Şehit Asteğmen Kubilay Anıldı - Son Dakika
Güncel

Şehit Asteğmen Kubilay Anıldı

Şehit Asteğmen Kubilay Anıldı

anıldı.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı tören öncesi, Menemen Garı önünden Kubilay Şehitliği ve Anıtı'na kadar "Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü" yapıldı.

23.12.2012 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Menemen ilçesinde, 82 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay törenle

anıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı tören öncesi, Menemen Garı önünden Kubilay Şehitliği ve Anıtı'na kadar "Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü" yapıldı. Anma törenine Türk bayraklarıyla katılan vatandaşlar, Menemen'de şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçi Hasan ve Şevki Bey'i anmak için Yıldıztepe'ye yürüdü. Burada yapılan törenlere İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Menemen Garnizon Komutanı Topçu Albay Emre Karahan, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Adnan Keskin, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP'li ilçe başkanları ve vatandaşlar katıldı. Kubilay Anıtı'nda düzenlenen tören çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışıyla başladı. Belediye çelengi, Garnizon Komutanlığı çelengi ve Kaymakamlık çelenklerinin ardından Mustafa Kubilay da Kubilay Ailesi adına anıta çelenk sundu. Törende 82 yıl önce Asteğmen Kubilay'ın şehit edilmesine neden olan olaylar anlatıldı. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi

ve Türk Gençliği'nin Atatürk'e Cevabı da öğrenciler tarafından okundu.

Törende bir konuşma yapan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Şehit

Mustafa Fehmi Kubilay'ın aydınlığın; bekçi Hasan ve Şevki'nin ise Cumhuriyetin bekçileri olduğunu ifade ederek, "Cumhuriyetin kazanımları ve Atatürk İlke ve Devrimleri ile varlıklarını sürdüremeyeceklerini anlayan dinci yobaz kesim emperyalistlerin de kışkırtmaları ve destekleriyle her fırsatta Cumhuriyete karşı duruşlarından vazgeçmedi" dedi.

Sinsice hazırlanan planı Menemen'de sahneye koyan eli kanlı eylemcilerin emellerine ulaşamadığını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Ne yazık ki çıkan müsademede yiğit bekçilerimiz Hasan ve Şevki beyler şehit edilmiş, aydınlığın sembolü Yedek Subay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay yaralanmış ve ardından hiç bir dinin öngörmeyeceği bir şekilde hunharca katledilmiştir. Bir Menemenli olarak sadece ben değil, Cumhuriyete, aydınlığa, Atatürk İlke ve Devrimlerine sahip çıkan Menemenli tüm hemşehrilerimiz adına diyorum ki; o gün bu gün acımız ve öfkemiz büyüktür."

Konuşmasının devamında iktidarı eleştiren Şahin, "Emperyalistlere karşı kurtuluş savaşı vermiş bu halk zor anlarda dirilip ayağa kalkmayı, karşı koymayı ve de başarmayı da çok iyi bilir. Bu geleceği tarihinden inancından alan bu halk güzel İslam dinimize de sahip çıkıyor. Hazreti Muhammed'e ve Hazreti Ali'ye de sahip çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Menemen Garnizon Komutanı Topçu Albay Emre Karahan da Milli Mücadele dönemlerinde büyük sıkıntıların yaşandığını belirterek şunları söyledi: "Türk ulusu, bir yandan uygarlık yolunda büyük adımlar atarken, öte yandan Atatürk devrimlerinden rahatsızlık duyan ve Cumhuriyetin temel niteliklerini içine sindiremeyen çeşitli gruplar ve düşünceler ile de mücadele etmiştir. Şehit Kubilay; kalbi vatan sevgisi ile dolu bir idealistin, millet ve cumhuriyet değerleri uğruna canını feda edişinin en güzel örneğidir. Cumhuriyet tarihimizin ibret sayfaları arasına kaydedilen bu olay Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği temel değerleri kavramış nesillerin, bu değerleri yaşatma kararlılığında ortaya koymuştur. Onlar; Cumhuriyeti koruma ve yaşatma uğruna hayatlarını feda etmişlerdir. Bu kararlı tutumlarıyla Cumhuriyeti kuranların ve onu yaşatanların karşılarına çıkan bütün engelleri yok edebilecek kuvvet ve yetenekte olduklarını göstermişlerdir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusun. Onların bize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini koruyan milyonlarca cumhuriyet gençliği görev başındadır."

Konuşma yapmak için kürsüye gelen Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal ıslıklarla protesto edildi. Konuşması boyunca topluluk tarafından sözlü ve ıslıklarla protesto edilen Kaymakam Gürdal, konuşmasını hızlıca okuyarak bitirdi. Islıklı protesto Gürdal'ın yerine oturmasına kadar sürdü.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜL

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay anısına her yıl düzenlenen Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu"na bu yıl da ülkenin önde gelen atletleri katıldı. Tören kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Atletizm Federasyonu faaliyet programında yer alan Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu"nda 180 atlet dereceye girmek için 8 kilometrelik parkurda yarıştı.

Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü önünde başlayan koşunun startını İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Spor İşleri Dairesi Başkanı Murat Özel verdi. Çanakkale asfaltından Kubilay Anıtı'na kadar olan güzergahta gerçekleştirilen koşuyu, Büyük Erkekler'de Vedat Gönen, Büyük Bayanlar'da Türkan Özata, Genç Erkekler'de Sebahattin Yıldırımcı ve Genç Bayanlar'da Ümmühan Karaçadır kazandı.

Büyük Erkekler kategorisinde ilk üçe giren atletler ödüllerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun elinden aldı.

Genç Bayanlar kategorisinde ilk üç dereceyi paylaşan atletlere ödüllerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu verdi.

Törenin ardından Yıldıztepe'deki şehitliğe geçilerek şehitlerin kabirlerine karanfil bırakıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenlerin ardından Buca'ya geçmek üzere otobüse bindi. Kılıçdaroğlu, Menemen çıkışına kadar halkı selamladı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Advertisement