'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor' - Son Dakika
Magazin

'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

\'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor\'

Günümüzün gerçek sorularının 'ne yiyeceğiz', 'nerede yaşayacağız', 'toprağımızı, doğamızı, iklimimizi ya da kendimizi nasıl iyileştireceğiz' olduğunu düşünüyor Doç. Dr. Ebru Güzel.

20.09.2020 07:51  Güncelleme: 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günümüzün gerçek sorularının 'ne yiyeceğiz', 'nerede yaşayacağız', 'toprağımızı, doğamızı, iklimimizi ya da kendimizi nasıl iyileştireceğiz' olduğunu düşünüyor Doç. Dr. Ebru Güzel. Alfa Yayınları'ndan çıkan kitabı 'Yeni Öncüler'de, bu soruların cevabını ararken doğa gibi kadını da değersizleştiren ve sömüren eril zihniyeti sorguluyor. Ona göre bir grup öncü, toplumu aydınlığa çıkaracak... Bu ara dönemin, emeğin, dönüşümün ve iyileşmenin adını koydu bile: 'Onarım Çağı'. Bu onarımı başlatan ve kitabında ilham verici öykülerine yer verdiği birçok isim var… Güzel'le ekolojik kıyametin arifesinde, tersine göçü konuştuk.'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

? Kentlerden kırsala yerleşenleri neden öncü olarak niteliyorsunuz?

'Yeni Öncüler' bir bilimsel araştırma kitabı. Benim tanımladığım bir kavram değil. Jeffrey Jacobs, 1999'da kullandı ilk kez. Kitapta 'yeni köylülük' olgusunu da tartışıyoruz.'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'2002 Best Model Türkiye, 2003 Miss Asya tacı kazanan ve başarılı bir mankenlik kariyeri olan Doç. Dr. Ebru Güzel Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde bölüm başkanı.

? Yeni öncüleri kırsalda yüzyıllardır yaşayan insanlardan neler ayırıyor?

Yeni öncüler şehirde doğmuş ya da büyümüş, eğitimli, bir meslek ve kariyer sahibi, belirli bir birikimi ve farklı arayışları olan kişiler. Örneğin kendini gerçekleştirmek isteği, itici bir güç olabiliyor. Köyde doğan ama eğitim için şehre gelen ve yaşamına devam eden biri yeniden köyüne dönmek isterse onu da yeni öncü şemsiyesi altında değerlendiriyoruz. Yeter ki kent kültürünü olumlu anlamda kırsala taşımış olsun.

? Başka ayırt edici özellik var mı?

Beklentimiz kırsalda bir değer yaratması, köylüyle kentli arasında köprü kurması ve agroekolojik tarım yöntemlerini uygulayabilmesi. Doğaya ve insana saygıyla, paylaşımcı, dayanışmacı, eşitlikçi ve bütünlükçü bir köy kültürünü yaşatması için temiz niyetle çalışması gerekiyor. Biraz ütopik duruyor ama bu ideali yaşama geçirmeliyiz çünkü zamanımız kalmadı. Kendimizi, toprağımızı, gıdamızı acil iyileştirmek zorundayız.'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'Ebru Güzel, Burdur Lisinia Projesi'nden Nazilli İpek Hanım Çiftliği'ne birçok "Yeni Öncü'yü ziyaret etti.

'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

? Nedenleri zamanla değişmekle birlikte uzun bir süredir şehirden kırsal yaşama geçiş var...

Şehirde yaşamak anksiyete hislerimizi körüklüyor. O kadar hassaslaştık ki kapanmayan duygusal yaralarımız oluştu. İstanbul'daki yaşantısını geride bırakarak, kızının geleceği için Ayvalık'a taşınan Defne Koryürek'in bir tanımı var: "İstanbul tükürüyor bizi!" Önce yakın ilişkiler kuruyoruz, sonra beklentiler yüzünden kapris ve mutsuzluğumuzu en yakınımızdakine boca ediyoruz. Doğa bizi tedavi etsin diye koştuğumuz Bodrum ve Çeşme gibi beldeler negatif duygular çöplüğüne dönüşmek üzere. Sadece psikolojik etkenler değil, bugün genç, pırıl pırıl enerjili insanlar da ömürlerini şehirde tüketmemeyi tercih etmeye başladı. Az da olsa sevindirici bir gelişme. Nitelikli insanların kırsala dönmesi büyük şans. Bunun için daha çok genci özendirmeliyiz.

Terk etmek zor karar

? Kırsala göçmek bir kaçış mı yoksa bir başlangıç mı?

Şehri terk etmek zor bir karar çünkü konfor alanlarına bağımlıyız. Bazen insanın değersizleştiği kitle yığınları içinde tekme yemek başlangıç için güzel bir sebep olabiliyor. Bilemiyorum, o farkındalık kişiden kişiye değişebilir. Alanda görüştüğüm çiftlik sahibi insanların farklı hikayeleri var. Bıkkınlık, yılgınlıktan söz edildiği kadar başından beri kararlı olanlar da var.

? Yeni köylü kimdir?

Kars Boğatepe'yi ekoköy haline getiren İlhan Koçulu'ya göre yeni köylüler iki gruba ayrılıyor; şehir kovboyları ve enteller. Birinci gruptakiler para için çalışıyor, şirket tanımını kırsala getiriyorlar. Diğerleri yıllarca bu işin tartışmasını yapıp temiz gıdayı hem tüketmek hem de üretmek isteyen grup. Kendilerini kırsala atıp duvara çarpmış gibi dönenlerse tanım dışı. İkinci gruptaki küçük üretim yapan entelleri de iki gruba ayırıyor; bir grup gerçekten huzur arıyor. Mal mülk hırsları yok. İkinci grubu da siyasi tavır alıp gelenler oluşturuyor.

Kadın kentte kalsa da gitse de yaşamı sırtında taşıyor

? Kadın için ayrı başlık ve bölümler var kitabınızda...

Kadın kültürün öncüsü, taşıyıcısı... Tarımda kadının yeri ayrı ama kadın-doğa benzeşmesinden dem vuracak olursak ne yazık ki insanlık her ikisini de hunharca sömürüyor. Bugün toprakta çalışan toplumlar olsaydık cinsiyet ayrımcılığını konuşmazdık. Ama doğa ana, toprak ana gibi benzetmeler de tehlikeli bir yapıyı, eril hegemonyayı gizleyen metaforlar. Kadın bugün hala ve hala çocuk yapan bir makine, eve hapsedilmiş bir köle, süs bebeği emeği hor görülen bir tarım işçisi. Kimse bana kadınlar baş tacı falan demesin, ikiyüzlülük. Sorunuza gelirsek, kadın şehirde kalsa da gitse de yaşamı sırtında taşımaya devam ediyor.

KISA KISA...

Gülümseyin!

'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

Vahşi yaşamın eğlenceli bir yüzü olduğunu 'Komik Vahşi Yaşam Fotoğrafları' yarışması sayesinde görüyoruz. Her yıl düzenlenen yarışmanın 2020 finalistleri geçen günlerde açıklandı. Fotoğrafların her biri öylesine güzel ve eğlenceli ki bakarken yüzünüzde oluşan gülümsemeye engel olamayacaksınız. (www.comedywildlifephoto.com)

15 yılda 220 bin yavru denize ulaştı

'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Adana Akyatan'da yürüttüğü Yeşil Denizkaplumbağası İzleme ve Koruma çalışmalarının 15'inci yılına girdi. WWF, bugüne kadar 5 bin 600 yuvadan, 220 bin yavru yeşil denizkaplumbağasının denize ulaşmasına yardımcı olduklarını duyurdu. Ekipler her yaz küresel ölçekte tehlike altındaki yeşil denizkaplumbağaları (Chelonia mydas) Akdeniz'e güvenle ulaşsın diye çalışıyor.

Türkiye'nin 252'nci tabiat parkı Ersizlerdere oldu

'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor'

Kastamonu il sınırlarındaki Ersizlerdere Kanyonu ve çevresindeki 217 hektarlık alan 'Ersizlerdere Tabiat Parkı' olarak ilan edildi. Küre- İnebolu yolunda Küre'ye 8 kilometre uzaklıktaki alanda, göknar, kayın, meşe, çam, gürgen, söğüt ve kavak ormanları var.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin 'Şehirden kaçanlar gelecek için umut veriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kanye West'in konseri sırasında trans kadın ve birkaç erkek arasında kavga çıktı
    10:32 Kanye West'in konseri sırasında trans kadın ve birkaç erkek arasında kavga çıktı

    Kanye West'in performansı sırasında 'trans kadın' ve birkaç erkek arasında kavga çıktı. Kavganın başlangıcı bir izleyici tarafından çekilen videoya yansıdı. Trans kişi, adamla yumruklaşırken kalabalığı kavgaya teşvik etti. Kavga sonunda araya giren bir kişi kavgayı durdurdu ve herkes dans etmeye başladı. Kavganın neden çıktığı belirsizdir ve Kanye'nin performansı California'da düzenlenen bir müzik festivalinde gerçekleşti.

  • Ortaya çıkan Kate Middleton'ın son görüntüsü tartışmanın fitilini ateşledi! Kimse o olduğuna inanmıyor
    09:50 Ortaya çıkan Kate Middleton'ın son görüntüsü tartışmanın fitilini ateşledi! Kimse o olduğuna inanmıyor

    Ocak ayında geçirdiği ameliyattan sonra ortadan kaybolan ve öldüğü yönündeki spekülasyonlarla gündeme gelen Kate Middleton'ın 83 gün sonra ortaya çıkan görüntüsü kafa karıştırdı. Prens William ile alışveriş sonrası görüntülenen ve oldukça zayıf olan kişinin Kate olmadığı yerine dublör getirildiği söylentileri yayıldı.

