Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı - Son Dakika
Genel

Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı

Selçuklu sanatı bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı Atalarından miras kalan mesleği devam ettiriyorŞANLIURFA - Şanlıurfa'da, Selçuklu Devletinin en önemli sanatlarından bir olan bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı.

27.06.2018 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuklu sanatı bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı

Atalarından miras kalan mesleği devam ettiriyor

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da, Selçuklu Devletinin en önemli sanatlarından bir olan bakır tepsiyi 25 yıllık ustası anlattı.

Şanlıurfa'daki Balıklıgöl Platosu yakınında yer alan tarihi çarşıda 25 yıldır bakır eşyaları süsleyen Selahattin Çalışır, atalarından kendisine miras kalan meslekle bakır tepsileri işleyerek farklı türden hediyelik tepsiler yapıyor. Çalışır, dedelerinin mesleği olan bakır işlemeciliğinin aynı zamanda Selçukluların bir geleneği olduğunu da sözlerine ekledi.

Tarihi çarşılar bölgesini gezen yerli ve yabancı turistler ise farklı desenler işlenmiş bakır tepsileri kendileri ve yakınları için hediyelik olarak alıyor. Bazı turistler ise tepsilerin üzerindeki işlemeleri özel siparişle yaptırıyor.

Daha önceden sofralarda kullanılan tepsilerin artık hediyelik eşya olarak değerlendirilmeye başlandığını söyleyen Selahattin Çalışır, "Yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Şu an kabartma hediyelik saat yapıyoruz. Bakır işiyle uğraşıyoruz. Doların yükselmesiyle tam bakırın kilosu 38 TL'ye geliyor. Bunu da işleyerek hediyelik ürün olarak Şanlıurfa'nın çarşısında satıyoruz. Bu Selçuklulardan kalma bir sanattır. Ermenilerde de var, Osmanlı'da da var. Ata mesleğimiz. Ben ailemde 4'üncü nesilim. Dedemin babası Aziz Bey bakırcılık yaparmış. Biz de ata mesleği olarak devam ettiriyoruz. Yaklaşık 100 yılı aşkın süredir bu işi atalarımızla birlikte yapıyoruz. Hediye götürülecek olan kişinin ismini üst tarafa yazıyoruz. Resim yapıştırma yapıyoruz. Doktorsa o mesleğin amblemini yapıyoruz, avukat ise mesela terazi amblemi yapıyoruz. Hediyelik ürün olarak güzel bir rağbeti var" şeklinde konuştu.

"Elimdeki gibi bir tepsi yaptırdım onlara"

Tarihi çarşıyı dolaşan vatandaşlardan İbrahim Demir ise "Bakıra merakım olduğu için, ayrıca Osmanlı logosuna merakım olduğu için, arkadaşlarım da yeni evlilik yaptı. Onlara güzel bir bakır hediye etmek istedim. Onlara elimdeki gibi bir tepsi yaptırdım. Bitmiş ve hediye paketi olunca ben de arkadaşlarıma götüreceğim. Merakım var. Merak babamdan gelme zaten. Babamızdan nasıl geldiyse bizde de devam ediyor. Bizde de böyle devam edecek" diye konuştu.

Şanlıurfa tarihi çarşılar bölgesinde her gün yüzlerce bakır hediyelik eşya siparişi alındığı ve bunların büyük kısmının ise yurt dışına götürüldüğü öğrenildi.

Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Selçuklu Sanatı Bakır Tepsiyi 25 Yıllık Ustası Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ramazan Bayramı Tatili Tedbirlerini Açıkladı
    07 Nis Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ramazan Bayramı Tatili Tedbirlerini Açıkladı

    Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle alınan tedbirler hakkında bilgi vererek, her gün 2 bin 700 güvenlik personelinin trafik güvenliğini sağlamak için sahada olacağını, vatandaşların da bayram neşesini üzüntüye döndürmemeleri için özellikle kurallara uymasını istedi. Ülke genelinde olduğu gibi Mersin'de de Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşların 9 günlük tatillerini huzurlu ve güvende geçirmesi için ek tedbirler alındı. Özellikle trafik yoğunluğunun yaşandığı bölgelerde uygulamalar yoğunlaşarak vatandaşlar hem polis hem de jandarma ekipleri tarafından bilgilendirilmeye başlandı.

  • Borsa İstanbul'da Yılın İlk Çeyreğinde 9 Şirket Halka Arz Oldu
    07 Nis Borsa İstanbul'da Yılın İlk Çeyreğinde 9 Şirket Halka Arz Oldu

    Borsa İstanbul'da yılın ilk üç ayında 9 şirket halka arz olurken, halka arza katılan 27 milyon 617 bin 661 yatırımcıdan 18 milyar 391,4 milyon lira finansman sağlandı. Halka arzlar güçlü şekilde devam ediyor.

  • Geyve Belediye Başkanı Makam Aracını Satışa Çıkardı
    07 Nis Geyve Belediye Başkanı Makam Aracını Satışa Çıkardı

    Mahalli İdareler Genel Seçiminde Geyve Belediye Başkanı seçilen Selçuk Yıldız, israfın önüne geçeceklerini belirterek, makam aracını satışa çıkardıklarını açıkladı.

  • Bir kentimizde nisan karı! Her yer beyaza büründü
    07 Nis Bir kentimizde nisan karı! Her yer beyaza büründü

    Soğuk geçen kışlarıyla bilinen Kars'ta nisan ayında da kar yağdı. Yağışın ardından bazı köyler beyaza bürünürken kentin yüksek kesimlerinde kar yağışının etkisi sürüyor.

  • Gelibolu'da Güneyli Köyünde İftar Programı Düzenlendi
    07 Nis Gelibolu'da Güneyli Köyünde İftar Programı Düzenlendi

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak'ın katılımıyla Güneyli köyünde iftar programı düzenlendi. Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Güneyli'de üçüncü kez muhtar seçilen Cahit Kayışoğlu, köydeki düğün salonunda iftar verdi. Programa katılan Gelibolu Belediye Başkanı Soyuak, yaptığı konuşmada, 'Bu güzel günde sizlerle olmaktan ben de çok mutlu oldum. Ramazan ayı birlik ve paylaşma ayıdır. Rabb'im nice ramazan aylarını nasip etsin.' dedi. Muhtar Kayışoğlu da ramazan ayının coşkusunun son günlerinin yaşandığını hatırlatarak, 'Bugünlerde sizlerle birlikte olmak çok güzel. Ayrıca iftar programına katılan ve bizleri onurlandıran Gelibolu'nun yeni Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak'a da çok teşekkür diyorum.' diye konuştu.

  • Bakan Yumaklı, vatandaşlardan korunan alanlara gereken hassasiyeti göstermelerini istedi
    07 Nis Bakan Yumaklı, vatandaşlardan korunan alanlara gereken hassasiyeti göstermelerini istedi

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ramazan Bayramı tatilini değerlendirerek tabiatla iç içe vakit geçirmek isteyen vatandaşlardan korunan alanları ziyaretleri sırasında gereken hassasiyeti göstermelerini beklediklerini belirtti. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü bünyesindeki milli parklar ve tabiat parkları, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde doğayla iç içe olmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Genel Müdürlüğün yetki ve sorumluluğundaki milli parklar ve tabiat parkları, vatandaşlara eğlenme, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı sunuyor. DKMP yönetiminde 662 korunan alan bulunuyor ve bu alanlar, özellikle hafta sonları ve tatil dönemlerinde vatandaşlar için cazibe merkezi haline geliyor. Bakan Yumaklı, vatandaşlardan korunan alanları ziyaret ederken hassasiyet göstermelerini ve orman yangınlarına sebebiyet verecek ihmallerden kaçınmalarını istedi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çalışanlara ve Öğrencilere Bayram Hediyesi Gönderdi
    07 Nis Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çalışanlara ve Öğrencilere Bayram Hediyesi Gönderdi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, 11 bin çalışanın yanı sıra Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinden faydalanan 7 bin 200 öğrencinin velilerine ve muhtarlara bayram öncesi hediye gönderdi.

  • Bitlis'te Kaymakam Özçelik, Seçilen İl Genel Meclis Üyeleri ve Muhtarlarla İftar Yaptı
    07 Nis Bitlis'te Kaymakam Özçelik, Seçilen İl Genel Meclis Üyeleri ve Muhtarlarla İftar Yaptı

    Bitlis'in Hizan Kaymakamı Nurhalil Özçelik, seçilen il genel meclis üyeleri ve muhtarlarla birlikte iftar programında bir araya geldi. Kaymakam Özçelik, birlik ve beraberlik duygularının önemine vurgu yaparak, katılımcılara teşekkür etti.

  • Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu Göreve Başladı
    07 Nis Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu Göreve Başladı

    AK Parti'nin Arnavutköy Belediye Başkan adayı olan Mustafa Candaroğlu, seçimlerde yüzde 42 oy oranıyla Arnavutköy Belediye Başkanı seçildi ve mazbatasını alarak görevine başladı. Candaroğlu, halka teşekkür iftarı düzenledi ve görevine dürüstlük ve doğruluk ilkelerine bağlı kalarak devam edeceğini söyledi.

  • Enerji Projeleri İçin Taşınmazların Kamulaştırılması Kararlaştırıldı
    07 Nis Enerji Projeleri İçin Taşınmazların Kamulaştırılması Kararlaştırıldı

    Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Kararları ile Türkiye Elektrik İletim AŞ ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından enerji nakil hatları ve dağıtım tesisleri için taşınmazlar kamulaştırılacak. Ayrıca, Şebinkarahisar İlçesi Doğal Gaz Boru Hattı projesi ve Niğde'deki maden sahası için de kamulaştırma kararı alındı.

  • Kara yollarında yapım ve onarım çalışmaları devam ediyor
    07 Nis Kara yollarında yapım ve onarım çalışmaları devam ediyor

    Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

  • Karayolları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ta taşınmazları acele kamulaştıracak
    07 Nis Karayolları Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ta taşınmazları acele kamulaştıracak

    Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki bazı taşınmazları acele kamulaştıracak. Narlı-Pazarcık 8. Bölge Hududu Devlet Yolu yapımı için Pazarcık ilçesindeki taşınmazlar ve üzerlerindeki müştemilat, KGM tarafından acele istimlak edilecek.


Advertisement