Sdü'de, Merhum Cumhurbaşkanı 'Süleyman Demirel Konulu İlk Ders Prof.dr.ilber Ortaylı'dan - Son Dakika
Güncel

Sdü'de, Merhum Cumhurbaşkanı 'Süleyman Demirel Konulu İlk Ders Prof.dr.ilber Ortaylı'dan

SDÜ'de, merhum Cumhurbaşkanı 'Süleyman Demirel konulu ilk ders Prof.Dr.İlber Ortaylı'danISPARTA - Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, '9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi' konulu konferansa katılmak ve ilk dersi vermek üzere Süleyman Demirel Üniversitesi'ne geldi.

31.10.2018 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SDÜ'de, merhum Cumhurbaşkanı 'Süleyman Demirel konulu ilk ders Prof.Dr. İlber Ortaylı'dan

ISPARTA - Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, '9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi' konulu konferansa katılmak ve ilk dersi vermek üzere Süleyman Demirel Üniversitesi'ne geldi. Prof. Dr. Ortaylı'yı dinlemek üzere ilk derse gelen çok sayıda öğrenciyi salon almadı, dışarıda kalan öğrencilerin çoğu programı kurulan ekranlardan takip etmek zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü sahibi, Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, Tarihçi, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, '9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi' konulu konferansa katılmak ve SDÜ'de ilk dersi vermek üzere Isparta'ya geldi.

SDÜ Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferans ve ilk ders etkinliğine, İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Isparta Uygulamalı Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Baro Başkanı Avukat Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, eski bakanlar, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Program öncesinde içeri alınmak üzere bekleyen yüzlerce öğrenci rektörlük önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Salona girmeyi başaran öğrenciler sahneye ve yerlere oturmak zorunda kalırken, içeri giremeyen bazı öğrenciler ise programı dışarıda ve Bilim TV ekranından takip etmek durumunda kaldılar.

Prof. Dr. Ortaylı: "Hala konuşmayı, üsluplarını kontrol etmeyi öğrenemediler"

Konuşmasına Türk insanının yaptığı yanlış ön yargılar ve durumlardan bahsederek başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Biz, insanları yanlış tanırız, maalesef Demirel de bunlardan biriydi" dedi.

"Uzun bir savaştan çıkan bütün milletler gibi en başta insanlarını kaybetmiştir" diyen Prof. Dr. Ortaylı, "Bu kadar eski parlamentomuz var. Hala konuşmayı, üsluplarını kontrol etmeyi öğrenemediler. Bunun istisnası Demirel'dir. Gayet güzel espriler yapıyordu. Mizahi ironik dediğimiz takılmalı edebiyatı sadece Demirel döneminde gördük. Bize öyle politikacılar lazım" diye konuştu.

"Demirel'in öğrenme ve tatbik etme kapasitesi sayesinde Türkiye sanayileşti"

Ortaylı konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu ülkenin dış politikası çok yönlülüğe girdi. Muhalefet ile iktidar arasındaki çatışma, demokrasiye yakışır ortama girdi. Maalesef Demirel ile bitti. O dönemdeki en önemli gelişme sanayi ve ticaret alanında gelişmelerdir. Demirel'in döneminde Türkiye sanayisine akıl, idari sanatı, dışarıya iletişim kurma ve dışarıdan bilgilenme adeti girmiştir. Rahat İngilizce konuşur ve okurdu. Öğrenirdi, sorardı. Öğrenme ve tatbik etme kapasitesi sayesinde Türkiye sanayileşti. Çevre koşullarına dikkat edilmedi, bu açıktır. Tanzimat'tan beri sanayi mukaddes görüldü. Çevre bilinci olmayan memlekette Demirel, 2. Döneminde bu konuya çok fevkalade eğildi" şeklinde konuştu.

"İnşallah, hiç değilse bu üniversitede bu devri daha derin öğrenirsiniz"

Ortaylı Demirel'in siyasi hayatı ve mizahından önemli detaylar anlattıktan sonra onu rahmetle ve minnetle andığını ifade eden Ortaylı, "İnşallah, hiç değilse bu üniversitede bu devri (Demirel devrini) daha derin, daha vesikalarla, filmlerle paralel soruşturmalı olarak, görüp öğrenirsiniz" ifadelerini kullandı.

Konferans ve ilk ders sonrasında Ortaylı'ya Rektör Çarıkçı tarafından, SDÜ Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen seramik fötr Demirel şapkası takdim edildi.

Sdü\'de, Merhum Cumhurbaşkanı \'Süleyman Demirel Konulu İlk Ders Prof.dr.ilber Ortaylı\'dan
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sdü'de, Merhum Cumhurbaşkanı 'Süleyman Demirel Konulu İlk Ders Prof.dr.ilber Ortaylı'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor
    09:20 Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi'nde yer alan Bostancık köyüne önceden inen çığdan dolayı 5 metreyi bulan karda yol açma çalışması yapılmaktadır. Hakkari İl Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Bostancık köyünün yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Kepçe boyunu aşan karda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, çığ tehlikesine rağmen gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir.

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün hücre evinde saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.


Advertisement