Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı

Seçim Dönemi ve Medya" Toplantısı

RTÜK, "Seçim Dönemi ve Medya" konulu seminerin dördüncüsünü Diyarbakır'da gerçekleştirdi RTÜK Başkan Vekili Fendoğlu: "(Yerel seçimler) Kalan 2 3 aylık dönemde medyamız, barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği konuşsun istiyoruz" "Türkiye'de siyasi tartışmalar arasında kurumumuz rencide ediliyor.

20.01.2014 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu, yerel seçimlere ilişkin, "Kalan 2-3 aylık dönemde medyamız, barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği konuşsun istiyoruz" dedi.

Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen "Seçim Dönemi ve Medya" bilgilendirme toplantısında, benzer toplantının daha önce Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekleştirildiğini belirterek, bugünkü toplantıya 20 ildeki televizyonların temsilcilerinin katıldığını söyledi.

Yerel medya ve bölgesel medyanın denetimini ilçe seçim kurullarının, ulusal yayın yapan kanalların ise denetiminin YSK tarafından yapıldığını ifade eden Fendoğlu, bu kurullara bilginin RTÜK tarafından gönderildiğini anımsattı.

Fendoğlu, partilerin reklam verebileceğini ve bunların ancak reklam kuşağında yayınlanabileceğini kaydederek, "Reklam kuşağı dışında siyasi reklamın verilmesi mümkün değildir. Reklam kuşağı dışında reklam mahiyetinde bir durum varsa bu gizli reklam olabilir. Buna dikkat edilmelidir. Siyasi reklam verilirken siyasi partiler arasında kura çekilecek, o sıraya göre reklam verilecektir" ifadelerini kullandı.

YSK'nın seçim dönemindeki genel ilkesini "Tek yönlü yayın yapmayınız, herhangi bir siyasi partinin tarafı olmayınız ve tarafçıl olmayınız" şeklinde olduğunu dile getiren Fendoğlu, televizyonların bu dönemdeki yayınlarına dikkat etmesini istedi.

Fendoğlu, seçim sürecinde medyanın denetimine ilişkin bilgiler vererek, işin mutfağını RTÜK'ün üstlendiğini, kararları ise YSK'nın vereceğini vurguladı.

Seçim dili

Fendoğlu, Türkçe dışındaki diğer dil ve lehçelerde yayınla ilgili 2820 sayılı kanunda sadece Türkçe'nin öngörüldüğünü ancak Radyo ve Televizyon Kanunu ile TRT'de Türkçe dışındaki dillerde de yayın yapılabileceğine olanak sağlandığını söyledi.

Anayasaya göre uluslararası metinlerle Türk kanunları çatıştığında uluslararası kanunların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Fendoğlu "Bu benim şahsi görüşüm. Nihai kararı YSK verecektir" diye konuştu.

"Barış ve sevgi dilinin hakim olmasını istiyoruz"

Fendoğlu, seminerlerdeki amaçlarının insan haklarına dayalı bir seçim dönemi ile medya düzeni oluşturmak olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu dönem insan haklarına, çoğulculuğa ve demokrasiye önem veren bir devre olsun. Kalan 2-3 aylık dönemde medyamız barışı, kardeşliği, birlik ve beraberliği konuşsun istiyoruz  İhlallerin az olduğu bir dönem istiyoruz. Kardeşlik rüzgarları essin. Barış ve sevgi dilinin hakim olmasını istiyoruz. Bu dönemde kavgacı, kırıcı, rencide edici sözler olmasın. Çünkü seçimler demokrasinin şölenidir, bayramıdır. Yayın ihlallerinden uzak huzurlu bir seçim dönemi diliyorum."

"RTÜK olarak tartışmaların içerisine girmiyoruz"

Başkan vekili Fendoğlu gazetecilerin soruları üzerine son günlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısı için RTÜK modeli tartışmalarının olduğunu anımsatarak, "RTÜK olarak tartışmaların içerisine girmiyoruz. Türkiye'de siyasi tartışmalar arasında kurumumuz rencide ediliyor. Doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum. RTÜK Türkiye'nin en demokratik kurumlarından birisidir. Dünya üzerinde itibarlı bir kuruluştur, prestijli bir kurumdur" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Seçim Dönemi ve Medya' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement