Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısından Yeni Projeler ile İlgili Sözleşme Görüşmelerine Başlama Kararı Çıktı - Son Dakika
Politika

Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısından Yeni Projeler ile İlgili Sözleşme Görüşmelerine Başlama Kararı Çıktı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısının Ardından Yaptığı Açıklamada Değerlendirme Çalışmaları Tamamlanan Projelerde Sözleşme Görüşmelerine Başlanmasına Karar Verildiğini Kaydetti.

18.12.2008 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini kaydetti.

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sona erdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık dört saat sürdü. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar katıldı. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde, yüklenici firmalar ile sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkili kılındığını söyledi.

Bakan Gönül; Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi'nde, 3/4 ton komuta kontrol aracı ile personel ve yük taşıyıcı araç tedariki için Otokar A.Ş firmasıyla, 2,5 ton personel ve yük taşıyıcı araç tedariki, 5 ve 10 ton yük taşıyıcı araç tedariki ve mayına karşı korumalı araç tedarikleri için ise BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiği açıkladı. Gönül, ayrıca Amfibi Zırhlı Muhabere İstihkam İş Makinesi Projesinde de FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini kaydetti.

-KEŞİF GÖZETLEME UYDUSU GÖKTÜRK PROJESİ

Bakan Gönül, Keşif Gözetleme Uydusu Göktürk projesinde Telespazıo S.p.A firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini belirterek, "Göktürk Projesiyle birlikte, uzun vadede Türkiye'de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek uydu montaj, entegrasyon, test merkezinin Türksat A.Ş'nin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı mülkiyetinde olmak üzere, Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş arazisinde kurulması yönünde karar alınmıştır" diye konuştu.

Gönül, Meteksan Savunma A.Ş firması ile Yangın ve Yarasavunma Eğitim Simülatörleri Projesinde sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini açıkladı. Gönül şunları söyledi:

"Mesaj ve Evrak Dağıtım sistemi-2 Projesinde Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. firmasıyla, Cougar Helikopter Eğitim Simülatörü Projesinde Havelsan A.Ş. firmasıyla, Çekili Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Geliştirilmesi Projesinde Roketsan A.Ş. firmasıyla, Modern Piyade Tüfeği Projesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuyla, Süratli Amfibi Gemi Projesinde Adik-Furtrans ortak girişimiyle sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi. Ayrıca Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi Projesi kapsamında, MTA Genel Müdürlüğü ihtiyacı 1 adet Sismik Araştırma Gemisinin tedarik edilmesine karar alınmıştır."

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla, muhtelif sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında, Müsteşarlığın yetkilendirildiğini belirten Gönül, Komitenin ayrıca TSK'nın gelişen ihtiyaçları çerçevesinde TSK Taktik Data Link Harekat Merkezi kurulumu, G-Sınıfı Fırkateyn Modernizasyonu Projesi kapsamında üç boyutlu arama radarı ile Sahil Güvenlik botları silah ve silah sistem modernizasyonu projelerinin de Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılmasına karar verildiğini kaydetti.

-"DÜŞEN HERON YENİ DEĞİL"

İsrail'den alınan Heron'lardan ilkinin düştüğüne ilişkin haberle ilgili soru üzerine de Gönül, daha önce İsrail'den kiralanan bir Heron'un ömrünü tamamladığı Türkiye'ye bildirildiğini ve iade etmek üzereyken düştüğünü söyledi.

Gönül, "Sanırım 2 bin saat havada kalmıştı. Onun yerine bir başka isimle başka bir insansız hava aracı verildi. Şimdi düşen budur. Basına yanlış yansıyan bizim yeni aldığımız henüz yer testleri tamamlanmamış olan Heron'un düştüğü şeklindedir. Ben bugün bunu düzelttim. Bu bizim aldığımız insansız hava aracı daha yer testlerini yapmaktadır. Henüz uçmamıştır ki düşmüş olsun. Mesele çok açık" dedi.

Bakan Gönül, Modern Piyade Tüfeği Projesiyle ilgili bir başka üzerine TSK'daki silahların bir bölümünün değişeceğini, fakat sayı veremeyeceğini söyledi. (ANKA)

(FR/TT/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısından Yeni Projeler ile İlgili Sözleşme Görüşmelerine Başlama Kararı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement