Seferihisar'daki turuncu festivale binlerce kişi katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Seferihisar'daki turuncu festivale binlerce kişi katıldı

Seferihisar\'daki turuncu festivale binlerce kişi katıldı

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, bu yıl 20.'si düzenlenen Mandalina Şenliği'ne binlerce kişi katılırken şenlikte 15 ton mandalina dağıtıldı.

18.11.2019 10:49  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, bu yıl 20.'si düzenlenen Mandalina Şenliği'ne binlerce kişi katılırken şenlikte 15 ton mandalina dağıtıldı.

Seferihisar, 20 yıldır olduğu gibi bu yıl da Mandalina Şenliği'ne ev sahipliği yaptı. Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen Mandalina Şenliği, kortej yürüyüşüyle başladı. Kortejin ardından şenlik kapalı pazar yerinde gerçekleşti. Şenlikte 15 ton mandalina dağıtıldı.

"Ortak bir pazarlama ve dayanışma ağı oluşturmak için önemli bir adım attık"

Şenlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mandalinanın Seferihisar'ın en büyük geçim kaynaklarından biri olduğunu ve 15 bin dekar alanda dikili 600 bin mandalina ağacının bulunduğunu belirterek, "2009'da burada göreve geldiğimizde mandalina üreticisinin üretmekten vazgeçtiği, ürününü satamadığı ve mandalinanın yere dökülerek çürümeye başladığını görmüştük. Bu nedenle Seferihisar Belediye Başkanı iken arkadaşlarımızla hemen bir üretici birliği kurmuş, ürünü beraber işleyip, beraber pazarlamıştık. Mandalina İşleme ve Paketleme Tesisi satın alarak, aradan aracıları çıkararak, bu tesisi birliğe devretmiştik. Kadınlarımız mandalinanın pestilini, reçelini marmeladını yapmaya başlamışlardı. Bu olağanüstü ürünle daha çok şey yapılabileceğini fark ettik" dedi.

"Seferihisar'da yaktığımız imece ışığının aydınlığındaki başarılarımızı İzmir'in tamamına yaymaya başladık" diyen Başkan Soyer, "Bugün buraya 11 büyükşehir belediyemizin bürokratlarının yer aldığı ve tarımla ilgili ortak çalışmalar yürütmeyi hedeflediğimiz çalıştaydan geldik. 40 milyonun yaşadığı 11 büyükşehirimiz ile üreticilerimizin ürünlerini bu kentlerde yaşayan vatandaşlarımızla aracısız buluşturacağımız ortak bir pazarlama ve dayanışma ağı oluşturmak için önemli bir adım attık. Hedefimize ulaştığımızda; Seferihisar'ın mandalinası, Urla'nın enginarı, Kavacık'ın üzümü, Beydağ'ın kestanesi, Güzelbahçe'nin bardacığı, Kemalpaşa'nın kirazı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkemizin tüm şehirlerinde, doğrudan insanlarımızla buluşacak" dedi.

"Bu sene ovada ürün maksimum 40 bin ton"

Başkan Tunç Soyer'e şenliğin bugünlere gelmesi için verdiği destekten dolayı teşekkür eden Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de "Seferihisar mandalinası; tarih, kültür ve ekonomi yani her şey demek. Turuncu bayramımız aslında bir direniştir. Bizi bir arada tutan değerimizdir. Mandalina piyasayı her yıl değişiyor; bunlara karşılık üretmeye ayakta kalmaya devam edeceğiz. Bu sene ovada ürün maksimum 40 bin ton. Ürün verimini arttırmamız gerekmekte. Bununla beraber ürünün işlenerek katma değer kazanmasını sağlamak zorundayız. Kurutma tesisimizin kapasitesini günlük 20 ton mandalina kurutacak seviyeye getirmek için çalışıyoruz. Seferihisar Satsuma Mandalinası coğrafi işaretini aldık, böylece ürünümüzün markası hazır. Artık piyasa da mandalinamızı markası ile daha iyi fiyata pazarlayacağız. Üreticimize elimizden geldiğince destek oluyoruz. İyi Tarım Sertifikasyonu ile destekleme alması için üreticilerimize sertifikasyon desteği sağlıyoruz. Mandalina Birliği ile olan çalışmalarımız ve ürün kıymetini kaybetmeden aracısız satış için çabalarımız devam etmekte. Elbette ki bu çalışmalar yetmeyecek. Belirlenen mazot fiyatlarına, gübre fiyatlarına devlet müdahalesi olmadan üretim maliyetlerini düşürmek mümkün değil. Verilen çiftçi destekleri yeterli gelmemekte. İşletme maliyetlerini düşürmenin belki de en kolay yolu teşviklerin arttırılması. Bu hususta eğer yapılmakta olan çalışmalar var ise Seferihisar olarak destek vermekten onur duyarız; çünkü bu işler masa başında çözülmüyor, çiftçiyle konuşmadan önerileri almadan çözülmüyor. Biz buradayız ve Türkiye Cumhuriyeti çiftçilerini kalkındırmaya yönelik tüm ortaklıklara hazırız. Yeter ki gelecek nesillere turuncu bayramımızı yaşatacak mandalinamız kalsın. Bu memleketi içine düştüğü ekonomik kriz ortamından tarım kurtaracak. Mandalina Seferihisar'ın umududur. Umudumuz her geçen gün yeşerecek yeter ki isteyelim" şeklinde konuştu.

Mandalina Şenliği kapsamında birbirinden ilginç yarışmalarda yapıldı. Ödüller ise protokol üyeleri tarafından verildi. Şenliğe ayrıca; CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Attila Sertel ve Kani Beko, Seferihisar Kaymakamı İlhan Abay, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve binlerce kişi katıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Seferihisar'daki turuncu festivale binlerce kişi katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement