Savunma sanayisinin liderleri Kovid-19 sürecini ve sonrasını değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Savunma sanayisinin liderleri Kovid-19 sürecini ve sonrasını değerlendirdi

Savunma sanayisinin liderleri Kovid-19 sürecini ve sonrasını değerlendirdi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle seyahatlerin azalmasının uçak üreten firmaları da etkilediğini belirterek, "Bizim de o firmalara yönelik yarım milyar dolarlık ihracatımız var, bu biraz etkilenecek.

20.05.2020 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle seyahatlerin azalmasının uçak üreten firmaları da etkilediğini belirterek, "Bizim de o firmalara yönelik yarım milyar dolarlık ihracatımız var, bu biraz etkilenecek." dedi.

Kotil, STM ThinkTech tarafından düzenlenen "Kovid-19 Süreci ve Sonrasında Türkiye'de ve Dünyada Savunma Sanayii" konulu panele video konferans yöntemiyle katıldı.

Kotil, konuşmasında, TUSAŞ'ın salgın sürecinde gerekli tüm tedbirleri aldığını, haziran başından itibaren tam kapasite çalışma sistemine başlayacaklarını söyledi. Kotil, "Yılbaşında TUSAŞ için dolar olarak yüzde 23 büyüme hedefi koymuştuk. Biz bunu yaşanan sürece rağmen tutturacağımıza inanıyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız 5 helikopterimiz var. Çalışmalarımızda hiçbir aksama olmadan devam ediyoruz. Uyduda Türksat-6A şu anda doludizgin gidiyor. Biz TUSAŞ olarak söz konusu uydunun entegrasyon testinden sorumluyuz ve hiçbir aksaklık yaşamadık." diye konuştu.

Salgın sürecinin kurumun en güçlü olduğu döneme denk geldiği için hiçbir projenin aksamadığını ifade eden Kotil, bu süreçte çalışmaları daha yalın ve bürokrasiden arındırılarak yaptıklarını dile getirdi.

Kotil, salgın sürecinin turizm sektörünü ciddi anlamda etkilendiğini anımsatarak, "Seyahatlerin azalması uçak üreten firmaları etkiliyor. Bizim de o firmalara yönelik yarım milyar dolarlık ihracatımız var, bu biraz etkilenecek." dedi.

TUSAŞ'ın üretimle ilgili hiçbir sorun yaşamadığını, hatta F-35 uçağının orta gövdesini kendilerinin ürettiğini anlatan Kotil, ancak en önemli konulardan birinin söz konusu uçakların motor gibi iç aksamının da yerli ve olması gerektiğini vurguladı.

Kotil, Milli Muharip Uçak'ın 2023'te hangardan çıkacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu projelerin çok çabuk yapılması gerekiyor. Daha önce ön gördüğümüz süreleri de bizim kısaltmamız gerekiyor. Salgınla birlikte dünyada oluşan yeni düzen anlayışı, bazı şeyleri öne almamızı bize zorunlu kılıyor. İlk 10'a girme hedefimiz var. 2028'e kadar TUSAŞ dünya savunma sanayi sektöründe ilk 10'a girecek. Gökbey helikopterinin teslimatı 29 Ekim 2021 tarihinde yapılacak. Genel maksat helikopterimizi 2 yıl içerisinde teslim edeceğiz."

"Projelerde aksama yok"

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Murat İkinci de Türkiye'nin salgın sürecinde yaşadığı sorunlara kendi iç dinamiğiyle mühendisi ve firmalarıyla müdahale ettiğini ve ortaya çıkan yerli solunum cihazının buna önemli örnek olduğunu söyledi.

Muhtemel farklı salgın ve saldırılara yönelik de çalışmalar yapıldığını dile getiren İkinci, "Örnek olarak bizim kamikaze dronlarımız var. Üzerinde çok ciddi görüntüleme sistemleri var. Bizim arkadaşlarımız görüntüleme sistemleri üzerinden direkt otomatik olarak Kovid-19 muayene etmeksizin görüntü işleme kabiliyetiyle yüzde 80'in üzerinde doğru sonuçlar veren bir yöntem ortaya koyabildiler." ifadesini kullandı.

İkinci, salgının STM olarak yürütülen deniz projelerinde aksaklığa sebebiyet vermediğine işaret ederek, "Biz şu an Doğu Akdeniz'deki durumu dikkate alarak İ sınıfı fırkateynin normal planlanan takvimden önce Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilebilmesi için büyük bir çaba içerisindeyiz." dedi.

"Virüs tanı sistemleri üzerinde çalışıyoruz"

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Kovid-19 salgına rağmen yılın ilk döneminin kurum açısından çok başarılı ve verimli geçtiğini, geçen seneyle karşılaştırıldığında söz konusu dönemdeki hasılatın yüzde 50'ye varan oranda arttığını söyledi.

Görgün, şirketin şimdiye kadar özellikle sivil alanda yaptığı çalışmaları, kendi öz kaynaklarından karşıladığını belirterek, "Özellikle son dönemde yaşam destek üniteleri, ventilatör cihazı gibi üniteler ortaya çıktı fakat bununla birlikte defibrilatör cihazı, kalp ve akciğer pompa cihazı da ASELSAN tarafından geliştiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Görgün, ön açıcı destekler ve büyük firmaların KOBİ'lerin ellerinden tutmasıyla Türkiye'nin savunma sanayinde elde ettiği başarının sağlıkta ihtiyaç duyulan cihazlarda da sürdüreceğinin altını çizdi.

Prototipinin tanıtımı yapılan yeni nesil MR cihazının da bunlardan birisi olduğunu anlatan Görgün, şunları kaydetti:

"Manyetik rezonans (MR) görüntüleme, X-ray cihazları ve mobil, taşınabilir X-ray cihazları üzerinde çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde de son geliştirdiğimiz mühendislik prototipin (MR) tanıtımını yapmıştık. Bilkent Üniversitesi UMRAM laboratuvarında onların farklı disiplinlerdeki akademisyenleri ve öğrencilerinin ortaya koyduğu akademik çalışmalar, ASELSAN'ın da mühendislik desteğiyle geliştirdiği bir ürün ortaya çıktı. Bu teknoloji seviyesi 6-7'ye ulaşmış bir cihaz, teknoloji seviyesi 9'a ulaştığında seri üretilebilir hale gelecek. Sistem tasarımı tamamen ASELSAN ve BİLKENT'e ait olan bu cihaz, içindeki kritik komponentleri yerlileştirme süreciyle faaliyetlerine devam ediyor."

Görgün, şirketin, üçüncü faaliyet alanı olarak virüs tanı sistemleri üzerinde çalıştığını ifade ederek, bu çalışmaların, virüslerin farklı yöntemlerle hızlı tespit edilebilmesini sağlayan sistemler olduğunu ve bu kapsamda geliştirilen ve testlerine başlanan bir cihaz olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Savunma sanayisinin liderleri Kovid-19 sürecini ve sonrasını değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement