Şeki'de "Türk Dünyası Kültür Başkenti" Etkinlikleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Şeki'de "Türk Dünyası Kültür Başkenti" Etkinlikleri

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'ya, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Basın Ödülü verildi.

28.04.2016 22:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'ya, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Basın Ödülü verildi.

TÜRKSOY tarafından "2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilen Azerbaycan'ın Şeki şehrindeki açık hava tiyatrosunda düzenlenen etkinliğe Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al Nasser, Şeki Valisi Elhan Usubov, Kazakistanlı yazar Olcas Süleymenov, diplomatik misyon temsilcileri, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Gence Başkonsolosu Orhan Işık da hazır bulundu.

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Garayev, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan kenti, Türk kenti ve Şeki kentinin birbirine eşanlamlı olduğunu söyledi. Şeki'nin dünya çapında bir kültür merkezi olduğunu belirten Garayev, "Azerbaycan kültürünü Şeki'siz düşünmek mümkün değil" dedi.

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nasser, büyük kültür merkezi Şeki'de bulunmaktan memnun olduğunu kaydetti. Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan bu kenti çok beğendiğini ifade eden Nasser, kültür başkenti sürecinin kente turistik ve ekonomik katkılar sağlayacağını belirtti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, Şekilileri kutlayarak başarılı bir kültür başkenti yılı geçirmelerini diledi. Kaseinov, Türk dünyasının daha da yakınlaşması için güzel faaliyetler yapılması gerektiğini kaydetti.

Etkinlikte, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistanlı sanatçıların müzik ve dans gösterileri davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Orkestrasınca sunulan dans gösterisi de Şekililerden büyük ilgi gördü. Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla sahneye çıkan Türk sanatçılar dakikalarca alkışlandı.

TÜRKSOY'dan Topçu'ya ödül

Etkinlik kapsamında Türk dünyasında hizmetleri bulunan gazeteci ve yöneticilere TÜRKSOY Basın Ödülleri verildi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu'ya da "Yeni Düşünce" dergisi dolayısıyla TÜRKSOY Basın Ödülü verildi. Topçu'ya ödülünü TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov takdim etti.

Hürriyet gazetesinden Oğuz Demir de ödül alan bir diğer isim oldu.

Türkmenistan'ın Merv şehrinde 26 Kasım 2015'te gerçekleştirilen 33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey Toplantısı'nda Şeki şehri, 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti.

Kafkasların incisi olarak adlandırılan Şeki, yıl boyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek.

Şeki'de tarihi Han Sarayı, eski Alban mabedi, kervansaraylar, camiler, hamamlar ve kaleler ile eski çağlara ait yerleşim birimlerinin kalıntıları, kurganlar ve nekropoller bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Şeki'de 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement