Şehirder, Kazım Karabekir'i Unutmadı - Son Dakika
Yerel

Şehirder, Kazım Karabekir'i Unutmadı

Şehirder, Kazım Karabekir\'i Unutmadı

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Erzurum’un ve Doğu’nun fatihi olarak bilinen Kâzım Karabekir’i ölümünün 69.yıl dönümünde unutmadı.

26.01.2017 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Erzurum'un ve Doğu'nun fatihi olarak bilinen Kazım Karabekir'i ölümünün 69.yıl dönümünde unutmadı.

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, "19 Mayıs 1919 tarihindeSamsun'a çıkarakKurtuluş Savaşı'nı başlatmış olan 9. Ordu Müfettişi Mirliva Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul'daki Osmanlı padişahıMehmed Vahdettinile haberleşmeleri sonucu görevinden istifa etmesi üzerine,İstanbul'dan bizzat kendisine gönderilen ve Mustafa Kemal Paşa'yı tutuklamasını emreden telgrafa rağmen"Ben ve kolordum emrinizdedir Paşam!"sözünü söyleyerekMustafa Kemal Paşa'nın emrine girerekErzurum Kongresi'nin düzenlenebilmesi için büyük gayret gösterip Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda çok önemli hizmetleri olan Kazım Karabekir Paşa'nın hayatını ve hizmetlerini yeni neslin çok çok iyi öğrenmesi gerekir." dedi.

ŞEHİRDER Başkanı Ertaş sözlerine şöyle devam etti:

"Kazım Karabekir sadece bir komutan değil, bir eğitimci, bir sosyolog, bir toplum mühendisidir. I.Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Cephesi'nde, Kafkas Cephesi'nde, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıkların her biri bir destan değerindedir. Bilhassa Erzurum'un ve Doğu Anadolu'nun yeniden diriliş harekatının öncüsü olması, 12 Mart 1918'de Erzurum'u Rus artığı Ermenilerden kurtardıktan sonra Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Kuvvetlerinin Eylül 1920 tarihinde taarruza geçip,Ağustos 1920'de Rusya'daki görüşmelerde Van, Muş ve Bitlis'in Ermenistan'a bırakılması konuşulurken Misak-ı Millihudutları dahilinde olanSarıkamış, Kars ,Ardahan,ArtvinveBatum'u Eylül 1920'de aldıktan sonra Gümrü'yü de ele geçirip yapılan Gümrü Antlaşması'yla Ermeni Meselesi'ni sona erdirmesi Türkiye'nin ve bölgemizin tarihi ve kaderi açısından çok kıymetlidir. Mustafa Kemal Paşa, Nutuk'ta'Kazım Karabekir Paşa ve adamları Kurtuluş Savaşı'nda canları pahasına savaşarak galip geldiler. Bu galibiyet sadece onların değil bütün Türk milletinin galibiyetidir. Kazım Karabekir Paşa, barış döneminde tanık olduğu savaşlar ve siyasi olaylar, toplumu, ülkenin kalkınmasını ve çocukların eğitimini ilgilendiren konular hakkında toplamda 40 civarında eser kaleme alarak adeta savaş ve diriliş günlerini bütün yönleriyle kayıt altına alıp Türk medeniyet tasavvuru için çırpınan bir asker ve aydındır. Onun kitapları Erzurum şehir tarihi ve arşivi açısından özel bir yere sahiptir. Kazım Karabekir Paşa, 66 yıllık ömrüne bir millet tarihini sığdıracak çalışmalar yapmış ve 69 sene evvel 26 Ocak 1948'de rahmet-i rahmana kavuşmuştur. Kazım Karabekir denince akla Erzurum gelir. Erzurum'da birçok yerde adı yaşatılan Kazım Karabekir'i dernek olarak şükranla ve rahmetle anıyoruz, Ruhu şad, mekanı cennet olsun." - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehirder, Kazım Karabekir'i Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement