Sedat Peker'in Tehdit Davası - Son Dakika
Güncel

Sedat Peker'in Tehdit Davası

Sedat Peker\'in Tehdit Davası

Kendisine ait internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerine yönelik tehdit içeren ifadeler kullandığı iddia edilen Sedat Peker'in, 11 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı.

03.02.2017 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kendisine ait internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyelerine yönelik tehdit içeren ifadeler kullandığı iddia edilen Sedat Peker'in, 11 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Peker katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, 26 müşteki akademisyen ile avukatları da katıldı.

Söz verilen müşteki Özgür Müftüoğlu, sanıktan şikayetçi olduğunu belirterek, "Bu tehdit sadece beni değil, akademik faaliyetlerim dolayısıyla tüm toplumu hedef almıştır. Bu eylem nedeniyle ben korku altında kaldım. Kendimi güvensiz hissettim. Şikayetçiyim. Ben de imza atmıştım bu bildiriye." dedi.

Emine Beyza Üstün de "Bu beyan somut kişiye özgü sonuçlanan bir beyan değildir. Nefretin toplumsallaştırılması ve yaygınlaştırılmasıdır. Şiddete azmettirmektir. Bu azmettiriciliği nedeniyle sanıktan şikayetçiyim." diye konuştu.

Atiye Yonca Demir, 17 yıldır akademisyen olarak görev yaptığını ve söz konusu bildiriye imza attığını aktararak, "Hem ben, hem arkadaşlarım hem de akademik özgürlükler tehdit edildi. Sokakta sağa sola bakarak yürümek hoş bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Şebnem Korur da sanıktan şikayetçi olduğunu belirterek, "Ben İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesiyim. Yalnızca kişisel değil toplum olarak ölüm tehdidinin yöneltilmesi davranışının meşrulaştırılması ve bunun üzerinden toplumun ahlaki olarak örselenmesi söz konusudur." ifadelerini kullandı.

Zeynep Dilek Hattatoğlu ise yayınlanan bildiriye imza attığını ifade ederek, "Biz o bildiride çok temel bir insan hakkımızı kullandık. İfade özgürlüğümüzü kullandık. Ülkede sürmekte ola savaş ve katliam ortamına karşı bir uyarıda bulunduk. Çok açıkça beden bütünlüğümüze ve can güvenliğimize yönelik tehditler savruldu. Sanığın cezalandırılmasını talep ediyorum." dedi.

Bunun üzerine söz alan Peker'in avukatı Kemal Levent, "Devletimizin terör örgütü PKK'ya karşı yapmış olduğu operasyonları savaş ve katliam olarak beyan eden müştekiye karşı kararla birlikte şikayette bulunulmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Söz verilen diğer müştekiler de sanıktan şikayetçi olduklarını belirtti. Öte yandan tüm müştekiler hazırladıkları ortak ifade metnini de beyanlarının ardından mahkemeye sundu.

"Basit bir tehdit suçuyla karşı karşıya değiliz"

Müştekiler avukatı Oya Eyüp Meriçoğlu, "Sanığın neden huzurda olmadığı ve neden ifadesinin alınmadığını soruyoruz ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Diğer müştekiler avukatı Tamer Doğan da basit bir tehdit suçuyla karşı karşıya olmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sedat Peker sıradan bir insan olarak algılanmamalıdır. Bir çağrı yaptığında harekete geçebileceğini bildiği paramiliterler bulunmaktadır. Sanığın zorla getirilmesini ve tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz. Müvekkillerimizin açık adresi ve isimleri, vekilleri olarak bizlerin de isimleri dosyaya dahil edildiği için olası tehdit veya bir suç girişiminden, sanık ve vekilleri sorumludur. Güvenliğimizden de sayın mahkeme sorumludur."

Peker'in avukatı Kemal Levent ise müvekkilinin halasının vefat etmesi nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirterek, gelecek celse hazır edeceklerini söyledi.

Mahkeme hakimi, sanık Peker'in avukatı tarafından gelecek celse duruşmada hazır edilmesine karar vererek, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2016 yılı Ocak ayı içinde çok sayıda akademisyenin imzasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, PKK terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadele kapsamındaki uygulamalara yönelik eleştiriler içeren, "Barış için akademisyenler bildirisi" adlı bir bildiri yayınlandığı anlatıldı.

Şüpheli Peker'in de kendisine ait internet sitesinde bu bildiriyi eleştiren bir yazı yayınladığı aktarılan iddianamede, bazı kişi ve kuruluşların yazının suç teşkil ettiği gerekçesiyle ihbarda bulunduğu, bazı akademisyenlerin de Peker'den şikayetçi olduğu kaydedildi.

İddianamede, Peker'in "tehdit" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından 1 yıl 4.5 aydan, 11 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sedat Peker'in Tehdit Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Anavatan Partisi, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek verecek
    14:53 Anavatan Partisi, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek verecek

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek vereceğini duyurdu. Anavatan Partisi Genel Sekreteri Baran Erdem Kaya, Kocaispir ile yapılan görüşmenin ardından Adana'nın geçmiş dönemlerde yaşadığı kayıpların telafi edilmesi ve şehrin yeniden inşası için Kocaispir'in başkanlığına güven duyulduğunu ve seçimlerde destekleme kararı alındığını açıkladı.

  • Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi yapıldı
    14:52 Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi yapıldı

    Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan okul kantinlerinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından denetim gerçekleştirildi. Gıda mühendislerinden oluşan ekip, birçok okulun kantininde ürünlerin imalat ve son tüketim tarihlerini kontrol etti. Ayrıca, tost yapımında kullanılan yağlar ve içerisine konulan peynir ve sucukların da tarihleri incelendi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü, diğer okulların kantinlerinin de denetleneceğini belirtti.

  • İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı
    14:51 İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı

    İstanbul Sarıyer'de Ayazağa Mahallesi'nde bir kafede çıkan silahlı kavga güvenlik kamerasına yansıdı. Kavga sonucunda bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi de yaralandı. Görüntülerde, uyuşturucu ticareti yaptığı için aranan Rawa Majid ile husumetlisi İsmail Abdo'nun örgüt üyeleri arasında çıkan tartışma ve silahlı çatışma yer alıyor.

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu
    14:48 Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Emre ve Sülübey Mahalleleri mitinginde vatandaşlarla buluştu. Başdeğirmen, yeni dönemde yapacağı projelerden bahsederek Engelsiz Gençlik ve Yaşam Merkezi'nin inşaatının 8 ay sonra biteceğini söyledi.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu
    14:47 A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu

    A Milli Kadın Futbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta İsviçre ve Macaristan ile yapacağı maçların aday kadrosunu açıkladı. İlk maçlarını 5 Nisan'da İsviçre ile deplasmanda oynayacak olan milli takım, ikinci maçını ise 9 Nisan'da Macaristan ile Pendik Stadı'nda oynayacak. Teknik direktör Necla Güngör Kıragası tarafından belirlenen aday kadroda birçok futbolcu yer alıyor.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı
    14:47 Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı

    Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Dumlupınar Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde durdurdukları otomobilde yapılan aramada, bir adet ruhsatsız tabanca ile 8 adet fişek buldu. Otomobilde bulunan C.T. ve T.A. gözaltına alındı. C.T'ye yapılan alkol testinde alkollü olduğu tespit edildi ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu.

  • İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı
    14:46 İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Şubesi, ramazan dolayısıyla ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda kolisi dağıttı. İHH yetkilileri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri aileler, İHH sosyal hizmet merkezine gelerek kolileri teslim aldı. Yardımların ramazan boyunca süreceğini vurgulayan İHH Kilis Şubesi Lojistik Merkezi Sorumlusu Mehmet Katı, dezavantajlı ailelere öncelik vererek desteklerinin devam edeceğini belirtti.


Advertisement