Seyhan ve Çatalan HES'e Talip Var - Son Dakika
Güncel

Seyhan ve Çatalan HES'e Talip Var

Seyhan ve Çatalan HES\'e Talip Var

ADASO, Seyhan Nehri üzerindeki Seyhan HES ve Çatalan HES'in 29 veya 49 yıllığına kiralanıp, kent yararına işletilmesi için çalışma başlattı.

20.04.2013 11:35  Güncelleme: 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun mevzuatına uygun şekilde oda olarak enerji üretim şirketi kurup, özelleştirme dışında tutulan 60 megawatt kurulu güce sahip Seyhan HES ile özelleştirme kapsamına girmesi beklenen 169 megawatt kurulu gücü bulanan Çatalan HES'i işletmeye talip olduklarını bildirdi. Kar amacı gütmeyen kurumların da proje paydaşı olabileceğini kaydeden Sadi Sürenkök, Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Adana Ticaret Borsalı Başkanı Muammer Çalışkan ile birlikte ziyaret ettikleri Kültür ve Turizm Bakanı, Adana Milletvekili Ömer Çelik'e de projeyi anlattıklarını ve yakın ilgi gördüğünü belirtti.

'SEYHAN HES ADANALILARA GERİ VERİLSİN'

Enerji projesiyle Adana'nın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkılar sunmayı amaçladıklarını vurgulayan Sürenkök şunları söyledi:

"Dünya enerji piyasasında bir megawatt için 1,5 milyon dolar değer biçiliyor. Buna göre Seyhan'ın ederi yaklaşık 100 milyon dolar. Çatalan'ın değeri ise 250 milyon dolar civarında. Biz öncelikle Adana'nın malı olan ancak 1993-95 yılları arasında zoraki yöntemlerle Uzan Ailesi tarafından ele geçirilen Seyhan Hidroelektrik Santrali'nin Adanalılara kazandırılmasını istiyoruz. Seyhan HES'i yıllık 20 milyon lira bedelle kiralamaya talibiz. Vergilerle birlikte devletin yıllık kazancı 30 milyon lirayı bulacak. Ayrıca, Oda olarak kuracağımız vakıfla yıllık 5 milyon liralık kaynağı Adana özelinde sosyal ve kültürel projelerde kullanmayı planlıyoruz. 5 milyon liralık kaynağı da barajın iyileştirmesinde kullanacağız. Adanalı sanayicilerin rekabet gücünü arttırmak için ucuz enerji sunacağız."

SEYHAN HES 57 YILDIR FAALİYETTE

Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 850 bin dönüm araziyi ve Adana'yı sel afetlerinden kurtarmak amacıyla toprak dolgu tipinde inşa edildi ve 8 Nisan 1956'de hizmete açıldı. 25 milyon dolara mal olan Seyhan Barajı'nın gövde hacmi 7 milyon 500 bin metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 53.20 metredir. Normal su kotunda göl hacmi 1 milyar 200 milyon metreküp, göl alanı 67.82 kilometrekaredir. Baraj sayesinde 174 bin hektar arazi sulanıyor. 60 megawatt kurulu güce sahip hidroelektrik santrali, yılda toplam 350 GWh elektrik enerjisi üretiyor.

ÇATALAN HES 16 YAŞINDA

Çatalan Barajı, yine Seyhan Nehri üzerinde, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1982-1997 yılları arasında inşa edildi. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 14 milyon 500 bin metreküpü buluyor. Akarsu yatağından yüksekliği 70 metre olan barajda normal su kotunda göl hacmi 2 milyar 126 milyon metreküp su depolanıyor, göl alanı ise 81,86 kilometrekareyi buluyor. Baraj 169 megawatt kurulu güç ile yıllık 596 GWh elektrik enerjisi üretiyor. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Seyhan ve Çatalan HES'e Talip Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement