Selçuk'ta zeytin hasadı - Son Dakika
Güncel

Selçuk'ta zeytin hasadı

Selçuk\'ta zeytin hasadı

İZMİR Ticaret Borsası'nca (İTB) her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkan zeytin ve zeytinyağının 2019- 2020 sezonu açılış töreni, Selçuk'ta gerçekleştirildi.

01.11.2019 18:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR Ticaret Borsası'nca (İTB) her geçen gün yeni faydaları ortaya çıkan zeytin ve zeytinyağının 2019- 2020 sezonu açılış töreni, Selçuk'ta gerçekleştirildi. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin, 170 milyonluk ağaç varlığı ve 1,5 milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden olduğunu söyledi.

İTB 2019- 2020 sezonu zeytin ve zeytinyağı açılış töreni, Selçuk Ticaret Odası'nın katkılarıyla Selçuk'ta yapıldı. Kaymakam Ekrem İnci ve Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu'nun da katıldığı Zeytin Hasat Şenliği'nde, zeytin toplandı ve zeytinyağı tadımının ardından zeytinyağı sıkım tesisi ziyaret edildi. Hasat töreninde konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, zeytin ve zeytinyağının sadece gıda değil kültür ögesi olduğunu söyledi. Kestelli, Türkiye, İspanya, İtalya ve Fas gibi ülkelerle bu alanda önemli üreticilerin olduğunu dile getirdi. İzlenen politikalar sayesinde 15 yılda ağaç varlığının yüzde 65 arttığına dikkat çeken Kestelli, "170 milyonluk ağaç varlığı ve 1,5 milyon tonun üzerinde tane zeytin üretimi ile dünyada en önemli üretici ülkelerden biriyiz. Potansiyelimiz çok daha fazla. Verim, kalite ve markalaşma anlamında gidecek yolumuz çok" dedi.

Borsa olarak zeytinin yolculuğunda, nitelik ve nicelik kayıpların yaşanmasını istemediklerini söyleyen Işınsu Kestelli, dünya piyasalarında 'zeytinyağı' denilince akla ilk Türk zeytinyağının gelmesi gerektiğini savunan savunarak, şöyle konuştu:  "Bu ürünlerin ticareti konusunda işletmelere ve üreticilere maliyet avantajı sağlayabilecek politikalar geliştirmek, markalaşma modelleri yaratmak büyük önem taşıyor. Bu bilinçle bir projeye daha imza atıyor, zeytin ve zeytinyağlarımızın Türkiye çapında değer zinciri analizlerini yapacağız. Bu yolla üretimden hasada, paketlemeden dağıtıma, iş sürecinin her aşamasını analiz ederek eksiklerimizi tamamlamayı amaçlıyoruz."SİNEKSİZ YILHasadın ardından konuşan Selçuk Ticaret Odası Başkanı Yolcu da yeni sezonun bolluk ve bereket getirmesini dilediğini söyledi. Selçuk Kaymakamı İnci ise ilçenin üretiminde, zeytinin önemli yer tuttuğunu söyleyerek, çalışmalar sonucunda sineksiz yıl geçirdiklerini anlattı. Hem zeytin sineği hem de mandalina ve portakala gelen Akdeniz sineği olmadan güzel yıl geçirdiklerini aktaran Yolcu, "Umarız gelecekte de böyle mutlu, umutlu, bilgi ve teknoloji tüketen değil üreten bir toplum oluruz" diye konuştu.Sembolik tadım etkinliğinin ardından katılımcılar, zeytinyağı sıkım tesisini ziyaret etti.SIKIMDA YENİ TEKNOLOJİLERToplanan zeytinlerin yıkanması ve makineler ile sıkım işlemi hakkında bilgi veren borsa üyesi firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Atınç da İzmir ve Selçuk bölgesinde hem kendi zeytinlerini hem de müstahsilin ürününü işleyip, zeytini zeytinyağına çevirdiklerini kaydetti. Günlük yaklaşık 120 ton kapasite üretim hacmi bulunduğuna dikkat çeken Atınç, natürel sızma zeytinyağı ürettiklerini ve ulusal ile uluslararası pazarda satış yaptıklarını anlattı.

Sıkım yöntemleriyle ilgili Hüseyin Atınç, "2019 yılında artık taş sıkım diye bir şey kalmadı. Günde yaklaşık 120 ton zeytin işliyoruz. Taş sıkımda bunun 10'da birini ancak işleyebilirsiniz. Yeni teknolojiler artık zeytinyağının oksitlenmesini asgari seviyeye indirdiği için yağın kimyasal özellikleri bozulmuyor. Taş sıkım gelenekseldir ama yeni teknolojiler çok daha uluslararası standartlara uygundur" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selçuk'ta zeytin hasadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Manisa'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri İçin Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Manisa Valisi Enver Ünlü başkanlığında, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Ayrıca, görevlendirilen personel sayısı, elektrik arızalarının önlenmesi, kesintisiz iletişim için alınan tedbirler ve seçim sandıklarının güvenliği gibi konular da ele alındı.

  • Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    09:31 Bitlis Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Bitlis'in Hizan ilçesinde, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin güvenli ve huzur içinde geçmesi için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar ele alındı.

  • Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı
    09:31 Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle yağmurla çamur yağdı

    Eskişehir'de toz taşınımı nedeniyle sabaha karşı yağmurla bir süre çamurlu yağış etkili oldu. Bu durum park halindeki araçların kaporta ve camları ile binaların pencerelerinin hafif çamurla kaplanmasına neden oldu.

  • VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı
    09:31 VİOP'ta BIST 30 endeksine dayalı kontrat yükselişle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 artışla 10.114,75 puandan başladı. Analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirtti.

  • Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı
    09:30 Diyarbakır'da gasp çetesine 'Piyon' operasyonu: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, 'Piyon' operasyonu ile çökertildi. 9 şüpheli tutuklandı ve 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunan bir çete üyesi mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda ele geçirilen ziynet eşyaları sahiplerine teslim edildi.

  • Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı
    09:29 Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda 1'i firari hükümlü toplam 9 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çete üyelerini yakalamak için çalışma başlattı. Operasyon sonucunda çete üyeleri yakalandı ve aramalarda ruhsatsız tabanca, mermi ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

  • Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti
    09:27 Üsküdar sahilinde mide bulandıran görüntü! Banka oturup ulu orta kendini tatmin etti

    İstanbul Üsküdar sahilinde bir bankta oturan şahıs, vatandaşların gözleri önünde ulu orta kendini tatmin ederken görüntülendi. Yürüyüş yapanların olaya ilgisiz kalmaları ve herhangi bir tepki vermemeleri dikkat çekti.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.


Advertisement