Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelişinin 530. yıldönümü Madrid'de anıldı - Son Dakika
Güncel

Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelişinin 530. yıldönümü Madrid'de anıldı

Ortaçağ sonlarında dönemin Katolik Krallarınca İspanya ve Portekiz'den sürülen ve büyük çoğunluğu Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudilerinin Türkiye'ye gelişinin 530. yıl dönümü olması dolayısıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de kültür-sanat etkinlikleri düzenlendi.

28.03.2022 23:28  Güncelleme: 23:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortaçağ sonlarında dönemin Katolik Krallarınca İspanya ve Portekiz'den sürülen ve büyük çoğunluğu Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudilerinin Türkiye'ye gelişinin 530. yıl dönümü olması dolayısıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de kültür-sanat etkinlikleri düzenlendi.

Hafta boyunca devam edecek etkinlikler kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivler Başkanlığı'ndan temin edilen, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın "Türkiye'de Yahudiler" adlı sergisi, Türkiye'den gelen Moiz Tiyatro Grubu ile Los Pasharos Sefaradis Müzik Grubu'nun gösterileri ve seminer yer alıyor.

Etkinliklerin açılışı dolayısıyla AA muhabirine demeç veren Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar, "Türk tarihine baktığınız zaman bu milletin dünyaya bir mesajı var. Bugün biz dış politikamızı (gelişimci insani dış politika) diye tanımlıyoruz. Dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyoruz. Buradaki hikaye ise 530 yıl önce başladı. O dönemde Osmanlı'dan buraya gemiler geldi ve İspanya'da atılan Yahudileri aldı ve Türkiye'ye götürdü. O gün bugündür Türkiye'de mutlu bir şekilde yaşıyorlar toplumumuzu, ülkemizi, kültürümüzü zenginleştiriyorlar." dedi.

"Sefarad Yahudilerinin Osmanlı tarafından kabul edilmesi bizim dünyaya verdiğimiz mesajlarımızdan sadece bir tanesi. Baktığınız zaman Türk tarihi böyle hikayelerle dolu." diyen Akçapar, "Bu sene hikayenin başladığı yerde, İspanya'da bunu anlatmaya başladık. Biz aslında burada sadece 530. yıl dönümü anmıyoruz aynı zamanda Türk milletinin temel bir vasfı olan insancıllığı da öne çıkarıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Ben, Türkiye'de hiçbir zaman antisemitizm ile ilgili bir şey hissetmedim"

Kendisi de Sefarad Yahudilerinden olan ünlü fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ise "Türkiye'de doğmuş, Türklerle büyümüş ve yaşamış olmaktan ne kadar mutlu olduğumu her seferinde dile getiren biriyim. Ben, Türkiye'de hiçbir zaman antisemitizm ile ilgili bir şey hissetmedim. Bana kimse hissettirmedi. Bildiğiniz gibi 3-4 yıl önce Cumhurbaşkanlığı büyük ödülü, ondan önce de Kültür Bakanlığı büyük ödülü verildi. Eğer antisemitizm olsa bu ödüller bana verilir miydi?" diye konuştu.

Sergideki fotoğraflarının 20 yıllık çalışmalar olduğunu anlatan Keribar, "Bütün her şeyi mükemmel bir şekilde, en ufak bir detayı kaçırmadan, benim yapabileceğimin en iyisiyle, disiplinli bilgilerimle, aşkla bu fotoğrafları çektim. Bu sergide mimari fotoğraflarım da olsa, fotoğrafların içine insan olduğu zaman duygu çok daha farklı oluyor. İsrail Cumhurbaşkanının kısa zaman önceki Türkiye ziyaretinde İstanbul'a gelince balkondan sinagog içindeki bir fotoğrafı çekmiştim. O da bu sergide." ifadelerini kullandı.

"Olanları da en iyi şekilde muhafaza etmek de bizim görevimiz. Türkiye birlikteliği, çeşitliliği, insanların barış içinde yaşamalarını anlatan eserler yaratmalıyız. İzmir'de gördüğüm gibi restorasyona ihtiyaç olan sinagogları korumalıyız." diyen Keribar, 70 yıldır fotoğraf çektiğini, çok fazla değişikliğe şahit olduğunu ve geçmiş değerlerin korunmasına önem verdiğini vurguladı.

