Şehir sadece yaparak değil yıkarak da güzelleşir - Son Dakika
Magazin

Şehir sadece yaparak değil yıkarak da güzelleşir

Şehir sadece yaparak değil yıkarak da güzelleşir

? Bursa'da yeşilinden kültürüne, binalarından hanlarına büyük bir dönüşüm başlamış.

03.11.2020 10:25  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? Bursa'da yeşilinden kültürüne, binalarından hanlarına büyük bir dönüşüm başlamış. Böyle geniş çaplı bir projeler zincirine neden gerek duyuldu?

Şöyle bir girizgah yapayım. Türkiye'nin 81 ili, 925 ilçesi ve hepsinin de çok ciddi özellikleri var. Ama Bursa gerçekten farklı, gerçekten çok özel bir şehir.

? Nedir onu diğer şehirlerden farklı kılan? Sonuçta sizin de dediğiniz gibi Türkiye'nin her köşesi ayrı bir değer...

Bursa, Osmanlı'yı kuran, Osmanlı'ya dair ciddi izler taşıyan bir şehir. Ama hepsi bu değil tabii... Şehir, Osmanlı'dan önce de farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. İznik'i gördünüz, tam anlamıyla bir açıkhava müzesi hüviyetinde. Ama şu ana kadar ciddi mesafe alamamış, hak ettiği ilgiyi görmemiş.

Dünya Göçebe Oyunları gibi organizasyonlarla, orada yaptığımız bazı restorasyonlar ve sahil düzenleme çalışmalarıyla kendini toparlamaya başladı gerçi... Restore etmek falan güzel ama yine de bunları dünyaya tanıtmadan olmaz.

? Yani diyorsunuz ki şehir genelinde başlatılan dönüşüm yeterli değil. Ne yapacaksınız o halde?

Onun için de bazı girişimlerimiz var. Güney Kore, Japonya, Malezya ve Endonezya'da fuarlara katıldık, görüşmeler yaptık, büyükelçiler aracılığıyla çeşitli firmalarla bir araya geldik. Güney Kore'de bir ajansla anlaşıp tanıtım faaliyetini başlattık. Oradan turizm acenteleri, hatta YouTuber'lar bile getirdik.

? Sonuç...

-  Bunlar ciddi bir hareketlenme sağladı. Bir de şu var; Güney Korelilerin düşkün olduğu tatil biçimi zaten farklı. Öyle denize, kuma, güneşe falan düşkün değiller. Tarih ve kültür turizmini daha cazip buluyorlar ki bizde de bunun karşılığı fazlasıyla var.

BURSA HORMONLU BÜYÜMENİN SANCILARINI YAŞIYOR

? Değişim dönüşüm güzel de "Yeşil Bursa" yeşil olmaktan çıktı. Bu saatten sonra kaybı telafi etmek mümkün olacak mı?

-  Çok doğru, Bursa yeşille çok özdeşleşmiş bir şehir. Ama hızlı sanayileşmenin, çok hızlı ve hormonlu büyümenin sancılarını yaşıyor. Bu da "Yeşil Bursa" anlayışını zedeledi tabii. Tabiri caizse Bursa biraz grileşti. Bunun için biz yeni bir motto geliştirdik. Sadece yaparak değil yıkarak da güzelleştiriyoruz artık şehrimizi.

? Yıkarak mı?

-  Evet... Gerçekten ciddi yıkımlar yapıyoruz. Bursalılar yeşilin ve tarihi zenginliğin giderek kaybolduğundan yakınıyor. Biz yaptıklarımızla bu sürecin tersine döneceğini göstermeye çalışıyoruz onlara...

TARİHİ ESERLERİ KAPATAN YAPILAR YIKIM LİSTESİNDE

? Hangi yapıları yıkacaksınız? Bursa'nın çehresini bozanları mı yoksa depreme dayanıksız olanları mı?

Her iki gruptakileri de... Tarihi eserleri kapatan, yüksekliği veya şekli şemaliyle sorun olan yapılar yıkım listemizde... Onun yanı sıra riskli yapılar da var tabii. Şehir genelinde 70 bin riskli bağımsız birim mevcut ve halihazırda 20 bininin dönüşümü devam ediyor. 2024'e kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Özellikle eski Bursa'yı canlandırma çabasındayız.

? Şehirde ciddi bir imar sorunu var anlaşılan. Bu yanlışın temelinde yatan ne?

-  Çünkü bizde hep eskiyi yıkıp yeniyi yapmak gibi bir hastalık var. Bursa'da da çok arabesk bir imar gelişimi söz konusu. Her sene 60-70 bin büyüyor nüfus olarak. İstanbul'a yakınlığından dolayı ciddi bir sanayi baskısı var üzerimizde. Herkes burada yatırım yapmak istiyor. Tam bir lojistik üssü durumundayız. İstanbul hemen yanı başımızda, Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakınız, Osman Gazi Köprüsü'ne 1-1.5 saat mesafedeyiz.

İSKENDER DİYE BİLDİĞİNİZ ŞEY ASLINDA BURSA KEBABI

? Eski Bursa'yı canlandırmak istemenizin diğer sebebi, şehri cazip bir turistik destinasyon haline getirmek olabilir mi?

-  Bursa'nın yeni, modern, hızla gelişen bir yüzü var. Ama biz Bursa'nın tarihi yüzünü restore edelim, onu geliştirelim, şehri turizmle alakalı bir destinasyona dönüştürelim de istiyoruz.

? Yabancı turisti çeken yanı ne bu şehrin?

-  Yeşili, tarihi, gastronomi açısından zenginliği...

? Siz gastronomiden bahsediyorsunuz ama Bursa denince insanların aklına sadece İskender geliyor.

-  İskender diye biliyorsunuz ama o aslında Bursa Kebabı, Her ne kadar Antep kadar ön plana çıkmasak da mutfağımız hiç fena değildir. Çünkü burada çok farklı kültürler yaşıyor; Balkan, Kafkas... Anadolu'nun değişik yörelerinin lezzetleri de var, Bursa'nın kendine has yemekleri de... Mutfağımızdan bahsetmişken, kestane şekeri ile çeşit çeşit meyvesini, sebzesini de unutmamak lazım.

120 KİLOMETRELİK SAHİLİMİZ OLSA DA BİR MARMARİS DEĞİLİZ

? Bursa deniz tutkunlarına neden hitap edemiyor? Sahillere de el atın oldu olacak...

Bursa'da 120 kilometrelik sahil şeridi var ama bir Marmaris ya da Kuşadası değiliz neticede... Malum, o kadar sıcak iklimimiz de yok. Bizde daha ziyade Uludağ, doğal güzellikler, Hanlar Bölgesi, Ulucami, Osmanlı'ya dair izler falan dikkat çekiyor. Tüm bunlar şehrimizi Uzakdoğulular için özellikli kılıyor.

? Arzulanan hareketlenme başlamıştı ki korona dünyayı durdurdu tabii...

Maalesef... Pandemi öncesi müthiş bir süreç başlamış, Uzakdoğulu turist sayısı çok artmıştı. Ama dediğiniz gibi pandemi son altı-yedi aydır ivmeyi düşürdü.

? Er ya da geç krizi atlatacağız. Turizmin yeniden canlanacağı günler için bir hedef belirlediniz mi?

-  Belirledik. Halihazırda yılda 1,8 milyon turist ağırlıyoruz. Hedefimiz, yürüttüğümüz projeler sayesinde 2024'te bu sayıyı 5 milyona çıkarmak...

BURSA'NIN İPEK HALILARI SARAYLARI SÜSLÜYOR

? Siz çiniden bahsedince benim de aklıma Bursa'nın dillere destan ipek halıları geldi. Makine halısı çıktı, mertlik bozuldu ya... O canım ipek halılara ilgi şimdi ne durumda?

Osmanlı döneminde Bursa ipeği, Avrupa saraylarını süslermiş. ve şimdi Bursa İpeği Hayat Buluyor projesi sayesinde yine eski günlere dönüş yolundayız. Kınık Köyü'ndeki dokuma tezgahında 4000 yıllık geleneksel Türk tekniği ile dokunan "Dans Eden Kız" modeli ipek halı, şimdi Katar Kraliyet Ailesi'nin sarayını süslüyor mesela...

? Bu canlanma nasıl sağlandı? İnsanları yeniden dokuma tezgahlarının başına nasıl çekebildiniz?

Bursa'nın ciddi göç veren ilçelerinde 16 dokuma atölyesi kuruldu. Hünerli eller çalışmaya başladı; 1 metrekaresinde 1 milyon düğüm olan, santimetrekaresinde 38 bin koza lifi bulunan ve ortalama 6.5 ayda dokunan ipek halılar yeniden dünya vitrininde boy göstermeye başladı. Mesela Hannover Halı Fuarı'ndan sonra Amerika, Avusturya, İtalya, Almanya ve Japonya'ya bile satış yapıldı. Bu ilginin devamı gelecektir.

TARIMI AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ÖNCELİĞİ SANMAK HATA

? Gelelim sohbetimizin ertelenen başlığı tarıma... Şehir bu alanda da atağa geçmiş diye duydum.

Tarımla alakalı şöyle bir durum var: Sanayileşen toplumlar genelde tarımdan uzaklaşıyor. Sanki sanayileşen ülkeler tarım yapamaz gibi bir algı söz konusu. Bazıları da tarımı az gelişmiş toplumların önceliği zannediyor, bu büyük hata... Siz yıllarca Hollanda'da yaşamışsınız, iyi bilirsiniz.

Hollanda, Türkiye'nin tarım alanlarının altıda birine, buna rağmen tarım gelirlerinin iki katına sahipmiş, yıllar önce duymuştum bunu...

? Orana tam olarak vakıf değilim ama tarım konusunda iyi olduğunu biliyorum. Peki biz niye geniş alanda kıt kanaat üretiyoruz?

Nitelikli tarım yapmıyoruz çünkü... İşte biz ona yöneldik... Ahududu, yaban mersini, incir, zeytin, aronya, goji berry, çilek ve lavanta gibi katma değeri yüksek ürünleri Bursa tarımına kazandırmak için harekete geçtik. Üreticiye kaliteli fide, fidan, tohumluk dağıtıyor, ekipman desteği sağlıyoruz.

PAYİTAHTIN GİZLİ HAZİNESİ YAKINDA ORTAYA ÇIKACAK

? Kültür turizmine hizmet edecek başka projeleriniz var mı?

-  Çok... Osmanlı'nın ilk idare merkezi ve ilk sarayı olan Bey Sarayı'yla çevresindeki tarihi dokunun ortaya çıkarılmasını hedefleyen bir proje başlattık. Orhan Gazi ile Osman Gazi'nin türbelerini bugünlere kadar korumuş olsak da bölgede toprak altında daha nice                              hazinemiz var.

? Gün yüzüne çıkmayı bekleyen hazinelerden bahsedelim biraz o halde...

Bugün göremediğimiz, oysa bizim için çok özel bir yere sahip "Payitaht Mührü; Bursa Bey Sarayı" Osmanlı Devleti'nin devlet olarak yönetildiği ilk saraydı. Divan-ı Hümayun burada toplanır, kritik kararlar burada alınırdı.

Ortada bilinen ancak unutulan koca bir tarih var ve biz buna sahip çıkmak istiyoruz. O yüzden de Bey Sarayı ile çevresindeki tarihi dokunun ortaya çıkarılmasına ve restorasyonuna yönelik bir proje başlattık.

Projenin ilk ayağı "Bey Sarayı; Payitahtın Gizli Hazinesi" belgeseli olacak.

? Ben sordukça proje sıralamaya devam ediyorsunuz... Sonu gelmiyor.

Proje çok çünkü... Mesela Çekirge teras projesi. Yaklaşık 20 yıldır atıl durumda bekleyen bir alan bu... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın katkılarıyla nihayet şehrimize kazandırılacak. Sonra toplam alanı 200 bin metrekare olan Gökdere Millet Bahçesi'nin açılışı var.

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm projesi de önemli çünkü kente yeni bir yaşam merkezi kazandıracak.

Bu proje kapsamında 135 deri fabrikasını yerleşim bölgeleri dışında kurulan deri organize sanayi bölgesine taşıdık.

Sonra 1400'lerden 1700'lere kadar çini üretim merkezi olan İznik'te, çini fırınları kazı çalışmalarımız da sürüyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Şehir sadece yaparak değil yıkarak da güzelleşir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uğur Dündar'a babalık davası açan Dilara Gülatan: DNA raporuna itiraz edeceğiz
    14:09 Uğur Dündar'a babalık davası açan Dilara Gülatan: DNA raporuna itiraz edeceğiz

    Uğur Dündar'a babalık davası açan ve DNA raporunda kızı olmadığı ortaya çıkan Dilara Gülatan, Müge Anlı'nın canlı yayına bağlanarak hukuk mücadelesini bırakmayacağını ve rapora itiraz edeceklerini söyledi.

  • Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi
    13:17 Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi

    Sevgilisinin sergisi için kesik baş figürüyle pozlar veren oyuncu Uraz Kaygılaroğlu, gelen tepkilerin ardından özür diledi.

  • Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yaman hayallerine veda etti
    13:12 Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yaman hayallerine veda etti

    TV8 ekranlarında yayınlanan Survivor 2024 All Star'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Yaman, Özgür, Yunus Emre ve Batuhan arasında eleme düellosu yaşandı. Düelloda ilk olarak Yunus Emre ve Yaman arasında mücadele yaşandı. Oyunun sonunda potadan kurtulan isim Yunus Emre oldu. İkinci düello ise Özgür ve Batuhan arasında oynandı. Özgür'ün elemeden kurtulmasıyla Batuhan ve Yaman arasında final düellosu yaşandı. Gecenin sonunda hayallerine veda eden isim Yaman oldu. Elendikten sonra gözyaşlarına hakim olamayan Yaman, 'Ben sizi izleyerek büyüdüm, hayalim Survivor'a gelmekti' diyerek Atakan ve Hilmi Cem'e sarıldı. Herkesle vedalaşan Yaman, 'Ben gidiyorum şimdi vallahi. Çok alışmıştım. Vallahi çok alışmıştım. Bana aile gibi oldunuz. Hayatımın en güzel günlerini burada yaşadım. Yıllardır Survivor'ı izliyorum, burada da izlediğim büyük insanlar var. Hepsi çok iyi, bu isimleri hayal ederek buraya geldim ben. Survivor olmadan All Star oldum. Saygısızlığım olduysa hakkınızı helal edin' dedi. Yaman'ın Ogeday'a söylediği, 'Herkesin şampiyonu sensin' sözleri ise eleme gecesine damga vurdu.

  • Korkut ve Dağhan Arasındaki Hesaplaşma
    13:10 Korkut ve Dağhan Arasındaki Hesaplaşma

    Davut'un ölümü sonrasında Dağhan intikam yemini ederek Korkut'un peşine düşer. Dağhan'ın tehlikeli olabileceği düşüncesiyle herkes önlem alır. Korkut ise babasının ölümünü araştırarak Leyla ile yakınlaşmaya çalışır. Dağhan, Korkut ve Leyla arasındaki bağlantıyı öğrenir ve Korkut'tan uzaklaştırmak için planlar yapar. Ancak Leyla'nın babasının ölümüyle ilgili öğrendikleri onu bir seçim yapmaya zorlar. Dağhan, Korkut'u öldürmeye yaklaşırken Şirket'in adamlarıyla karşılaşır ve Şirket'in verdiği göreve uymak zorunda kalır. Bu sırada Ekber, Oya'yı korumak için Korkut'un yaydığı korkudan faydalanır.

  • Zeynep Bastık Ameliyat Olacağını Açıkladı
    13:10 Zeynep Bastık Ameliyat Olacağını Açıkladı

    Zeynep Bastık, sosyal medya hesabı üzerinden kulak-burun-boğaz doktoruna göründüğünü ve burnundan operasyon geçirmesi gerektiğini duyurdu. Bastık, uyuyamadığı ve nefes alamadığı için taktığı bantların sebebini öğrendiğini ve ameliyatın kısa süreceğini belirtti.

  • Suphiye Orancı'nın kızı Dilara, Uğur Dündar'a babalık davası açtı
    13:09 Suphiye Orancı'nın kızı Dilara, Uğur Dündar'a babalık davası açtı

    Duygu Nebioğlu'nun Metin Akpınar'a açtığı babalık davasıyla adından söz ettiren Suphiye Orancı, şimdi de büyük kızı Dilara'nın Uğur Dündar'a açtığı babalık davasıyla gündeme geldi. Orancı'nın yıllar önce kızlarını bırakıp Almanya'ya kaçtığı ve bu durumun 34 yıl önce haber yapıldığı ortaya çıktı. Metin Akpınar'ın 36 yıl önce yaşadığı birliktelikten olan ikiz kızlarıyla ilgili davalar devam ederken, Uğur Dündar DNA testi sonucunda genç kadının babası olmadığını kanıtladı.

  • Kanserle savaşan Kate Middleton, tedavi sürecini ayrı bir evde geçirmeyi planlıyor
    12:08 Kanserle savaşan Kate Middleton, tedavi sürecini ayrı bir evde geçirmeyi planlıyor

    Prens William ve Kate Middleton, kanserle mücadele eden Prenses'in iyileşme sürecini desteklemek amacıyla Windsor'daki Adelaide Cottage'a bitişik bir evde genişleme ve tadilat planları yapıyor.

  • Ülkenin gündemine oturan anne Suphiye Orancı 34 yıl önce haber olmuş! Para verip çocuklarını bırakmış
    11:41 Ülkenin gündemine oturan anne Suphiye Orancı 34 yıl önce haber olmuş! Para verip çocuklarını bırakmış

    Kızlarının Metin Akpınar ve Uğur Dündar'a açtığı babalık davasıyla gündeme gelen Suphiye Orancı'nın 34 yıl önce 4 çocuğunu aylık 400 bin lira verme karşılığında bir kadına bıraktığı için gazetede haber olduğu ortaya çıktı.

  • Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı
    11:23 Afyonkarahisar'da İl Jandarma Komutanlığı 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahsı yakaladı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı, aranan şahısların tespiti ve yakalanması için icra edilen önleyici kolluk devriyesinde, yağma suçundan 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan A.U. isimli şahıs Çay ilçesinde yakalandı. Yakalanan şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Jandarma Komutanlığı, suç ve suçlularla mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

  • Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar: Kendimden çok eminim, hanımefendinin ailesini bulması için her şeyi yaparım
    10:16 Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar: Kendimden çok eminim, hanımefendinin ailesini bulması için her şeyi yaparım

    Hakkında babalık davası açılan Uğur Dündar, katıldığı canlı yayında "Benimle ilişki yaşadığını söyleyen kadını hiç tanımıyorum. Kendimden çok eminim, DNA raporu da bunu tescilledi. Hanımefendi sarı saçlı diye 'Senin baban Uğur Dündar' demişler" ifadelerini kullandı. Kendisine dava açan Dilara ile konuştuğunu da söyleyen Dündar, "Çok iyi aile terbiyesi almış biri, anne ve babasını bulmak için de elimden geleni yapacağımı söyledim" dedi.

  • Azra Akın ikinci kez anne oldu! Bebeğinin cinsiyetini doğumda öğrendi
    09:20 Azra Akın ikinci kez anne oldu! Bebeğinin cinsiyetini doğumda öğrendi

    Uzun yıllardır Atakan Kuru ile mutlu bir evliliği bulunan güzel oyuncu Azra Akın, ikinci kez anne oldu. Bebeğinin cinsiyetini doğum esnasında öğrenen Akın'ın bir kızı oldu ve adını Arya koydu.

  • Nefes almakta zorlanan Zeynep Bastık, ameliyat olacak
    08:37 Nefes almakta zorlanan Zeynep Bastık, ameliyat olacak

    Nefes almakta zorlanan ünlü şarkıcı Zeynep Bastık, ameliyat olacak. Sağlık durumundan bahseden şarkıcı "Ciddi bir deviasyonum varmış. Burnumun şekline de bir şey olmayacakmış, çok kısa sürecekmiş" dedi.


Advertisement