  • Bahar dizisindeki 'Ne oldu cerrahım' repliğinin kamera arkası görüntüleri ortaya çıktı
    09:05 Bahar dizisindeki 'Ne oldu cerrahım' repliğinin kamera arkası görüntüleri ortaya çıktı

    Bahar dizisine damga vuran ve izleyiciyi kahkahaya boğan ''Ne oldu cerrahım'' repliğinin başrol oyuncusu Demet Evgar tarafından doğaçlama olduğu ortaya çıktı. Kamera arkası görüntülerinde Evgar'ın kelimeyi ağızdan kaçırdığı görüldü.

  • Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun yemek yediği anları paylaştı! Hastane künyesi detayı dikkat çekti
    07:49 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun yemek yediği anları paylaştı! Hastane künyesi detayı dikkat çekti

    Emel Müftüoğlu, "Yiyerek zayiflama metotlarını öğretiyor" diyerek Sezen Aksu'nun iki ekmeği bir anda yemeğe çalıştığı anları yayınladı. Fotoğrafta Aksu'nun bileğindeki hastane bandı ise dikkat çekti.

  • Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde Amasya'da konser verdi
    01:59 Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin, Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde Amasya'da konser verdi

    Azerbaycan devlet sanatçısı Azerin, Türkiye'ye gelerek Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla Amasya'da konser verdi. Amasya Belediyesi tarafından düzenlenen konserde Azerin, şarkı, türkü ve marşlarla Amasyalıları coşturdu. Konseri yaklaşık 10 bin kişi izlerken, vatandaşlar Türk ve Azerbaycan bayraklarını dalgalandırdı. Azerin, Amasya'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Çanakkale şehitlerini anarak teşekkür etti.

  • Survivor 2024 All Star'da Büyük Sakatlık!
    00:32 Survivor 2024 All Star'da Büyük Sakatlık!

    Survivor 2024 All Star yarışmasında tecrübeli bir yarışmacı parkurda yaşadığı talihsiz sakatlık sonucu hastaneye kaldırıldı. Acun Ilıcalı, yarışmacının durumunun ciddi olduğunu açıkladı. Haftanın 3. dokunulmazlık oyununu Kırmızı Takım kazandı ve Mavi Takım'dan eleme adayı olarak Batuhan belirlendi. 4. eleme adayı ise yarın oynanacak dokunulmazlık oyunu sonunda belirlenecek.

  • 83 gündür haber alınamayan Prenses Kate Middleton'tan ilk görüntü
    23:34 83 gündür haber alınamayan Prenses Kate Middleton'tan ilk görüntü

    İngiliz Kraliyet ailesinin büyük bir açıklama yapacağı söylentisinin ardından gözler 83 gündür ortalarda görünmeyen Kate Middleton'a çevrilmişti. Öldüğü söylentisiyle gündeme gelen Middleton, eşi Prens William ile birlikte keyifli bir şekilde alışveriş yaparken objektiflere yansıdı.

  • Marvel, Ant-Man 4, Captain Marvel 3 ve Eternals 2 filmlerini iptal etti
    20:32 Marvel, Ant-Man 4, Captain Marvel 3 ve Eternals 2 filmlerini iptal etti

    Marvel'ın popülaritesinin düşmesi ve gişe başarısızlıkları nedeniyle Ant-Man 4, Captain Marvel 3 ve Eternals 2 filmleri iptal edildi. Disney CEO'su Bob Iger'ın kararıyla alınan bu iptal kararı Marvel ile Disney arasında ufak fikir ayrılıklarına neden oldu.

  • KADIN GİYİM MODASININ VAZGEÇİLMEZİ!
    20:31 KADIN GİYİM MODASININ VAZGEÇİLMEZİ!

    Kadınlar, kıyafet seçimlerine her zaman dikkat ederler. Günlük yaşamlarında şık giyinmeye önem verir ve kaliteli markaların ürünlerini seçerler.

  • Mehmed'in Zorlu Mücadelesi
    18:34 Mehmed'in Zorlu Mücadelesi

    Mehmed, Yanoş'un oyununa gelerek pusuya düşürüldü. Kurtulmayı başaran Mehmed, babasına yardım edebilecek mi? Murad'ın otağına yapılan baskında tehlikeli bir durumla karşılaşan Murad, nasıl kurtulacak? Osmanlıların zaferle döndüğü Kosova Savaşı sonrasında Çandarlı'nın kurduğu oyun Mehmed'i hedef alır. Mehmed'in evliliği gerçekleşirken, onun hayali başka bir yolculuktur. Haremde ise Halime Sultan'ın planları ve yeni dengeler merak konusudur.

  • Nil Ünal, görselini profesyonel ellere teslim etmeliyim
    18:32 Nil Ünal, görselini profesyonel ellere teslim etmeliyim

    Nil Ünal, rutin kontroller için doktoruna ziyaret ettiğini ve dostlukları nedeniyle bunun kendisi için keyif içerdiğini dile getirerek, görsel anlamda zamana meydan okuduklarını ve eserlerinin her dönem dinlendiğini söyledi.


Advertisement