SAÜ'den depremle ilgili açıklama - Son Dakika
Güncel

SAÜ'den depremle ilgili açıklama

SAÜ\'den depremle ilgili açıklama

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 26 Eylül 2019 Silivri (Marmara Denizi) Depremi üzerine bir bilgilendirme yayımlandı.

30.09.2019 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 26 Eylül 2019 Silivri (Marmara Denizi) Depremi üzerine bir bilgilendirme yayımlandı.

Doğu Marmara Denizi altındaki fayın 7 ve üzeri büyüklükte deprem oluşturma riski bulunduğu belirtilen açıklamada, deprem hakkında bir tarih ya da zaman aralığı verilemeyeceği, ancak depreme yarın olacakmış gibi hazır olunması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi.

SAÜ Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ile İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Emrah Doğan imzalı açıklamada, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından büyüklüğü 5,7 olarak hesaplanan depremin hafif hasarlara yol açtığı, özellikle İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da korku ve paniğe neden olduğu belirtildi. Depremin Marmara Bölgesi'nde 3 kol halinde uzanan ve önemli bir deprem tehlikesine neden olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde meydana geldiği kaydedilen açıklamada, "Bölgede, son bin 600 yıl içinde bölgede büyüklüğü M 6.8 ve daha büyük olan 41 adet deprem meydana gelmiştir. 1900 yılı sonrası büyüklüğü M 6.8 ve daha büyük 8 deprem ve büyüklüğü M 5.0 ve daha büyük 50'yi aşkın deprem meydana gelmiştir. Dolayısıyla 26 Eylül 2019 Silivri depreminin oluşumu, yer bilimleri açısından sıra dışı değildir. Depremin AFAD ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından verilen dış merkez koordinatları depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu Kuzey Kol'u üzerinde oluştuğuna işaret etmektedir. İzmit Körfezi'nden çıktıktan sonra Adalar'ı takip ederek Marmara Denizi altında Gelibolu Yarımadası'na kadar uzanan Kuzey Kol, Orta Basen olarak bilinen denizaltı çukurluğunda bir fay basamağı yapısı oluşturmaktadır. Bu fay basamağı içinde ve yakın çevresinde yerel olarak ana fay olan Kuzey Kol ile bağlantılı birçok ikincil küçük faylar gelişmiştir" denildi.

Deprem olabilir, tedbirli olunmalı

Açıklamananın devamında, "Bununla birlikte bu büyük depremin hangi tarihte olacağı konusunda bir şey söylemek imkansızdır. Bir tarih ya da zaman aralığı ifade edilmesi bilimsel açıdan temelsizdir. Ancak olasılıksal konuşulabilir. Doğu Marmara altında en son depremin 1766 yılında oluştuğu yukarıda belirtildi. Ondan önceki Doğu Marmara Denizi büyük depremleri tarihte geriye doğru 1509, 1343, 989 ve 740 yıllarında meydana gelmişlerdir. Görüldüğü gibi iki büyük deprem arasındaki zaman aralığı 166 ile 354 yıl arasında değişmiştir. En kısa zaman aralığını alacak olursak söz konusu büyük depremin şimdiye kadar çoktan olmuş olması, en büyük zaman aralığını alacak olursak da 2120 yılına kadar olmaması gerekmektedir. Dolayısıyla bilimsel olarak ifade edilebilecek doğru görüş: Doğu Marmara Denizi altında M=7 civarı ve üzeri büyük bir depremin olma olasılığının olduğu ve bu depremin yarın da oluşsa, 100 yıl sonra da oluşsa bilimsel olarak bir sıra dışılık ya da sürprizin söz konusu olamayacağıdır. Bu bağlamda en doğru hareket tarzının bu deprem yarın oluşacakmış gibi hazır olmak ve gerekli tedbirleri almaktır" ifadeleri kullanıldı.

Sakarya'daki yapılar risk oluşturabilir

Sakarya'daki yapıların risk oluşturuluğu belirtilen açıklamada, "26 Eylül 2019 Silivri depremi Sakarya ilinde de göreceli olarak kuvvetli hissedilmiştir ve korkuya neden olmuştur. Depremin büyüklüğü ve dış merkez uzaklığı dikkate alındığında Sakarya'daki sarsıntının büyüklüğünde zemin koşullarının önemli payı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu durumda Doğu Marmara Denizi altında beklenen büyük deprem Sakarya ili açısından da önemli bir tehlikedir ve hazır olunmalıdır. Bu bağlamda Kuzey Kol'un Batı Marmara Denizi ve Gelibolu yarımadası kesiminin kırılması sonucu oluşan ve 1999 İzmit depremi ile benzer büyüklüğe sahip 9 Ağustos 1912 Mürefte Şarköy depreminde Adapazarı'nda oluşan kayıpları afet farkındalığı oluşturmak için hatırlatmakta yarar vardır. Bu depremde Adapazarı'nda 20 bina tamamen yıkılmış, 86 ağır ve 94 orta hasarlı ev, 2 can kaybı ve 20 yaralı vardır. Deprem uzakta olmasına rağmen yıllardır dile getirilen somut bir gerçeği doğrulamıştır; depremlerin değil yıkılan binaların öldürdüğüdür. Bunun için de yapılaşmanın uygun zeminlerde ve uygun tekniklerle yapılmasıdır. Ne yazık ki, tüm Türkiye'de olduğu gibi Sakarya'da hızlı nüfus artışı ve yapılaşma nedeniyle kötü zemin karakteri taşıyan düz/ovalık alanlarda devam eden yapılaşma kaygı vericidir. Ancak, Sakarya'nın merkez ilçelerinde düz/ovalık alanlarda var olan en fazla 2 katlı yapılaşma zorunluluğunun terk edilerek 3 katlı ya da daha çok katlı yapılaşmaya müsaade edilmesinin riski arttıracağı unutulmamalıdır" şeklinde denildi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel SAÜ'den depremle ilgili açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, TFF Seçimlerinin Öne Çekilmesini İstedi
    16:58 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, TFF Seçimlerinin Öne Çekilmesini İstedi

    Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) seçimli genel kurul tarihini öne çekilmesi gerektiğini söyledi. Özbek, TFF'nin başarılı bir yönetim sergilemediği görüşünün ortak olduğunu belirtti ve erken seçim çağrısı yapılabilmesi için belli sayıda delege imzasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özbek, Kulüpler Birliği içindeki bölünmeyi engellemek için diyalog yoluyla erken seçimi gerçekleştirmeyi önerdi.

  • Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor
    16:55 Avukat Ali Kızılay: Bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesintileri haksız şart oluşturuyor

    Avukat Ali Kızılay, bankaların otomatik ödeme talimatlarından kaynaklı kesinti ve işletme işlemi yapabildiğini söyleyerek, müşterilerin geriye dönük 10 yıllık kesintiyi talep edebileceğini belirtti. Kızılay, bu durumun haksız şart oluşturduğunu ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ücretleri talep etme imkanı olduğunu ifade etti.

  • Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi
    16:54 Isparta'da Kaçak Avcılıkta Kullanılan 600 Metre Fanyalı Ağ Ele Geçirildi

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde yapılan su ürünleri denetiminde, kaçak avcılıkta kullanılan 600 metre fanyalı ağ ele geçirildi. Eğirdir Gölü'nde gerçekleştirilen denetimde, ağ içerisinden çıkan canlı su ürünleri göle bırakıldı. Ekipler, kaçak avcılıkla mücadeleye devam edecek.

  • Edirne'de Down Sendromlu Gencin Parası ve Telefonunu Gasbeden Zanlı Adli Kontrolle Salıverildi
    16:54 Edirne'de Down Sendromlu Gencin Parası ve Telefonunu Gasbeden Zanlı Adli Kontrolle Salıverildi

    Edirne'de 25 Kasım Stadyumu yakınında down sendromlu Oğuzhan A'nın yanına yaklaşan bir kişi, gençten 400 lira ve cep telefonunu gasbederek kaçtı. Polis ekiplerinin çalışması sonucunda kısa sürede yakalanan şüpheli, suçunu itiraf etti ve çaldığı telefonu sattığını söyledi. Şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, engelli gencin cep telefonu polis ekipleri tarafından kendisine teslim edildi.

  • Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu
    16:51 Özel çocuk Efe Cuma, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü tarafından polis oldu

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü, polis olmayı hayal eden özel çocuk Efe Cuma için anlamlı bir etkinlik düzenledi. Efe Cuma, polis üniforması giydirilerek polis aracı içerisinde gezdirildi ve polis araçlarını inceleme ve siren çalma şansı buldu. Bu etkinlik, toplumda özel ihtiyaçlı bireylerin sosyal hayata katılımının önemine dikkat çekti.

  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yerel seçim sonrası toplandı
    16:50 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yerel seçim sonrası toplandı

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yaklaşık bir buçuk aylık aranın ardından yoğun gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Orta Doğu'da yükselen tansiyon, enflasyon ve fahiş fiyatlar ele alınacak.

  • Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü
    16:49 Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü

    Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Beijing'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

  • Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi
    16:49 Artvin'de yiyecek arayan ayılar kayak tesisinde zarar verdi

    Artvin'de yiyecek arayan ayılar, kayak tesisindeki yapıların kapı ve pencerelerini kırarak eşyalara zarar verdi. Ayılar, 7 yapının kapı ve pencerelerini kırarken, ahşap ve prefabrik yapılarda yiyecek arayışı sırasında eşyalara da zarar verdi. Hasar tespitinin ardından tadilat çalışmalarına başlandı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi
    16:47 İzmit'te bir binanın bahçesinde yangın çıktı, bina tahliye edildi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan 8 katlı bir binanın bahçesinde bulunan atıkların alev alması sonucu yangın çıktı. Vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binayı tahliye etti ve yangına müdahale etti. Yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.


Advertisement