Savaşta Her Şeyini Kaybetti, Mesleği Kar Kaldı - Son Dakika
Güncel

Savaşta Her Şeyini Kaybetti, Mesleği Kar Kaldı

Savaşta Her Şeyini Kaybetti, Mesleği Kar Kaldı

Suriye’de, yakınlarının büyük bölümünü, evini, işyerini ve arsalarını kaybeden 55 yaşındaki Ali Hanke, Halep’te öğrendiği mesleği ile Gaziantep’te zengin olmaya başladı.

27.02.2016 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de, yakınlarının büyük bölümünü, evini, işyerini ve arsalarını kaybeden 55 yaşındaki Ali Hanke, Halep'te öğrendiği mesleği ile Gaziantep'te zengin olmaya başladı. Hanke, mesleği sayesinde kendisiyle birlikte iç savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen 12 kişilik ailesine bakıyor.

Suriye'nin Halep kentinde 10 yaşındayken başladığı baba mesleği olan bakırcılığı 52 yaşına kadar sürdüren Ali Hanke, Halep'te mesleği sayesinde 3 dükkan sahibi oldu. Ev ve arsa da satın alan Ali Hanke, Halep'in zengin tüccarlarından biri haline geldi. Suriye'deki iç savaşta iş yerleri harap olan Hanke, birçok yakınını da kaybedince, ailesinden geri kalanlarla birlikte 3 yıl, 3 ay önce Türkiye'ye gelerek, Gaziantep'e yerleşti. Ailesinden 12 kişi ile birlikte 2 odalı evde yaşayarak, yeniden hayata tutunmaya çalışan Henke, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısında bakırcı ustalarına çıraklık yaparak, ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. 3 çocuğu da bakırcı ustalarının yanına kendisi gibi çırak olarak veren Hanke, mesleği ve çalışkanlığı ile yavaş yavaş geçimini sağlamaya başladı.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR TARAFINDAN SİPARİŞ ALIYOR

Hanke, savaştan önce tanıştığı Gaziantepli arkadaşı Ali Cengiz'in desteği ile bir iş yeri açarak, kendisi gibi meslekten anlayan oğlu ile birlikte kendi işlerini yapmaya başladı. Kısa sürede çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile bakırcılar çarşısındaki esnafların da takdirini kazanan Hanke, Gaziantepli ustaların yetiştiremediği işlerin de aranılan meslek erbabı oldu. Oğlunun biriyle kendi iş yerinde mesleğini sürdüren Hanke, şu anda İstanbul, Kahramanmaraş, Malatya ve Erzincan gibi Türkiye'nin dört bir tarafından sipariş alıyor. Zaman zaman siparişleri yetiştirmekte zorlanan Hanke, 12 kişilik ailesi için daha geniş 3 ayrı ev kiraladı.

Henke, "Benim babam bakırcıydı. Halep'te ticaret yapardım durumum çok iyiydi. Ancak Halep'te ticaret yapamaz hale geldik, dükkanlar kapandı, herkes kaçmaya başladı. Zaten uçaklar burayı bombalayarak sağlam hiçbir yer bırakmadı. Birçok yakınımızı da saldırılarda kaybettik. Ben 15 sene Gaziantep'le ticaret yaptım. Buraya geldim. 15 kişiydik iş yok yemek yoktu. Arkadaşlarım çoktu Gaziantep'te, Allah onlardan razı olsun. Hepsi de bana yardımcı oldular. Önce eski bir bakırcı arkadaşının yanında çalıştım. 2 çocuğum da başka ustaların yanında çalışmaya başladı. Yavaş yavaş geçinmeye başladık. Daha sonra tekrar Suriye'ye giderek, dükkanlarımda kalan birkaç parça bakır malzememi aldım. Burada Ahmet Cengiz diye bir arkadaşım bana, bu dükkanı tuttu. Eski işimi yapmaya başladım. Allah razı olsun Türkiye'den, hiçbir şeye ihtiyacım yok. Türkiye Suriye'ye göre daha pahalı, dolayısıyla daha çok çalışmak gerekiyor. Biz de Allah'a şükür çalışıyoruz. Buradaki Gaziantepli ustalar yetiştiremedikleri malları bana getiriyor. Ben de onları tamamlayıp kendilerine veriyorum buradaki bakırlar daha güzel işletiliyor burada 10 fabrika varken Halep'te 1 fabrika var" dedi.

ATEŞKES SAĞLANIRSA VATANINA DÖNMEK İSTİYOR

İç savaş sürecinde yaşadıkları sıkıntıda Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın kendilerine sahip çıktığını belirten Ali Hanke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet yetkililerine teşekkür etti. Erdoğan'a her fırsatta dua ettiğini belirten Ali Henke, eğer ateşkes sağlanırsa yeniden vatanına dönmek istediğini söyledi. Türkiye'yi de çok sevdiğini belirten Ali Hanke, "Türkiye bir numaralı vatanım Gaziantep çok güzel Allah onlardan ve Türkiye'den razı olsun. Bizi kimse almazken Türkiye kucak açtı, bu ülkenin Cumhurbaşkanı bize sahip çıktı. Bizi ailesi gibi gördüler, bu iyiliklerini asla unutmayacağız. Ürdün, Lübnan ve Türkiye bize sahip çıktı ama en önemlisi Türkiye, Türk halkı ve hükumetinin bize yaptıklarıydı. Bu nedenle minnettarız. Gaziantep'te çok rahatız. İş var, AŞ var, elektriğimiz var, suyumuz var. Ama bir gün ülkem düzelirse, tekrar ülkeme döneceğim" diye konuştu.

Hanke ve ailesi, umutlarının ateşkesin sağlanmasının ardından ülkelerindeki iç savaşın bitmesi olduğunu belirterek, ülkelerine dönmesi halinde Türk insanına her zaman kapısının açık olacağını ifade etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Savaşta Her Şeyini Kaybetti, Mesleği Kar Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement