Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ı arkadaşları anlattı - Son Dakika
Güncel

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ı arkadaşları anlattı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan\'ı arkadaşları anlattı

Diyarbakır Emniyet Müdürü iken 24 Ocak 2001'de uğradığı hain terör saldırısında şehit edilen Ali Gaffar Okkan'ı çocukluk arkadaşları unutamıyor.

23.01.2020 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Emniyet Müdürü iken 24 Ocak 2001'de uğradığı hain terör saldırısında şehit edilen Ali Gaffar Okkan'ı çocukluk arkadaşları unutamıyor.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 1952 yılında dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970'te Polis Kolejini, 1973'te Polis Akademisini bitirdi. Okkan, İzmir Emniyet Müdürlüğüne komiser yardımcısı olarak atandıktan sonra emniyet amirliği rütbesi alana kadar çeşitli birimlerde görev yaptı. Birinci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne 1993'te terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak atandı.

Ali Gaffar Okkan'ın adı, 18 Kasım 1997'de Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak göreve başladıktan sonra kentte ilklere ve önemli başarılara imza atmasıyla gündeme geldi. Diyarbakır'da 24 Ocak 2001'de uğradığı hain terör saldırısında beraberindeki 5 polis ile şehit düşen Okkan, diğer kahramanlar gibi vatan sevgileri ve meslek aşklarıyla unutulmayan isimler arasında yer aldı.

"Ali Gaffar Okkan" ismi, memleketi Hendek'te olduğu gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki polis meslek yüksekokulu, sokak, cadde ve salonlarda da yaşatılıyor.

Okkan'ın çocukluk arkadaşlarından Mustafa Gezici, çocukluklarından itibaren başlayan dostluklarının vefatına kadar devam ettiğini söyledi.

Mesleğe başladıktan sonra Hendek'e her gelişinde görüştüklerini, onun dışında sürekli telefonda konuştuklarını anlatan Gezici, Okkan'la anılarından bahsetti.

Okkan'ın bir akşam annesinin rahatsızlığı nedeniyle Diyarbakır'dan memlekete geldiğini, hastaneye beraber gittiklerini ve sabaha kadar polis noktasında beklediklerini anlatan Gezici, "Ufak bir delikanlı tepsiyle simit satıyordu. Kendisi de fırıncı olduğu için çocuğu çağırdı. Tepsideki simitlerin hepsini aldı ve hastanedeki doktorlara, hemşirelere dağıttı. Gariban dostuydu, çocuk sevinsin isterdi." diye konuştu.

Okkan'ın şehit edildiğini duyduktan sonra babaevine gittiğini aktaran Gezici, şöyle devam etti:

"Çok acı bir gündü. Önce inanamadık, 'Olmaz' dedik. Ölmeden önce de yolda konuşuyorduk. Gazetelerde çıkan ölüm tehdidi haberlerini sormuştum. Bana gülerek, 'Bir şey olsa benim cenaze namazımı Hendek almaz.' dedi. 'Allah korusun, niye öyle söylüyorsun?' dedim. 'Yok yok bir şey olmaz.' dedi. Dediği gibi de oldu, Hendek doldu taştı, bütün il ve ilçelerden insanlar geldi. Ben daha öyle bir cenaze görmedim."

Okkan'ın iyi niyetli, dürüst bir insan olduğunu ifade eden Gezici, arkadaş veya iş ortamlarında her gün mutlaka Okkan'ı andıklarını sözlerine ekledi.

"Fakir fukaraya yardımı, muhtaçlara el uzatmayı severdi"

Okkan'ın bir diğer çocukluk arkadaşı Şehabettin Dikbayır da Okkan'la aynı mahallede büyüdüklerini söyledi.

Okkan'ın ailesinin ve kendi ailesinin minibüsleri olduğunu, bu araçlarda çalışırken samimiyetlerinin arttığını anlatan Dikbayır, dostluklarının Okkan'ın şehadetine kadar devam ettiğini belirtti.

Çocukluk yıllarında ilçede Okkan'la birlikte en çok araba kullanmayı sevdiklerini aktaran Dikbayır, "Bursa'ya araba almaya gittik. 'Sen müdürsün, plaka almaya gerek yok, beklemeyelim bir an önce gidelim Hendek'e.' dedim. 'Yok öyle şey olmaz.' dedi. Kurallarından hiç taviz vermedi, işle arkadaşlığı ayırırdı." diye konuştu.

Şehadetinden bir gün önce akşam saatlerinde görüştüklerini belirten Dikbayır, "Simit, ramazan pidesi, peynir, zeytin ve çayı çok severdi. Geldiğinde bunları fırında yaptırır, oturur hep beraber yerdik." dedi.

Okkan'ın şehadetini nasıl öğrendiğini anlatırken duygusal anlar yaşayan Dikbayır, "Direksiyondaydım neredeyse bırakacaktım, çok zor oldu çünkü çok iyi görüşüyorduk. Bugünkü gibi aklımda, hiç çıkmadı." ifadelerini kullandı.

Ali Gaffar Okkan'ın memleketi için velinimet olduğunu dile getiren Dikbayır, "İyi bir insandı. Karakteri çok düzgündü. Fakir fukaraya yardımı, muhtaçlara el uzatmayı severdi. Hiç kimse de yaptığı iyiliği görmezdi." değerlendirmesini yaptı.

"Meslek aşkıyla yanıp tutuşan bir arkadaşımızdı"

Okkan'ın yakın arkadaşlarından Bedri Nal ise Okkan, Polis Kolejini kazandıktan sonra izin zamanlarında görüşmeye devam ettiklerini anlatarak, "Ölüm haberini alınca mahvolduk, yıkıldık. Hala da unutamıyoruz gördüğünüz gibi." dedi.

Okkan'ın mesleğinin getirdiği stresi Hendek'te attığını belirten Nal, "İşinden hiçbir şey sormazdık, işinin stresinden uzak tutmak için ona moral verirdik. Memleket aşığıydı, meslek aşkıyla yanıp tutuşan bir arkadaşımızdı." ifadelerini kullandı.

Nal, Sakaryaspor'un maçlarını beraber takip ettiklerini, görev yerlerine yakın illerdeki maçlara geldiğini ve beraber deplasman maçlarına gittiklerini belirterek şehadetinden bir süre önce görüştüklerini kaydetti.

Şehit edildiğinin haberini evde otururken aldığını söyleyen Nal, "Televizyonda alt yazı geçti. Arkadaşım aradı, bir anda şoke olduk. Diyarbakır'da böyle bir şey olacağını düşünemezdik, 'Ben çok rahatım.' derdi. Diyarbakır'dan gelen fındık işçileri Gaffar için 'O bizim babamız.' derlerdi." diye konuştu.

Meslekte yeni yetişen gençlere örnek olduğunu, yerinin dolmayacağını belirten Nal, Okkan'ın giyimine özen gösterdiğini ve modayı takip ettiğini sözlerine ekledi.

Okkan'ın hatırasını yaşatmaya çalıştıklarını kaydeden Nal, "Çok farklı bir arkadaşımızdı, onu her zaman için arıyoruz, anıyoruz. Muhabbetlerimizde ismini anmadan geçemiyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ı arkadaşları anlattı - Son Dakika

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement