Seçİm Güvenliği Bölge Toplantıları - Son Dakika
Güncel

Seçİm Güvenliği Bölge Toplantıları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Valiler, jandarma komutanları, emniyet müdürlerimize söylüyorum.

12.05.2018 21:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Valiler, jandarma komutanları, emniyet müdürlerimize söylüyorum. Gözünüzü dört açın. Vatandaşımızın hür iradesini kim engellemeye çalışıyorsa gereğini yerine getirin." dedi.

Bakan Soylu, kentteki bir otelde düzenlenen "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" yaptığı konuşmada, bakanlık olarak sec¸ı·m güvenliğini, kampanya ve propaganda do¨nemı·, sec¸ı·m gu¨nu¨ oy verme ve oy sayımı güvenliği olarak üç noktada ele aldıklarını belirtti.

Dı·jı·tal ortamdaki güvenliği de tesis etmek, özellikle sosyal medyada tero¨r o¨rgu¨tu¨ propagandası veya bas¸ka tu¨rlu¨ provakasyonların ortaya getirilmesini ve dı·jı·tal sec¸ı·m c¸alıs¸malarını engellemeye yo¨nelı·k sı·ber suc¸ların takı·bı·nı· yapmak maksadıyla ilgili birimlerin go¨revlerı· bas¸ında olacağını bildiren Soylu, şöyle devam etti:

"Elbette burada dikkat edeceğimiz en önemli konu, güvenliği bahane edı·p ı·fade o¨zgu¨rlu¨gˆu¨nu¨n o¨nu¨ne geçmemektir. Hayatımızın genel gı·dı·s¸atını yo¨netme yetkisini, ne kadar vergi vereceğimizi, nasıl bı·r kanun anlayıs¸ıyla yas¸ayacagˆımızı belirleyecek kı·s¸ı·lerı· sec¸ı·yoruz. Bu önemli bı·r karardır. Esas olan o¨zgu¨rlu¨gˆu¨ temı·n etmektir. Güvenlik, o¨zgu¨r bı·r ı·fade ve tercih ortamını sagˆlamak ı·c¸ı·n vardır. Bu ı·tı·barla bı·zı·m temel sorumlulugˆumuz, bı·rı·lerı·nı·n bas¸kalarının o¨zgu¨rlu¨k alanına müdahil olamayacagˆı, tercihlerin o¨zgu¨rce yapılabileceği güvenli bı·r seçim ortamını tesis etmektir."

Güvenlik birimleri aracılığıyla haftada bin civarında istihbarat geldiğine dikkati çeken Soylu, yoğun zamanlarda bunun bin 400 ile bin 600'e çıkabildiğini aktardı.

Bunlardan bazen ikisi, bazen beşinin esas itibarıyla işe yaradığını dile getiren Soylu, şöyle konuştu:

"Diğerlerini de takip ederiz. Arkadaşlar sayı birdir. Allah korusun hiçbir ihbarı, maili, mesajı 'aman ha dursun' diyebilecek lüksümüzün olmadığı bir dönemdir. Hepsiyle teker teker ve bizatihi ilgilenmek durumundasınız. Aynı zamanda toplumsal bazı olayların, kişiler ve gruplar arasında çıkan bazı olaylar bu siyasal dönemin harareti sebebiyle hemen büyük bir toplumsal olaya dönüşebilir. Bizatihi sizlerin bu konuda müdahil olmanızı istiyoruz. Küçük, büyük olay yoktur. Birileri istismar edebilir, başka bir tarafa taşıyabilir."

"Gözünüzü dört açın"

Soylu, çok hassas bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Valilerimize, jandarma komutanlarımıza, emniyet müdürlerimize söylüyorum, Gözünüzü dört açın. Vatandaşımızın hür iradesini kim engellemeye çalışıyorsa gereğini yerine getirin. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Tarihimizin en önemli seçimine gidiyoruz. Maalesef bu konuda geçmişte vatandaşımızı istismar etmeye çalışan, terörle korkutmaya çalışanlara bu seçimde pirim vermeyeceğimizi, bir hak tanımayacağımızı da ifade etmek isterim." diye konuştu.

İc¸ı·s¸lerı· Bakanlığındaki kolluk birimlerinin bütün izinlerinin seçim gününde kaldırılacağını anımsatan Soylu, "Halı·hazırda 264 bı·n 526 emniyet personelı·mı·z, 195 bı·n 695 jandarmamız, 50 bı·n 793 güvenlik korucumuz ve 19 bı·n 993 go¨nu¨llu¨ güvenlik korucumuzla beraber toplam 531 bı·n 7 personelı·mı·z sec¸ı·m gu¨nu¨ go¨rev bas¸ında olacaklardır." dedi.

Soylu, bunun yanı sıra güvenlik tedbirlerine yardımcı olmaları maksadıyla 74 helikopter, 18 İHA, 6 İKU, 6 bin 64 zırhlı muharebe aracı ve 765 TOMA'nın gerek sec¸ı·m gu¨nu¨ gerekse kampanya do¨nemı·nde go¨rev bas¸ında olacağına işaret ederek, alınacak diğer tedbirler hakkında bilgi verdi.

"Sec¸ı·mı· bı·r tek kelı·meyle ı·fade et derlerse 'sec¸ı·m hukuktur arkadas¸lar" diyen Soylu, herhangi bir eksikliğin telafi edilemeyeceği bir hadise olduğunu söyledi.

"Amerika seçim meselesini elı·ne yu¨zu¨ne bulas¸tırmıs¸ bı·r ülkedir"

Bakan Soylu, seçı·m alıs¸kanlıgˆı ve sec¸ı·m güvenliğinin, Tu¨rk demokrasisinin en bas¸arılı oldugˆu konulardan başında geldiğinin altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Gerek vatandas¸larımız, gerekse u¨lkemı·zı·n sec¸ı·mle ilgili kurumları bu ı·s¸le ilgili bu¨yu¨k bı·r tecru¨beye, ferasete ve pratiğe sahı·ptı·r. Örneğin Amerika seçim meselesini elı·ne yu¨zu¨ne bulas¸tırmıs¸ bı·r ülkedir. Her bas¸kanlık sec¸ı·mı· sonrası gu¨nlerce tartıs¸ması su¨rer. Oysa Türkiye'de pazar sec¸ı·m olur, pazartesi herkes rutin olarak işine ve gündelik hayatına devam eder. 16 Nı·san referandumunda da İc¸ı·s¸lerı· Bakanlıgˆı olarak ı·yı· bı·r sınav verdiğimizi du¨s¸u¨nu¨yorum. Gerek kolluk birimlerimiz gerekse ı·darı· birimlerimizle hem kampanya do¨nemı·nde hem de sec¸ı·m gu¨nu¨ aks¸amına kadar, bakanlıgˆımız, o¨zgu¨r ı·fade ortamını ve sec¸ı·m güvenliğini temı·n etme hususunda u¨lkenı·n her köşesinde bas¸arılı olmus¸tur. I·ns¸allah bu bas¸arıyı 24 Haziran'da bu¨tu¨n arkadas¸larımızla birlikte tekrarlayacagˆımıza ı·nanıyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seçİm Güvenliği Bölge Toplantıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement