Sesinizi korumak için 7 ipucuna dikkat - Son Dakika
Sağlık

Sesinizi korumak için 7 ipucuna dikkat

Sesinizi korumak için 7 ipucuna dikkat

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, 16 Nisan Dünya Ses Günü'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

16.04.2021 10:04  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, 16 Nisan Dünya Ses Günü'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kandoğan, sesin çeşitli nedenlerle bozulabildiğini belirterek "Sağlıklı bir ses, akciğerlerden çıkan havanın ses tellerini titreştirmesi ve bu oluşan ham sesin ses tellerinin üzerindeki yapılarla (dil, damak, dudak, burun vs) şekillendirilmesiyle oluşur. Bazen kişilerin nefes almasının uygun olmaması ve sesin yanlış kullanılması sonucu ses bozulabilir hatta kişide rahatsızlık yaratacak boyutlara ulaşabilir. Yüksek sesle konuşmak, uzun konuşmak, fısıldamak gibi ses sağlığını tehlikeye atan davranışlara bir de kişinin sigara, tütün ürünleri kullanması eklenirse kişinin sesi ciddi boyutta hasar görebilir. Reflü başlı başına ses sağlığını bozabilen bir durumdur. Ses bozukluğumuz 2 haftadan uzun sürüyorsa bu durum mutlaka KBB hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Unutulmamalı ki ses kısıklığı bazı ciddi sağlık sorunlarının ilk göstergesi olabilir" diye konuştu.

REFLÜ BAŞLI BAŞINA SESİNİZİ BOZABİLİR

Prof. Dr. Kandoğan, sağlıklı bir ses için şu 7 tavsiyede bulundu:

"Öncelikle bol su içmeliyiz. Bardak ya da litre hesabı yapmak yerine içtiğimiz su ile idrar renginin aynı olmasını sağlayacak kadar su içmeliyiz. Ses tellerimiz ne kadar nemli olursa o kadar sağlıklı çalışır. İkinci olarak sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Kanser sebebi olması bir yana, sıcak duman ve pek çok alerjen barındıran dumana maruz kalan ses telleri kuruyacak ve ödem oluşturmaya, düzensizleşmeye başlayacaktır. Bu durum pasif içiciler için de geçerlidir. Üçüncü olarak da reflünüz varsa mutlaka tedavi olmanız gerekir. Ayrıca reflüyü tetikleyen acı, ekşi, baharatlı, şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta fayda vardır. Dördüncü olarak mideniz boş iken yatın, yemek yeme ile yatmanız arasında en az 3 saat süre olmalıdır. Beşinci tavsiyem ise ses tellerinizi zorlayan bağırmak, çığlık atmak, yüksek sesle ağlamak gibi davranışlardan uzak durmaya gayret etmeniz gerekir. Altıncı olarak gürültülü ortamlarda kendi sesimizi başkalarına duyurmak için ister istemez sesimizi yükseltiriz. Bu durum uzun vadede ses tellerine zarar verebilir. Son olarak bazı alerji ve grip ilaçları ses tellerinde kuruluk yapar, böyle bir ilaç kullanıyorsak içtiğimiz suyun miktarını artırmakta fayda vardır."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Sağlık Sesinizi korumak için 7 ipucuna dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

  • Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    23:04 Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir sitede meydana gelen olayda, 2 yaşındaki çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Anne, durumu fark ederek hemen yardım çağırdı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Cenaze, Adli Tıp kurumuna gönderilerek kesin ölüm sebebi belirlenecek. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi
    22:30 Antalya'da Özel Hastane, Sigortası Olmayan Küçük Kızı Geri Çevirdi

    Antalya'da elinde yaşanan kesinin ardından özel bir hastaneye başvuran küçük kız çocuğunun, müdahale edilmeden geri çevrildiği iddia edildi. Hastane ise kırmızı alanda başka hastalara müdahale edildiğini belirtti. Olay sosyal medyada tepki çekti.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    21:52 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, 2 yaşındaki bir çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Olayın meydana geldiği dairede yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı
    21:25 Kahramanmaraş'ta Dış Cephe Asansöründen Düşen İşçi Yaralandı

    Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, bir apartmanın dış cephe asansöründen düşen işçi ağır yaralandı. Mimar Sinan Mahallesi'ndeki apartmanın dış cephe tadilatında çalışan S.K, boya yaparken dengesini kaybederek 10 metre yükseklikten düştü. Olayın bildirilmesi üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı işçi, ambulansla KSÜ Eğitim Sağlık ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti
    20:57 İnegöl'de nefes borusuna mama kaçan bebek hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan 2 yaşındaki Umut Ali Kadir, mama yediği sırada fenalaşarak nefes almakta güçlük çekti. Ailesi hemen sağlık ekiplerine haber verdi ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamadı.


Advertisement