Sergi Evinde Geçmişe Yolculuk - Son Dakika
Kültür Sanat

Sergi Evinde Geçmişe Yolculuk

Malatya'nın Arapgir ilçesinde, vatandaşların eskiden günlük hayatta kullandıkları tarım aletlerinden mutfak araç gereçlerine, gaz lambalarından dokuma tezgahlarına, sandıktan küp ve testilere kadar çok sayıda malzemeyle oluşturulan sergi evi, yörenin geçmişine ışık tutuyor.

20.11.2016 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VOLKAN KAŞİK - Malatya'nın Arapgir ilçesinde, vatandaşların eskiden günlük hayatta kullandıkları tarım aletlerinden mutfak araç gereçlerine, gaz lambalarından dokuma tezgahlarına, sandıktan küp ve testilere kadar çok sayıda malzemeyle oluşturulan sergi evi, yörenin geçmişine ışık tutuyor.

Geçmişin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak amacıyla Arapgir Belediyesince 2009'da başlatılan çalışmayla, Asım Külah'a ait tarihi evin bazı bölümleri ve bahçesi kullanılarak, sergi evi oluşturuldu.

Adeta tarih kokan sergi evinde, geçmişte günlük hayatta kullanılan gaz ocağı, sandık, güğüm, radyo, sini, el değirmeni, fener, küp, testi, ölçü aletleri, dokuma tezgahları, bakır mutfak malzemeleri, ütü, saat, yatak, bakraç, kazan gibi çok sayıda malzeme ziyaretçilere tanıtılıyor.

Belediye ve halkın desteğiyle oluşturulan, binlerce eşyanın bağışlandığı sergi evi, ilçeyi ziyarete gelenlerden de yoğun ilgi görüyor.

Kültüre sahip çıkma adına

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin Yukarı Fırat Havzası'nın merkezi konumunda bulunduğunu ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Tarihi çok eskilere dayanan Arapgir'de 2009'dan bu yana tarih, kültür ve doğa mirasına yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cömertoğlu, içerisinde bulundukları havzanın Türkiye ve dünyada örneklerine çok az rastlandığını dile getirdi.

Üretim ve temsil geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını, bu amaçla sergi evini oluşturduklarını anlatan Cömertoğlu, şunları kaydetti:

"İlçede kullanılan evlerde çoğunlukla bulunan ve ecdadın el sürdüğü, çerden çöpten AŞ yapıp hayata tutunduğu birçok geleneği aslında burada yaşatıyoruz. Biz tarım ve sanayi toplumuyuz aslında, erdemli bir toplumuz. Dolayısıyla bunların hepsinin örnekleri evlerimizde dağınık duruyordu. Bunları bir araya getirerek sergi evine dönüştürdük. Yıllardır bu çalışmamız devam ediyor. Burada ölçü aletlerinden, düveninden tutun da mutfak eşyalarına çok sayıda eser var."

Cömertoğlu, ilçede mutfak müzesi kurulmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

Geçmişte kumaş üretilip ihraç ediliyordu

Geçmişte ilçenin dokumacılıkta bir dev haline geldiğine işaret eden Cömertoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"1830'da ilçemizde 5 binin üzerinde dokuma el tezgahı bulunuyordu ve 'Arapgir alacası' ismiyle kumaş üretimi yapılıp 7 ülkeye ihraç ediliyordu. Bu çok ciddi bir konu. Bunun ortaya çıkardığı ticari kollar var. Binek hayvanlarının nalı, eyeri, palanı, hepsi el sanatlarının ürünüydü. Bunların hepsinin imal edildiği bir yerdi ilçemiz. Yine bakır, kalay ve nakkaşlıkta ciddi bir potansiyel vardı. Toprak ürünleri sanayisinde ise tüm malzemeler ilçe bünyesinde bulunuyordu. Bunları sergi evinde bir araya topladık. Buradaki çalışmalarımız, kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkma faaliyetidir. Bunun için de yaşam evini dizayn ettik. Daha da geliştirilmesi, müze kapsamında sergilenmesi için elimizden geleni yapacağız. Çalışmalarımıza destek verenlere teşekkür ediyoruz."

Hayalini gerçekleştirdi

İlçedeki tarihi evini adeta müzeye dönüştüren Asım Külah ise eski eşyalara küçük yaşlardan beri ilgisinin olduğunu söyledi.

Daha önce ilçede esnaflık yaptığını, emekli olduktan sonra da hobisini geliştirdiğini anlatan Külah, belediye iş birliğiyle, geçmişte kullanılan malzemeleri bir araya getirerek, sergi evini kurduğunu bildirdi.

Külah, ilçe hatıralarını sergi evinde yaşattıklarına değinerek, "Geçmişte dedelerimizin kullandığı eşyaları burada yaşatıyoruz. Eski eşyalara baktığımızda eskiyi hatırlıyoruz. İlçemizi ziyarete gelenler buraya yoğun ilgi gösteriyor. Burada aynı zamanda ilçenin tanıtımına katkı sağlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sergi Evinde Geçmişe Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement