Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'yla Görüştü - Son Dakika
Güncel

Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'yla Görüştü

Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko\'yla Görüştü

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günü öğleden sonra Özbekistan'ın Semerkant kentinde bulunan Forumlar Majmuasi Kompleksi'nde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yla biraraya geldi.

16.09.2022 12:29  Güncelleme: 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günü öğleden sonra Özbekistan'ın Semerkant kentinde bulunan Forumlar Majmuasi Kompleksi'nde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'yla biraraya geldi. İki cumhurbaşkanı, ikili ilişkileri her türlü koşulda geçerli olacak kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltmeye karar verdi. Xi, Çin'le Belarus arasında 30 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli güçlenip bir üst düzeye çıktığını ve çok yönlü işbirliği içinde sağlam bir ilerleme kaydettiğini vurguladı. Xi, Çin-Belarus ilişkilerinin, her türlü koşulda geçerli olacak geniş kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltilmesinin, ikili ilişkilerde tarihi bir sıçrama anlamına geldiğini belirtti. Xi, Çin'in karşılıklı siyasi desteğin artırılması, çeşitli alanlarda işbirliği potansiyelinin açığa çıkarılması, Çin-Belarus ilişkilerinde daha fazla ilerlemenin teşvik edilmesi ve iki halka daha fazla fayda sağlanması yönünde Belarus'la çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Çin'in temel çıkarlarını ilgilendiren konularda Belarus'un her zaman Çin'e verdiği güçlü desteğin Çin tarafından büyük takdirle karşılandığını vurgulayan Xi, Çin'in kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu benimsemesinde Belarus'u güçlü şekilde desteklediğini ve dış güçlerin herhangi bir bahaneyle Belarus'un iç işlerine müdahale etmesine karşı olduğunu ifade etti. Xi, Çin'in Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi'nin uygulanmasının desteklenmesi ve uluslararası adalet ve hakkaniyetin korunmasında Belarus'la birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Xi, Çin'in Belarus'la yakın alışverişlerini sürdüreceğini, yatırım, ekonomi, ticaret ve diğer alanlarda karşılıklı olarak yarar sağlayan, kazan-kazan işbirliğini yürüteceğini, yeşil, akıllı, çevre dostu ve dijital olarak gelişmiş bir Çin-Belarus Sanayi Parkı geliştireceğini açıkladı. İki tarafın, Çin-Belarus yerel işbirliği yılını bir başarı hikayesine dönüştürmeye ve üniversiteli yeteneklerin ortak eğitimini yürütmeye ihtiyacı olduğunu hatırlatan Xi, Çin'in Kovid-19'la mücadelesinde Belarus'a destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğini dile getirdi.

Belarus gibi birçok ülke için Çin'in son derece güvenilir bir ortak olduğunu vurgulayan Lukaşenko ise, Belarus-Çin ilişkilerinin, her türlü koşulda geçerli olacak kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltilmesinin, ikili ilişkilerin güçlü büyümesi ve potansiyel ihtiyaçlarıyla tamamen uyumlu olduğunu söyledi. Belarus'un, Çin'le ilişkilerin derinleştirilmesine sarsılmaz şekilde bağlı olduğunu kaydeden Lukaşenko, Belarus'un güçlü şekilde Çin'in kalkınmasını ve güçlenmesini, Çin'in ulusal yeniden birleşmesini ve Çin'in Taiwan'la ilgili hususlar gibi temel konulardaki pozisyonunu sağlam bir şekilde desteklediğini ifade etti. Belarus'un her zaman Çin'le omuz omuza hareket edeceğini ve Çin'in en güvenilir dostu olacağını vurgulayan Lukaşenko, Belarus tarafının, Çin'in başarılı kalkınma deneyiminden daha fazla şeyler öğrenmeye ve ikili pratik işbirliğini her alanda güçlendirmeye hazır olduğu söyledi. Belarus'un Çin tarafından geliştirilen bir dizi önemli inisiyatifi desteklediğini ve Shanghai İşbirliği Örgütü (SCO) gibi çok taraflı çerçevelerde Çin'le yakın işbirliği yapmayı umduğunu ifade eden Lukaşenko, Çin Komünist Partisi'nin 20. Ulusal Kongresi'ne tam başarı diledi. Görüşme sonrasında iki taraf, Çin Halk Cumhuriyeti ile Belarus Cumhuriyeti arasında her türlü koşulda geçerli kapsamlı stratejik işbirliği kurulması hakkında bir ortak yazılı açıklamada bulundu ve bilim ve teknoloji, yargı, tarım ve e-ticaret gibi alanlarda işbirliği belgeleri imzaladı. Çin heyetinden Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi, He Lifeng ve diğer yetkililer de görüşmeye katıldı.

Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'yla Görüştü

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Xi, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'yla Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:39 Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 1 milyon 200 bin TL olan kaçak tütün ve tütün mamulleri ele geçirildi. Operasyonda, ev ve eklentilerinde yapılan aramada, 620 bin adet boş makaron, 260 bin adet dolu makaron, 281 kilo 350 gram kıyılmış açık tütün, 186 kilo kıyılmış ambalajlı tütün, 3 adet sigara sarma makinesi, 10 adet makoron doldurma aparatı, bin 200 adet şeffaf makaron poşeti, 2 bin 135 adet kesilmiş bandrol ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin adli işlemleri devam ediyor.

  • Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı
    16:39 Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı

    Kars İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, kente yasa dışı yollardan giren şahısların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Kent merkezinde yapılan uygulamada oturma izni veya belgesi bulunmayan 8 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor
    16:38 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlandığını söyledi. Çelik, Karataş İlçe Başkanlığı ve MHP'nin Karataş Belediye Başkan adayı Necip Topuz'a destek istedi. Ayrıca, Çelik Yumurtalık ilçesinde de MHP'nin Belediye Başkan adayı Aydın Kütükoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

  • Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı
    16:37 Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

    Karabük'te İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin üst aramasında uyuşturucu madde bulundu ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu
    16:37 Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresinin 1 Nisan olduğunu duyurdu. Beyana tabi gelirleri olan mükelleflerin, 2023 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 1 Nisan 2024'e kadar ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine vermeleri gerektiği belirtildi. Beyannamelerin hazır beyan sistemine internet üzerinden veya vergi dairesine bizzat gidilerek verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmemesi durumunda belirlenen 21 bin lira istisnadan yararlanılamayacağı ve gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ödeneceği uyarısı yapıldı.

  • Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi
    16:37 Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Bursa'ya gelerek esnaf ziyaretinde bulundu ve basın açıklaması yaptı.

  • Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor
    16:37 Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

    Kars'ta Cumhur İttifakı'nın seçim çalışmaları sürüyor. 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger'e destek için esnaf ziyareti yaptı. Esnaf ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhur İttifakı heyeti, projeleri anlattı ve vatandaşların oylarına talip olduklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak
    16:37 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde halk buluşmasının finalini gerçekleştirecek. Buluşma, Turgutlu Belediye Başkan Adayı Çetin Akın ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek'in katılımıyla gerçekleşecek.


Advertisement