Şehzadeler Şehri"Nde Ramazan - Amasya - Son Dakika
Güncel

Şehzadeler Şehri"Nde Ramazan - Amasya

"Şehzadeler şehri" Amasya, yöresel iftar menüleri ve geleneksel etkinlikleriyle ziyaretçilerine farklı bir ramazan geçirme imkanı sunuyor.

03.06.2017 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CİHAN OKUR - "Şehzadeler şehri" Amasya, yöresel iftar menüleri ve geleneksel etkinlikleriyle ziyaretçilerine farklı bir ramazan geçirme imkanı sunuyor.

Son yıllarda denize kıyısı bulunmamasına karşın kruvaziyer turları, termal, trekking ve av turizmiyle ön plana çıkan "şehzadeler şehri" Amasya, ramazanda da kültür turizminin önemli şehirleri arasında yer alıyor.

Şehre gelen ziyaretçilerini UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Harşena Dağı'ndaki Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi ve Kızlar Sarayı ile karşılayan Amasya, geleneksel bir ramazan geçirmek isteyen misafirlerini bekliyor.

İftar, Yalıboyu Evleri ve seyir teraslarında açılıyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amasya'da ramazanın birkaç gününü geçirmek isteyenler, şehirde bulunan tarihi ve turistik alanları gezerek iftar saatine ulaşıyor.

Yeşilırmak kıyısındaki tarihi Yalıboyu Evleri ve Çakallar mevkisinde bulunan seyir teraslarında yer alan butik otel ve restoranlar, Amasya'nın geleneksel lezzetleri çörek, keşkek, yaprak sarması, yağlı katmer, bakla dolması, toyga çorbası ve et yemeklerinden oluşan iftar menülerini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

1,5 asırlık ramazan geleneği

Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın talimatıyla 1860'larda ramazanda iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan top, bugün de işlevini yerine getiriyor.

İftar ve sahur saatlerinde tarihi Harşena Kalesi'ne çıkarak konser veren ve 153 yıllık geleneği devam ettiren belediye bandosunun seslendirdiği türkü ve milli marşlar eşliğinde iftar saati bekleniyor.

Ziyaretçiler, ramazan ayı boyunca Şehzadeler Gezi Yolu'nda devam eden ramazan eğlencelerini izleyerek Amasya'ya özgü dev bakır semaverlerde demlenen çayı içme imkanı bulabilir.

Türkiye'nin en fazla müzeye sahip illeri arasında

Türkiye'nin en fazla müzeye sahip illeri arasında bulunan Amasya'ya gelen ziyaretçiler, Şehzadeler Müzesi, Bimarhane ve Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'ni gezerek iftar saatini bekliyor.

Yalıboyu'nun en eski köprülerinden Alçak Köprü'nün ayağında, Kral Kaya Mezarları'nın eteklerinde, Yeşilırmak'ın kıyısındaki Şehzadeler Müzesi, Osmanlı mimarisiyle bal mumundan padişah ve şehzadelerin heykelleriyle Osmanlı dönemini günümüze aktarıyor.

Osmanlı döneminde 1402-1468 yıllarında hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı tıp aletleri ve teknikleri, tıp meraklıları için Bimarhane'de sergileniyor.

Efsanevi aşkları ile ölümsüzleşen Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak bilinen Amasya'da, içinde efsane aşıkların maket ve heykellerinin yer aldığı Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, gezilecek yerler arasında bulunuyor.

"Şehzadeler şehri"nde çok sayıda türbe de görmek mümkün. Halifet Gazi, Halkalı Evliya, Hamdullah Efendi, Kadılar ve Kurtboğan Türbesi, Torumtay ve Şirvanlı İsmail Türbesi, ziyaret edilecek mekanlar arasında öne çıkıyor.

"Geleneksel bir ramazan geçirmeyi isteyenleri Amasya'ya bekliyoruz"

Amasya Valisi Salih Işık, AA muhabirine, geleneksel bir ramazan geçirmek isteyen herkesi Amasya'ya beklediklerini söyledi.

Işık, 17 medeniyetin izlerinin bulunduğu kentin adeta bir açık hava müzesi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Amasya, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında huzurlu atmosferi, kültürel varlıklarıyla ziyaretçilere huzur katacak bir şehirdir. Osmanlı döneminde Amasya bir ilim merkeziydi. Şehzadelerin eğitildiği bu şehirde Osmanlı saraylarından kültür, yemek, ve toplumsal yaşantı anlamında ciddi anlamda etkilenilmiştir. O yıllardan bu zamana miras, çok değerli ramazan geleneklerimiz var. Bana göre bugün Amasya, eski İstanbul'un bir minyatürü konumunda."

Şehzadeler Şehri"Nde Ramazan - Amasya
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şehzadeler Şehri'Nde Ramazan - Amasya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement