygun bir yer bulup faaliyete geçireceğiz." açıklamasında bulundu.

Altuğ kentin fuar alanı ihtiyacı ile ilgili olarak ise şunları dile getirdi: "Şehre bir fuar alanı kazandırabilmek için çalışmalarımız da hızlı bir şekilde sürüyor. 1 OSB ile yapılan çalışmalarda şu anda TMSF'nin elinde bulunan 40 – 50 dönümlük Toprak İlaç arazisi için girişimlerimiz başladı. 1. OSB bunu karşılayabilecek yeterince maddi olanağı var. Şehre bu alanı kazandırmak istiyoruz. Bunun ile birlikte 3'üncü OSB de büyüyor. Yaklaşık 270 dönümlük bir alan ilave edilerek OSB alanını genişletiyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SATSO Sakarya Medyası’yla Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.


Advertisement