"Bize sorduklarında hep (Biz Türküz) deriz"

Diğer yandan Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudisi bir aileden gelen Suat Aluf da şunları söyledi:

"7-8 kuşak İstanbul'dayız. Ben doğma büyüme İstanbulluyum. Babam ve dedem Tahtakale, Eminönü esnafı. Dolayısıyla biz bu toprağın insanıyız ve böyle gördük, böyle büyüdük. Bize sorduklarında hep (Biz Türküz) deriz. Size bunu bir anımla anlatayım. 2016 senesinin 28 Ekim'i babam hastanede yoğun bakımda ama kendinde. Yanına ziyarete gittik. Bana (Bugün ayın kaçı?) dedi. Ben de 28'i dedim. Açtı gözlerini ve (Yarın 29 Ekim bayrağı asmayı sakın unutmayın) dedi. Onun meşhur 1960 senesinde Sümerbank'tan alınma bir bayrağı vardı. O bayrak her bayramda yıkanır, ütülenir ve asılır. Çok önemliydi bizim için. O babasından biz de ondan öğrendik. Bundan da çok gurur duyuyorum."

Aluf, "Sirkeci'de her yıl ramazanda kurulan iftar sofralarına bizler de davet ediliriz. İki yıl önce 600 kişilik bir iftar sofrasına katıldım. Biz de yeri geldiği zaman iftar yemeği veriyoruz. Ben kendimi o bayramlarda hep iyi hissediyorum çünkü senin benim bayramım diye bir durum yok. Bu bayramı hepimizin bayramı gibi hissediyoruz çünkü bu toprağın insanıyız. Hem Ramazan hem de diğer bayramlar çok gururlu bir şey." ifadelerini kullandı.

Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelişinin 530. yıldönümü Madrid\'de anıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sefarad Yahudilerinin Osmanlı topraklarına gelişinin 530. yıldönümü Madrid'de anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli
    11:12 TGC'den yerel seçimler öncesi açıklama: Gazetecilere engel olunmamalı, internet kesintisi önlenmeli

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yerel seçimler öncesi yaptığı açıklamada, seçimlerin demokrasi şenliği ortamında geçmesinin önemine dikkat çekti. Açıklamada, gazetecilerin seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde aktarabilmeleri ve sözlü, fiziksel engellemeyle karşılaşmamaları gerektiği vurgulandı. Ayrıca, internet kesintisi için önlem alınması ve gazetecilerin çalışma güvenliklerinin sağlanması gerektiği belirtildi.

  • Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi
    11:12 Erzincan'da Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi

    2024 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Erzincan merkez ilçe erkek din görevlileri arasında hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlendi. Yarışmalar, Diyanet personelinin kendilerini geliştirmelerini, hizmet aşkı ve heyecanını kaybetmeden görevlerini icra etmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Muhammediye Camii Uzman İmam-Hatibi Ersoy Satılmış hafızlık yarışmasında birinci seçilirken, Boyacılar Camii İmam-Hatibi Yusuf Kocatürk Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasında birinci oldu.

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı
    11:11 Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, dolandırıcılık suçundan aranan bir hükümlü yakalandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Y.Ö., Yerköy ilçesinde gözaltına alındı. Hükümlü, jandarma tarafından yapılan işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu
    11:11 Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu

    Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Ardahan'da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini gösterdi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu ve bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri, kar küreme çalışmalarına devam ederken, kızıl tilkilerin yiyecek bulmaya çalışması ve angutların dere kenarlarına gelmesi ise görüntülendi. Ardahan'da da gece hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece ölçülürken, buzlanma meydana geldi. Kağızman'a bağlı Günindi köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

  • Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı
    11:10 Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen kazada, hafif ticari araç kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarptı. Kazada 5 kişi yaralandı ve olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta
    11:10 Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, günde 10 durak noktasına uğrayarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bozbey, halkın coşkusunu görmekten güç alarak yorulmadan çalışacağını belirtti.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor
    11:09 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, Türkiye'de düzenlenecek. 27 ülkeden 108 sporcu, 29-31 Mart tarihleri arasında İbrahim Çolak Cimnastik Salonu'nda yarışacak. Türkiye'yi erkeklerde 9, kadınlarda ise 5 sporcu temsil edecek.

  • Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı
    11:08 Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı

    Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde Jandarma ekipleri, uyuşturucu madde ve ruhsatsız tabanca bulunduran şüphelilere yönelik operasyonlar düzenledi. Muratlı'nın Yeşilsırt Mahallesi'nde bir kişinin üzerinde uyuşturucu madde ve sentetik haplar ele geçirilirken, Aşağısevindikli Mahallesi'nde ise bir şahsın üzerinde ruhsatsız tabanca bulundu. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement