Satsuma'nın Hasadına Başlandı - Son Dakika
Ekonomi

Satsuma'nın Hasadına Başlandı

Satsuma\'nın Hasadına Başlandı

Ege'nin dünyaca ünlü mandalinası satsumanın hasadına başlandı.

18.10.2013 11:37  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Ege'nin dünyaca ünlü mandalinası satsumanın hasadına başlandı. Son 3 yıldır ihracatın sürekli artması nedeniyle bu yıl ürün miktarının aynı seviyede olmasına rağmen bahçeden alım fiyatlarının yükseldiği, bunun iç pazara da yansımasının beklendiği ifade ediliyor.

Satsuma çeşidi mandalinanın merkezi sayılan İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Gümüldür beldesinde bahçelerde hareketlilik başladı. Ortalama 150 kilogram ürün veren ağaçların dış yüzeyindeki erkenci tabir edilen meyveler, doğrudan AB ve Rusya pazarına gönderiliyor. Kasım ayına kadar süren hasat sezonunda toplanan meyveler tüketiciye ulaşana kadar 60 güne kadar dayanabiliyor.

Pazara daldan koparıldığı gibi sürülen mandalinanın yanı sıra özellikle iç pazarda tam sarı renkte mandalina tercihi nedeniyle sarartma işlemi uygulanıyor. Sarartma işlemi, meyvenin 30 derece sıcaklığında yüksek neme sahip odalarda bekletilmesiyle yapılıyor. Sarartılan meyve, sap bölümünün yeşilden siyah renge dönmesinden anlaşılabiliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 203 bin ton ihracatla 150 milyon dolar gelir elde edilen mandalinada gıda güvenliğine uygun üretimini artıran Türkiye'nin dünya pazarlarında daha iddialı konuma geldiğini ifade etti.

Türkiye'de mandalina üretiminin artmasına rağmen Ege Bölgesi'nde denize yakın arazilerin dolması nedeniyle üretimin artmadığını söyleyen Türkmenoğlu, özellikle Gümüldür'de üretilen satsumanın iç ve dış pazarlarda büyük talep gördüğünü belirtti.

İhracatın daha çok soğuk iklime sahip bölgelere yapıldığını, satsumanın diğer narenciye ürünlerinde olduğu gibi soğuk havada tüketilen bir ürün olduğunu kaydeden Türkmenoğlu, AB ülkeleri ve Rusya'nın Ege Bölgesi'ndeki üretimin çoğunu tükettiğine dikkati çekti.

Bu yıl rekoltenin geçen yılla aynı seviyede beklenmesine rağmen üreticinin beklentisinden kaynaklanan bir artışın yaşandığını dile getiren Türkmenoğlu, "Ürünün bahçeden alım fiyatı geçen seneden çok daha yüksek. Geçen yıl 55-60 kuruş olan fiyat bu yıl 85 kuruş ile 1 lira arasında başladı. Bu artış dövizin artışıyla izah edilecek bir şey değil. Bunda üreticinin beklentisinin etkin rol oynadığını düşünüyoruz. Bu fiyatla dünya pazarında ne oranda rekabet edebileceğimizi düşünüyoruz. Bu artışın, iç piyasadaki satış fiyatlarına da yansıması olacaktır. Ancak hasat sezonunun ilerlemesiyle dünya pazarından gelen talep, arz-talep dengesi ve hava koşulları fiyatı aşağı çekebilir" dedi.

Türkmenoğlu, tüketicinin mandalina tercihlerinin iç ve dış pazarlarda değişkenlik gösterdiğine işaret etti.

İç pazarda daha çok lezzeti etkili olurken Avrupa ve Rusya pazarında insanların mandalinayı bol sulu ve C vitamini deposu olması nedeniyle tercih ettiğini anlatan Türkmenoğlu, satsuma çeşidi mandalinin de bu özellikleri nedeniyle öne çıktığını söyledi.

Türkmenoğlu, iç pazarda yaz aylarında karpuz ve üzümün çok tüketildiğini, bu yıl soğuk bir kış beklenmesi nedeniyle satsumaya da önemli bir talep olmasının beklendiğini belirterek, özellikle grip salgınlarının görüldüğü dönemlerde satışların en yüksek seviyeye çıktığına dikkati çekti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Satsuma'nın Hasadına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement