Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü (2) - Son Dakika
Güncel

Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü (2)

- Katılımcılar Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın konuşması Plaket töreni Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş: "Önümüzdeki süreçte Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayan kamu idarelerinin de kontrol ortamına ilişkin süreçlere tabi olması...

29.05.2019 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Katılımcılar

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın konuşması

Plaket töreni Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş:

"Önümüzdeki süreçte Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayan kamu idarelerinin de kontrol ortamına ilişkin süreçlere tabi olması yönünde öneride bulunmayı düşünüyoruz"

"Kamu idarelerinin muhasebe verilerinin dijital ortamda alınmasına yönelik hazırlanan Veri Analiz Programı ile önceden belirlenen analizlerin uygulanabilmesine ve hataların önceden tespit ve takibine imkan sağlanmıştır. Test aşamasında başarılı bir şekilde uygulanan bu sistemin kapsamına önümüzdeki dönemde tüm kamu idarelerini almayı planlıyoruz"

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, "Önümüzdeki süreçte Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayan kamu idarelerinin de kontrol ortamına ilişkin süreçlere tabi olması yönünde öneride bulunmayı düşünüyoruz." dedi.

Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in ve Sayıştay personelinin katılımıyla etkinlik düzenlendi.

Törenin açılışında konuşan Baş, kurumun tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Devletin bütün iktisadi kıymetlerinin sadece belli bir kişi veya zümreye değil, eşit olarak bütün halka ait olduğu "beytülmal" anlayışının İslam'ın başlangıcından modern parlamentoların kurulduğu döneme kadar devam etttiğine dikkati çeken Baş, bütçe hakkı kavramının Batı dünyasına parlamentoların kurulması ile girdiğini söyledi.

Türk tarihinde ise "bütçe hakkı" anlayışının hep var olduğunu ifade eden Baş, bu hakkın parlamento kurulana kadar farklı devlet organları uhdesinde bulunduğunu anlattı.

Kamu görevlilerinden gönüllü uyum

Baş, Sayıştay ilam hükümlerinin yerine getirilmesinden ilgili kamu idarelerinin sorumlu olduğunu, ilamların infazının takibinin ise Sayıştay Başsavcılığı tarafından yerine getirildiğini kaydetti.

Kamu idareleri itibarıyla düzenlenen yargılamaya esas raporların çeşitli konulara ilişkin sorgular içerebildiğine işaret eden Baş, şöyle konuştu:

"Bu şekilde, her yıl yargılama dairelerine 3 bin civarında dosya ve bu dosyaların muhteviyatı olarak çok sayıda sorgu intikal etmektedir. Kendisine sorgu gönderilen kamu görevlisi, çoğu durumda mahkeme önüne çıkmaktansa, sorguda belirtilen tutarı tahsil etmek suretiyle gönüllü uyum sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl yargılama sonuçlarına göre, sorgu konusu edilen kamu zararı tutarının yüzde 74'ü sorgu üzerine tahsil ile sonuçlanmıştır. Bu durum Sayıştay yargısının caydırıcı fonksiyonu olarak öne çıkmaktadır."

Baş, Sayıştay Kanunu ile birlikte denetim ve yargılama fonksiyonlarının yanı sıra modern kamu yönetimi anlayışına uygun olarak, işlem bittikten sonra cezalandıran bir denetim anlayışı yerine cari dönemde kamu idarelerine rehberlik eden denetim anlayışının ön plana çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yıllık denetim planlamasında bütçe/bilanço büyüklüğü temel kriter olarak esas alınmakta olup, geçtiğimiz yıl 462 kamu idaresinin 373'ü, kullanılan kamu kaynağı itibarıyla ise bütçe/bilanço büyüklüğünün yüzde 99'u denetlenmiştir. Bilgi sistemlerine ilişkin kapasitemizi geliştirerek büyük bilişim merkezi oluşturduk. Bu çerçevede, kamu idarelerinin muhasebe verilerinin dijital ortamda alınmasına yönelik olarak hazırlanan Veri Analiz Programı (VERA) ile önceden belirlenen analizlerin uygulanabilmesine ve hataların önceden tespit ve takibine imkan sağlanmıştır. Test aşamasında başarılı bir şekilde uygulanan bu sistemin kapsamına önümüzdeki dönemde tüm kamu idarelerini almayı planlıyoruz."

Mali hükümler içeren yönetmelikler ve bu mahiyetteki düzenleyici işlemelere ilişkin zorunlu görüş bildirmelerin yanı sıra, kamu idarelerince talep edilmesi durumunda mevzuat hazırlıklarına destek verildiğine dikkati çeken Baş, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde, kamu idarelerinin kontrol ortamına ilişkin genel bir değerlendirme yapılmış ve genel olarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idarelerinde kontrol ortamının, bu kanuna tabi olmayan kamu idarelerine göre kıyaslanamayacak düzeyde iyi olduğu değerlendirilmiştir. Söz konusu değerlendirmenin müteakip yıllarda da yapılarak, kontrol ortamına ilişkin gelişim süreçleri izlenebilecektir. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bu kanuna tabi olmayan kamu idarelerinin de kontrol ortamına ilişkin süreçlere tabi olması yönünde öneride bulunmayı düşünüyoruz. Bu husus göz önünde bulundurularak, söz konusu kanuna tabi olmayan kurumların kanunun iç kontrole ilişkin hükümlerine tabi olmasının mali saydamlık ve hesap verebilirliğe katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. "

Baş, denetimlerde ön plana çıkan bulgu ve eleştirilerle kamu idarelerinin kurumsal kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlandığını anlatarak, "Geçtiğimiz yıl gündeme getirilen bulgu ve eleştiriler çerçevesinde kamu idarelerince 200'ün üzerinde düzenleyici işlem gerçekleştirilerek uyum sağlanmıştır." ifadesini kullandı.

Sayıştay'ın, Avrupa Sayıştaylar Teşkilatının (EUROSAI) 2017 – 2020 dönemi için yönetim kurulu başkanlığını, Ekonomik İşbirliği Organizasyonu Ülkeleri Sayıştaylar Teşkilatının (ECOSAI) yönetim kurulu başkanlığını, 2015 yılından itibaren Asya Sayıştaylar Teşkilatının (ASOSAI) yönetim kurulu üyeliğini, 2018 yılından itibaren de denetim kurulu üyeliğini yürüttüğüne dikkati çeken Baş, kurumun bu kuruluşlardaki çok sayıda çalışma grubunda aktif rol aldığını ve çok sayıda uluslararası etkinlikte aktif katılımcı ve ev sahibi olarak önemli roller üstlendiğini vurguladı.

"Devlet kurumlarıyla yaşar"

Baş, Sayıştay'ın, sahip olduğu bin yılı aşkın devlet denetim kültürü ve bilgi birikimini, bugün üstlendiği yeni fonksiyonlarıyla birlikte faaliyetlerini en iyi biçimde yerine getirmek suretiyle iyi kamu yönetimine etkin katkı sunmayı amaçladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Milletimiz, ruhunu 1 dolara kiralayarak 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimiyle bu süreci akamete uğratacaklarını zannedenlere zamanında ve gerekli cevabı vermiştir. Uzun vadede önemli olan ise milletimizin kutlu yürüyüşünü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkararak geleceğe aktarmaktır. Devlet kurumlarıyla yaşar. Tarihi Türk devletlerinde denetim kurumları olmasaydı, bugün bin yılı aşkın denetim tarihinden bahsedemezdik. Kurumlarımızın güncel tartışmalara konu edilmesi, kimseye fayda sağlamadığı gibi, kurumlarımızın itibarını da zedelemektedir. Devletimizin önemli kurumlarından birisi olarak, geçmiş nesillerin tarihimizden bugüne intikal ettirdiği bu bilgi birikimi ve denetim kültürünü daha üst seviyelere çıkarmak suretiyle yine kesintisiz bir şekilde gelecek nesillere aktaracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın."

Baş, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Pençe Operasyonu'nda muzafferiyet temennisiyle sözlerine son verdi.

Törende, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar da "Türk Maliye Bürokrasisi Tarihine Dair Gözlemler" başlıklı bir sunum yaparken, Uzman Denetçi Grup Başkanı Feyzullah Okumuş da "Bir Çınarsın Sayıştay" adlı şiirini okudu.

Emekli daire başkanı, görevlerinden ayrılan başkan yardımcısı, daire başkanı ve bölüm başkanlarına, Sayıştay Kütüphanesine kitap bağışlayan mensuplara ve Sayıştay'da 30, kamuda 40 yılını dolduranlara plaket verildi.

Sayıştay\'ın 157\'nci kuruluş yıl dönümü (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sayıştay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement