Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yıl Dönümü

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi\'nin 104. Yıl Dönümü

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

18.03.2019 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Adana'da Asri Mezarlık şehitliğinde düzenlenen törende, Vali Mahmut Demirtaş, Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Bakır, anıta çelenk bıraktı.

Bakır, yaptığı konuşmada, şehitlerin şan ve şerefle cennete gittiğini, onların kutsal emaneti Türk vatanının sonsuza kadar yaşatılacağını söyledi.

Törende, şiirlerin okunmasının ardından dua edildi. Vali Demirtaş'ın şehitlik defterini imzalaması sonrasında, katılımcılar şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

Öte yandan, şehit yakınları da kabirleri ziyaret edip, dua okudu.

Mersin

Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı.

Vali Ali İhsan Su, Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Fatih Tuncer, anıta çelenk sundu.

Tuğamiral Gürbüz, yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin dünya tarihinde altın harflerle yerini aldığını vurgulayarak, "Çanakkale kahramanları ve tüm şehitler, bugün milli birlik ve beraberliğin simgeleri olarak kalbimizde yaşıyor, milletimize pusula olmaya devam ediyor." dedi.

Tuncer de Çanakkale'de tarihin en güçlü donanmalarına karşı Türk milletinin büyük zafer kazandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Vali Su, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ile protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfil bırakarak, ailelerle sohbet etti.

Bu arada, 2006'da Gümüşhane'nin Şiran ilçesi kırsalında şehit düşen Jandarma Komando Er Özsan Vural'ın annesi Sultan Vural, ziyaret ettiği oğlunun mezarına şu notu bıraktı:

"Vatan toprağına düştüğün günden bugüne (06.08.2006-18.03.2019) kadar bedenimden, gözlerimden, ellerimden, düşlerimden, aldığım her nefesimden ve özlemimden asla düşmedin yiğit oğlum, Özsan'ım. Son nefesim seninle komandom. Tüm şehitlerime selam olsun. Annen."

Hatay

Antakya Şehitliği'nde düzenlenen törende, Vali Rahmi Doğan, 2. Hudut Alayı Komutanı Piyade Albay Ahmet Gürbüz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, anıta çelenk bıraktı.

Törende, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasının ardından, saygı atışı yapıldı.

Burada şehitlik şeref defterini imzalayan Doğan, şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

Mehmetçik'in canını siper ederek yedi düveli dize getirdiği Çanakkale Zaferi'nin 104. yıl dönümü nedeniyle bir araya geldiklerini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Vatanın canı Çanakkale Boğazı'ndayken, memleketin dört bir yanından koşarak gelip, bir an bile tereddüt etmeden yan yana şehit düştünüz. Beden beden ördüğünüz setle, yedi cihana 'Çanakkale geçilmez' dedirttiniz. Üzerinden bir asır geçse de hala dilden dile dolaşan, dünyanın gıptayla bakıp hayran olduğu, sizdeki bu azim ve kararlılığı gören Mustafa Kemal, 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' demiştir. Canınızı vererek can olduğunuz bu vatanı sizler gibi koruyabilmek, yaşatabilmek ve daima ileriye götürmek azmindeyiz."

Doğan, şehitlikteki kabirlere kırmızı karanfil bırakarak, ailelere başsağlığı diledi.

Tören, Hatay Kültür Merkezi'nde TOKİ Şehit Süleyman Yılmaz Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti.

Burada, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı.

Program, okul öğrencilerinin sunduğu "Çanakkale Oratoryosu" ile son buldu.

Osmaniye

Osmaniye'de Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören, anıta çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu tören, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayla devam etti.

Şehit çocuğu İbrahim Kurt'un "Çanakkale" isimli şiiri okumasının ardından, Vali Ömer Faruk Coşkun şeref defterini imzaladı.

Çanakkale'nin bir vatan müdafaası olduğu vurgulayan Coşkun, şunları kaydetti:

"Bir insan için en büyük servetin ve izzetin bir vatana sahip olmak olduğunu bilenlerin zaferidir. Çanakkale, vatanına, dinine, imanına, bayrağına, iffetine kastedilen bir milletin ya istiklal ya ölüm mücadelesidir. Unutulmamalıdır ki bu coğrafyanın en büyük zenginliği ve gücü yer altı, yer üstü imkanları yanında, gerektiğinde vatanı, inancı uğruna şehit olmayı en yüce değer bilen inançlı evlatlarıdır. Bunun içindir ki gençliğimize kendi medeniyet değerlerini tanıtmamak, onları başka inançlara, anlayışlara maruz bırakmak, Çanakkale'deki mevzileri gönüllü terk etmektir."

Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup, dua edilmesinin ardından tören, protokol üyelerinin mezarlara karanfil bırakmasıyla son buldu.

Törene, Belediye Başkanı Kadir Kara, İl Garnizon Komutanı Topçu Albay Emin Yılmaz Sancaktar, AK Parti Osmaniye milletvekilleri Mücahit Durmuşoğlu ile İsmail Kaya, askeri ve mülki erkan ile şehit yakınları katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. Yıl Dönümü - Son Dakika

  • Lokanta ve kafelerde KDV oranı artacak
    17:46 Lokanta ve kafelerde KDV oranı artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, yiyecek ve içecek satılan yerlerde uygulanan KDV oranlarını artırmak için yeni bir tebliğ taslağı yayınladı. Buna göre, lokanta, kafe ve benzeri işletmelerdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a çıkacak. Alkollü içecekler için uygulanan KDV oranı ise yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek.

  • Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:42 Ünye Belediye Meclisi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ünye Belediye Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi sonrası yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, toplantı öncesi yaptığı konuşmada Ünye'ye hizmet etmek için vatandaşların teveccühü ile göreve seçildiklerini belirtti.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı
    17:38 Çorum'un Bayat ilçesinde düşerek başını beton zemine çarpan kişi yaralandı

    Çerkeş köyünde yaşayan Salih Ç. (54), evinin önünde düşerek başını beton zemine çarptı. Yakınlarının ihbarı üzerine köye sağlık ekipleri sevk edildi. Ambulansla Bayat Devlet Hastanesine kaldırılan Salih Ç, buradaki müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

  • Elazığspor, 3Gen Holding'in iflasının ardından yeni isim sponsorunu açıkladı
    17:37 Elazığspor, 3Gen Holding'in iflasının ardından yeni isim sponsorunu açıkladı

    Elazığspor, 3Gen Holding firmasının iflasının ardından isim sponsoru olarak Çimentaş'ı seçti. Türkiye Futbol Federasyonu'nun onayıyla Elazığspor'un yeni adı resmen Çimentaş Elazığspor oldu. Otobüsün de yeni isimle giydirilme işlemlerine başlanılacak.

  • Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor
    17:35 Ürdün Dışişleri Bakanı: Netanyahu İran'la çatışmaya çekmek istiyor

    Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dikkatleri Gazze'den uzaklaştırıp İran'la çatışmaya çekmek istediğini söyledi. Baerbock ise bugün İsrail'e ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

  • Kocaeli Başiskele'de Turizm Haftası etkinliği düzenlendi
    17:35 Kocaeli Başiskele'de Turizm Haftası etkinliği düzenlendi

    Başiskele ilçesinde Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler şiir okudu, folklor ekibi halk oyunları gösterisi sergiledi. Aşçılık Bölümü öğrencileri ise yöresel lezzetleri ikram etti. Başiskele Anaokulu öğrencileri de kıyafetleriyle gösteri sundu. Etkinliğe Vali Yardımcısı ve vatandaşlar katıldı.

  • Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı
    17:34 Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı

    Çorum'un Osmancık ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Orhan T. (34) idaresindeki otomobil tarlaya devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan Fatma T. (34), Beyza Y. (24) ve Ceyhan Y. yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Osmancık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

  • Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Kulüpler Birliği Vakfı'ndan seçimi hızlandırmasını istedi
    17:34 Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, Kulüpler Birliği Vakfı'ndan seçimi hızlandırmasını istedi

    Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, Türkiye Futbol Federasyonu genel kurulunun hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, Kulüpler Birliği Vakfı'nın aklıselim bir karar alması gerektiğini belirtti. Arat, Türk futbolunun kritik bir virajda olduğunu ve seçimin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Aday olacak kişilerin tarafsızlık sözü vermeleri gerektiğini ifade eden Arat, Türkiye'nin daha iyi bir futbol yönetimine layık olduğunu dile getirdi.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.


Advertisement