Şehirden Caz Geçti - Son Dakika
Kültür Sanat

Şehirden Caz Geçti

Şehirden Caz Geçti

Akbank Caz Festivali, 23 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında 24. kez şehri cazın farklı renkleriyle kucakladı ve dünyaca ünlü caz sanatçılarını müzikseverlerle buluşturdu.

10.11.2014 11:27  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Festival kapsamında, 17 ayrı mekanda 44 konser, 2 panel, 13 atölye gerçekleştirildi ve yaklaşık 300 müzisyen ağırlandı. Bu sene, Festival'e 12 günde 20.000'den fazla cazsever katılım gösterdi ve 25. yılına doğru adım atan festival bu sene %96'lık doluluk oranıyla bir ilke daha imza atmış oldu.

24. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar

24. Akbank Caz Festivali, dünyanın yaşayan en önemli caz vokalistlerinden Dee Dee Bridgewater'in kızı olan China Moses'ın 22 Ekim 2014, Çarşamba günü The Seed'de gerçekleştirdiği açılış konseri ile başladı. Sanat ve cemiyet hayatından ünlü isimleri davetli olarak katıldığı gecede China Moses etkileyiciyle ses renginin yanı sıra sahne performanslarıyla da unutulmaz bir konser verdi.

24. Akbank Caz Festivali'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da müzik severler büyük ilgi gösterdi. Aralarında; Jamie Cullum, Ibrahim Maalouf, Kenny Barron & Dave Holland, Claudio Filippini's Italian Trio, Obara International, ZAPP4, Engin Recepoğulları Trio, Sarp Maden Solo, Christian McBride Trio ve China Moses  konserlerinin de yer aldığı pek çok etkinliğin biletlerinin konserden günler önce tükendiği açıklandı.

Festival kapsamında Babylon'da yapılması planlanan Chet Faker konseri, biletlerin erkenden tükenmesi ve yoğun istek üzerine daha büyük dinleyici kapasitesi olan Volkswagen Arena'ya taşındı. 1 Kasım 2014, Cumartesi gecesi gerçekleştirilen konseri 6.000 kişi izledi.

Cazın dahi isimleri arasında gösterilen Jamie Cullum, 30 Ekim Perşembe günü Zorlu Center'da verdiği konserde müthiş enerjisi ile izleyenleri kendisine hayran bıraktı. Jamie Cullum'un daveti ile salondakiler arasından sahneye çıkan bir izleyici başarılı davul performansı ile başta Jamie Cullum olmak üzere tüm salonu mest etti.

Cazın iki önemli ustası Kenny Barron ve Dave Holland'ı 31 Ekim 2014, Cuma günü Zorlu Center'da aynı sahnede buluşturan konser, caz müziğinin yaşayan en iyi kontrbasçılarından biri olarak kabul edilen Christian McBride'ın 24 Ekim 2014 günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda verdiği konser Festival'in en önemli etkinlikleri arasında yer aldı.

Rocktan caza onlarca farklı türü ustaca bir araya getiren başarılı trompetçi İbrahim Maalouf ise 25 Ekim 2014, Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki konseriyle izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı.

Festival programında Türkiye- Polonya diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü olması sebebiyle Leszek Mozdzer, Marcin Masecki, Obara International, Hera ve Kampüste Caz turnesinde sahne alan Cukunft gibi önemli Polonyalı müzisyenlere de yer verildi.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Festival'in resmi tişörtü bir yarışmayla belirlendi. 24. Akbank Caz Festivali boyunca müzisyenler ve Festival ekibi tarafından giyilecek Festival tişörtünün tasarımı belirlemek için 8 – 22 Eylül tarihleri arasında Instagram üzerinden bir yarışma gerçekleştirildi. Katılımcılar, Instagram'da #ISeeJazz etiketi ile cazı anlatan fotoğraflarını paylaşarak yarışmaya katıldı. Toplam 420 fotoğraf arasından en çok beğeni toplayan 20 fotoğraf Simay Bülbül, Ceylan Ertem, Meriç Küçük ve Cemil Ağacıkoğlu'nun oluşturduğu jüri tarafından değerlendirildi.

Geçtiğimiz sene kaybettiğimiz Festival'in yaratıcısı ve 23 yıl boyunca direktörlüğünü üstlenen Mehmet Uluğ anısına 28 Ekim 2014, Salı günü Babylon'da özel bir gece düzenlendi. İlhan Erşahin'in ev sahipliğinde aralarında Alper Ersönmez, İzzet Öz, Hüsnü Şenlendirici, Ali Perret, Bora Uzer, Can Kozlu, Okay Temiz, Ozan Musluoğlu, Oğuz Büyükberber, Şentürk Öztaş, Volkan Öktem, Önder Focan, Neşet Ruacan, İmer Demirer, Babazula ve Mercan Dede'nin de yer aldığı yaklaşık 20 sanatçının sahne aldığı gecenin bilet geliri Kaş'ta Mehmet Uluğ adına kurulan Müzik Evi'ni destekleme fonuna aktarıldı.

Festival kapsamındaki bu yıl ilk kez Deezer işbirliği ile gerçekleştirilen Akbank Caz radyosuna müzikseverler yoğun ilgi gösterdi. Festivale özel hazırlanan ve http://try.deezer.com/akbankcazfestivali/ adresi üzerinden hayata geçirilen sayfada, Festival radyosununun yanı sıra, Jamie Cullum, İlhan Erhaşin, China Moses, Jose James, Karsu Dönmez, Sarp Maden gibi festival sanatçılarının ve aralarında Yekta Kopan, Cem Erciyes, Kıvanç Tatlıtuğ, İlker Ayrık, Ahmet Uluğ ve Derya Bigalı'nın bulunduğu Türk sanat dünyasının önemli isimlerinin hazırladığı özel seçkiler de yer alıyor. Ayrıca Mehmet Uluğ'un sevdiği parçalardan oluşan bir liste ve Akbank çalışanlarının sevdikleri caz müziklerinden derlenen bir liste de Deezer'da Caz Festivali'ne özel hazırlanan sayfada müzikseverlerle buluşuyor.

Zengin konser programının yanı sıra atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch'lar, Liselerde Caz Atölyeleri ile yine dopdolu geçen 24. Akbank Caz Festivali, Festival içinde festival rüzgarını estiren Kampüste Caz ile 3-14 Kasım tarihleri arasında Adana, Kayseri, Ankara, Eskişehir, Edirne, Çanakkale ve İzmir'de cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturdu.

Festival'in büyük ilgi gören "Liselerde Caz Atölyeleri" ile sekiz ayrı okulda ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca gençler, M. Cem Tuncer, Ercüment Orkut ve Ediz Hafızoğlu ile bir araya gelerek hem caz müziğini ve enstrümanlarını yakından tanıma fırsatı, hem de sohbet etme fırsatı buldu.

"Şehrin Caz Hali"nden yola çıkılarak TBWA tarafından hazırlanan İstanbul'un simgesi şehir hatları vapuru kaptanı ile caz müzisyeninin atışmasını konu alan Festival'in reklam filmi büyük ilgi gördü.

Festival boyunca İstiklal Caddesi, İstinye Park ve Zorlu Center gibi şehrin farklı noktalarında düzenlenen flashmob tarzındaki sokak etkinlikleri İstanbullulara eğlenceli dakikalar yaşattı.

Akbank Caz Festivali için www.sehrincazhali.com'da yayına alınan yenilikçi proje ile internet kullanıcıları Akbank Şubeleri'nde yayınlanan müziği belirlediler. Websitesini ziyaret eden kullanıcılar, proje için seçilen şubelerde yer alan özel müzik kutuları aracılığıyla yayınlanan müziğe yön verdiler. Şube müşterilerinin de müzik kutularının üzerinde bulunan dokunmatik ekranlar ile şarkı seçebildikleri proje, Caz Festivali için önemli bir ilk oldu.

Konserler ayrıca ünlü fotoğrafçı Mustafa Seven ve blogger Çizenbayan'ın fotoğrafları aracılığıyla sosyal medya tutkunlarıyla buluştu. Mustafa Seven instagramdan hesabından takipçilerine Festival bileti hediye ederken, Çizenbayan yorum ve fotoğraflarını blogu ve Instagram hesabından sosyal medya takipçileri ile paylaştı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Şehirden Caz Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement