Semaver Ustalarının Ramazan Mesaisi - Son Dakika
Yerel

Semaver Ustalarının Ramazan Mesaisi

Ağrı'da özellikle ramazan ayındaki yoğun çay tüketimi, semaver üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

10.07.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı'da özellikle ramazan ayındaki yoğun çay tüketimi, semaver üreticilerinin yüzünü güldürüyor.

Ağrı'daki semaver ustaları hem kalabalık ailelere hem de kahvehanelere özel olarak soba görevi de gören büyük semaverlerin üretimi için fazla mesai yapıyor.

Kent merkezinde 30 yıldır semaver ve soba üreten Cahit Temel, yaz aylarında mangal ve semaver, kışın ise soba yaptıklarını söyledi.

Ramazan ayının başından itibaren işlerinin yoğun olduğunu belirten Temel, "Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ile ister istemez insanların susuzluk sıkıntısı oluyor. Bizim insanımız çayı çok tüketiyor. Bu nedenle insanlarımız da son yıllarda semaver kültürü oluşmaya başladı. Ramazan ayında insanlar daha çok semaver çaya rağbet gösteriyor" dedi.

"Ramazan ayında işlerimiz iyi"

Semaverle yapılan çayın daha lezzetli olduğunu ifade eden Temel, şöyle konuştu:

"Kahvelere hamam sobası semaveri dediğimiz semaver imal ediyoruz. Çok büyük olmasının nedeni iftardan sonra sahura kadar semaver çay tüketiliyor Ağrı'da. Evlerde de hamam sobası semaver ve normal semaver de tercih ediliyor. Kahvehanelerin kendi potansiyeline göre, daha da büyük hacme göre, semaver üretimimiz oluyor. Kalabalık aileler ve yaylacılar hamam sobası semaveri tercih ediyorlar. Bu nedenle özellikle ramazan ayında işlerimiz iyi. Normal aylara göre 3-4 kat daha fazla satışımız oluyor."

"Çok yoğun oluyor yetiştiremiyoruz"

Kentte kahve işletmeciliği yapan Serkan Soban, 5 yıldır çaycılık yaptığını belirterek, "Ramazanda semaver çayın yeri bambaşkadır. Caddelere bakarsanız dolu herkes semaver çayı seviyor" diye konuştu.

İftardan yarım saat önce semaveri kaynatmaya başladıklarını anlatan Soban, şöyle devam etti:

"Semaverimizi odun ateşiyle kaynatıp özenle çayımızı demliyoruz. Halkımız limonlu çayı tercih ediyor. Çünkü semaver çayı limonla güzel oluyor. Gördüğünüz gibi dev kazanda kaynatıyoruz suyu. Çünkü normal semaver olursa hemen biter. Üzerine sürekli su almamız gerekir yetiştiremeyiz. Vatandaşlara saat 8'de başlarlar sahura kadar hizmet ederiz. Kalabalık oturuyorlar sürekli çay veriyoruz. Bazen çok yoğun oluyor yetiştiremiyoruz. Ağrı'da nereye bakarsanız semaver çayı bulabilirsiniz. Çünkü çayı çok tüketiyoruz."

Öte yandan kentte teravih namazından sonra cadde ve sokaklarda geç saatlere kadar ailece gezen vatandaşlar, soba semaverlerde demlenen, limon ve kıtlama şekerle içilen semaver çay ile zaman geçiriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Semaver Ustalarının Ramazan Mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement