Şehzade Mustafa" İlgisi, Restorasyondaki Külliyeyi Erken Açtıracak - Son Dakika
Güncel

Şehzade Mustafa" İlgisi, Restorasyondaki Külliyeyi Erken Açtıracak

Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulması bir televizyon dizisinde canlandırılınca yaşamı yeniden gündeme gelen Şehzade Mustafa'nın türbesinin de bulunduğu Bursa'daki külliyede restorasyon sürüyor Külliye, Şehzade'nin türbesine yurt içi ve dışından yoğun ilgi gösterilmesi dolayısıyla restorasyonun tamamen bitmesi beklenmeden gelecek hafta kısmen ziyarete açılacak Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: "Şehzade Mustafa, Konya'da vefat etti ve buraya defnedildi.

11.09.2014 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HALUK YÜKSEL - Babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1553 yılında boğdurulmasının bir televizyon dizisinde canlandırılmasıyla yeniden gündeme gelen ve bunun üzerine yurt içi ve dışından ziyaretçi akınına uğrayan "Şehzade Mustafa"nın türbesinin de aralarında bulunduğu Muradiye Külliyesi'ndeki 12 türbeden 7'sinin restorasyonu tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesine alınan Bursa'daki sultan külliyelerinden Muradiye'de yer alan "Şehzade Mustafa", "Gülruh Hatun", "Gülbahar Hatun", "Şehzade Mahmud", "Mükrime Hatun", "Şirin Hatun" ve "Saraylılar" türbelerinin, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi dolayısıyla planlanandan önce, 18 Eylül'de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılacağı törenle açılması bekleniyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, külliyedeki türbelerden 7'sinde çalışmaların tamamlandığını söyledi.

Restorasyonun titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Altepe, şöyle devam etti:

"Bu türbeler, tepeden tırnağa, çatıdaki kubbesinden, kurşun kaplamasından, dış cephelerindeki taşlar, işlemeler, derzleri, kapıları, oymalı uygulamalar, her türlü giriş çıkış, hepsi orijinal haline uygun restore edildi. Yine içleri her biri ayrı değer, ayrı bir sanat eseri, ecdadımızın Osmanlı döneminden, 500-550 yıl önceki kalem işleri, gerçekten göz nuru eserler. Her türbenin kendine has desenleri var. Türbelerdeki erken dönem Osmanlı işleri, değişik dönemlerde tahribatlara uğramış. 1850'li yıllardan sonra barok mimarisi olarak türbelerin içi sıvayla kaplanmış ve eski orijinal kalem işleri, yaklaşık 500 küsur yıllık kalem işleri tamamen örtülmüş. Şimdi bu çalışmalarla tüm bu izler kaldırıldı hatta onlardan numuneler bırakıldı; 'Yerinde görülsün, neler yapılmış' diye. Diğer işlemler, atılan betonlar, öteki uygulamalar, fazlalık olan her şey söküldü ve içi, dışı, her şeyiyle özgün hale getirilmiş oldu. Yani 550 yıla dayanan bu eserler, 550 yıl önceki haliyle bugün pırıl pırıl sunumda."

"Her ne kadar eleştirilen yönleri olsa da..."

Altepe, Muradiye semtine adını veren Sultan 2'nci Murad'ın yanı sıra çok sayıda şehzadenin türbesinin de külliyede bulunduğunu anlattı.

O dönem nerede vefat ederse etsin pek çok padişah ve şehzadenin cenazelerinin burada defnedildiğini dile getiren Altepe, "Sultan 2'nci Murad, Edirne'de vefat etti ama burada. Aynı şekilde Şehzade Mustafa, Konya'da vefat etti ve buraya defnedildi. Bu da filmlerle gündeme geldi ve buraya büyük bir ilgi var. Onun için, Şehzade Mustafa'nın da bulunduğu 7 türbeyi bir an önce açacağız" diye konuştu.

Recep Altepe, yurt dışındaki bazı televizyon kanallarında yayınlanan Türk dizilerinin, ülkenin tanıtımı ve Türkçeye katkılarına değindi.

Muradiye Külliyesi'nin, dizilerden dolayı da yoğun ilgi gördüğüne dikkati çeken Altepe, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde yapılan dizi filmler, 46-47 ülkede izleniyor ve bu da Türkiye için de büyük bir avantaj, Türkçe'nin gelişmesi bakımından da görüyoruz ki birçok ülkede, özellikle Osmanlı coğrafyasında artık Türkçe'yi daha rahat konuşabiliyorlar, bu diziler sayesinde. Hatta Araplar bile Türkçe öğrenmiş, Türkçe konuşuyor. 'Bunları nereden öğrendiniz?' deyince 'dizilerden' diyorlar. Türkiye'nin büyük ölçüde tanıtımını da yapıyor, her ne kadar eleştirilen yönleri olsa da sonuçta tanıtıma da büyük katkı sağlıyor. Bunlarla bu değerler ortaya çıkıyor, sultanlar, saray gündeme geliyor, merak uyanıyor. İşte Şehzade Mustafa da bunlardan biri. Orada özellikle dizi filmde önemli bir rolü var. Orada da tabii ki sıkıntılı bir durum, herkese de çok duygulu anlar yaşatan olaylar yaşanıyor."

Karadağlı halk oyunları ekibinin "Şehzade Mustafa" ilgisi

Bursa'ya, "9'uncu Uluslararası Namık Kemal Balkan Festivali"ne katılmak üzere Karadağ'dan gelen halk oyunları ekibi de dizide izledikleri "Şehzade Mustafa"nın türbesini ziyaret etmek istedi.

Restorasyonun sürmesi nedeniyle külliyenin kapısından dönen ekibin rehberi Serkan Pehlivan, ekibe külliyenin kapısında Şehzade Mustafa ile ilgili bilgi verdiğini belirtti.

Ekibin, türbeyi görmek için ısrar ettiğini vurgulayan Pehlivan, "Özellikle Şehzade Mustafa için diziden görüp geliyorlar. Bir de gelmeden önce biraz araştırma yapmışlar ama tamamen diziden görerek, 'İlla ki burası' dediler. 4 gündür buradalar ancak fırsat bulduk ve getirdik" dedi.

Külliyenin diğer bölümlerindeki restorasyon bir yıl içinde bitecek

Muradiye Külliyesi'ndeki "Şehzade Mustafa", "Gülruh Hatun", "Gülbahar Hatun", "Şehzade Mahmud", "Mükrime Hatun", "Şirin Hatun" ve "Saraylılar" türbelerinin restorasyonu bitirildi. "Sultan 2'nci Murad", "Hüma Hatun", "Gülşah Hatun", "Cem Sultan" ve "Şehzade Ahmed" türbelerinde çalışmalar devam ediyor.

Çalışmaların devam ettiği ya da bitirildiği yapılarda, kündekari, malakari, kalem ve altın varak işleri, çini konservasyonları, Edirnekari ve Bursakari işleri ile mezar taşları envanter işleri yapıldı. Külliyenin tümünde restorasyonun bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehzade Mustafa' İlgisi, Restorasyondaki Külliyeyi Erken Açtıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Rize'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı
    12:19 Rize'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

    Rize'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından yapılan aramada 76,10 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan M.P. ve S.P, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı.

  • Kopan elektrik kablosundan çıkan kıvılcımlar korkuttu
    12:18 Kopan elektrik kablosundan çıkan kıvılcımlar korkuttu

    Bursa'da merkez Yıldırım ilçesinde bulunan Demetevler Mahallesi'nde kopan elektrik kablosu mahalleliyi endişelendirdi. Kopan kablodan çıkan kıvılcımlar tehlike oluştururken, olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. Görevliler tarafından tamir edilen kablo, o anlar ise kameraya yansıdı.

  • MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
    12:18 MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

  • Eskişehir'deki Lise Öğrencileri Filistin ve Gazze'ye Bağış Yaptı
    12:17 Eskişehir'deki Lise Öğrencileri Filistin ve Gazze'ye Bağış Yaptı

    Eskişehir'de bulunan Fahri Keskin Fen Lisesi öğrencileri, Ramazan ayı hayır çarşısından elde ettikleri 17 bin TL'lik kazançlarını Filistin ve Gazze'ye bağışladı. Bu örnek davranışlarından dolayı öğrencilere ve rehber öğretmen Derya Nur Çakır'a teşekkür edildi.

  • Edirne'de yapımı süren huzurevi birinci etap inşaat çalışmaları tamamlandı
    12:17 Edirne'de yapımı süren huzurevi birinci etap inşaat çalışmaları tamamlandı

    Edirne'de yapımı süren 200 kişilik huzurevi için birinci etap inşaat çalışmaları tamamlandı. Huzurevinde sinema salonu, atölyeler ve spor merkezi yer alacak. Bina çevresinde yürüyüş yolu, açık otopark ve ambulans yolu bulunacak.

  • Sivas'ın Gürün ilçesinde meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi
    12:15 Sivas'ın Gürün ilçesinde meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi

    Sivas'ın Gürün ilçesinde bir tırın dorsesinde bulunan alçıpanların bir otomobilin üzerine devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi. Kazada otomobil sürücüsü hayatını kaybederken, tır sürücüsü ve diğer bir yolcu ise yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı.

  • Antalya'da Eşini Bıçaklayarak Öldüren Sanığın Yargılanması Devam Ediyor
    12:15 Antalya'da Eşini Bıçaklayarak Öldüren Sanığın Yargılanması Devam Ediyor

    Antalya'nın Kepez ilçesinde, eşini çalıştığı zincir market şubesinde bıçaklayarak öldürdüğü öne sürülen sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanık, duruşmada maktulün erkekliğine laf etmesinin kendisini bu duruma düşürdüğünü savundu. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

  • MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor
    12:14 MSB: Yunan gemisi Türk bayrağı çekmedi, bizim gemiler de Yunan bayrağı çekmiyor

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, sosyal medyada yer alan NATO görevi kapsamında İzmir Limanı'nı ziyaret eden Yunan gemisinin Türk bayrağı çekmemesine ilişkin, 'Mütekabiliyet esasları çerçevesinde bizim gemilerimiz de Yunanistan liman ziyareti gerçekleştirdiğinde Yunan bayrağı çekmiyor.' ifadesini kullandı. Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

  • Eskişehirspor'un Gol Anonsçusu Gökhan Güldaş: '7 Yaşından Beri Eskişehirspor Taraftarıyım'
    12:14 Eskişehirspor'un Gol Anonsçusu Gökhan Güldaş: '7 Yaşından Beri Eskişehirspor Taraftarıyım'

    Eskişehirspor'un gol anonslarını 18 yıldır yapan Gökhan Güldaş, Eskişehirspor sevgisiyle birlikte işini gönülden yaptığını ve aldığı teklifleri reddettiğini söyledi. Güldaş, Eskişehirspor'un maçlarını hasta dahi olsa seslendirmeye devam etmek istediğini belirtti.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    12:13 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri öncesinde kentteki seçmen sayısı, sandık sayısı ve kolluk gücü hakkında bilgi verdi. Şahin, seçim güvenliği toplantısında, seçim takviminin işlediğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Seçim yasaklarının devam ettiğini vurgulayan Şahin, güvenli bir seçim ortamı sağlamak için tedbirlerin sıkı bir şekilde alındığını ifade etti. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın emirleri doğrultusunda ilave tedbirlerin alınabileceğini söyledi.

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.


Advertisement