Seyirci Artık Dizilerde Gerçek Tarihi Görmek İstiyor" - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyirci Artık Dizilerde Gerçek Tarihi Görmek İstiyor"

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in dördüncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, "Payitaht Abdülhamid dizisine Arap ülkelerinde müthiş bir ilgi var. Olumlu tepkiler alıyoruz.

28.04.2018 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN GİRGİN - Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid'in dördüncü kuşak torunu Orhan Osmanoğlu, "Payitaht Abdülhamid dizisine Arap ülkelerinde müthiş bir ilgi var. Olumlu tepkiler alıyoruz. Bize tarihi doğru yansıttığımız için teşekkür ediyorlar. Aslında dizilerden tarih öğrenilmez ama bu dizi tarihe olan merakı artırdı ve insanlara ışık oldu." dedi.

Payitaht Abdülhamid dizisinin danışmanlığını da yapan Osmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk halkının, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle tarihi dizilere olan merakının arttığını, TRT'de yayınlanan "Diriliş: Ertuğrul" ve "Payitaht Abdülhamid"in en çok izlenen dizilerin başında geldiğini söyledi.

Payitaht Abdülhamid'in şu anda 50. bölüme gireceğini ve haziran ayında sezon finali yapacağını belirten Osmanoğlu, "Dizimiz halktan büyük ilgi görüyor çünkü biz seyircilerimizin taleplerine, mesajlarına değer veriyoruz. Bana sosyal medya hesaplarımdan gönderilen tüm mesajları tek tek okuyorum. Mümkün olduğu sürece seyircimizi üzmemeye, isteklerini ve hassasiyetlerini dikkate alıyoruz çünkü onlara değer veriyoruz. Bundan dolayı Payitaht Abdülhamid büyük bir ilgiyle izleniyor ve devam ediyor." diye konuştu.

"Seyirci artık tarihi dizilerin düzgün çekilmesini istiyor"

"Diriliş: Ertuğrul"un da büyük bir beğeni ile izlendiğini ancak şu anda Türkiye'de tarihi gerçek olarak anlatan dizinin Payitaht Abdülhamid olduğunu iddia eden Osmanoğlu, şunları kaydetti:

"Osmanlı tarihine merak 'Muhteşem Yüzyıl' dizisiyle başladı. 'Muhteşem Yüzyıl' başladığı zaman çok kötü tanıtıldı. Kanuni Sultan Süleyman'ı sarayda hapsettiler. Öyle bir Kanuni olamaz. Burada TRT harekete geçti. 'Filinta' çıktı, 'Diriliş' çıktı ve arkasından 'Payitaht Abdülhamid' yayına girdi. Artık seyirci bilinçli, tarihi bir dizi görmek istediği gibi, gerçek tarihi de görmek istiyor. Mesela bir kanalda yayınlanan 'Mehmed Bir Cihan Fatihi' dizisi 6. bölümde final yapacak. Aslında üzüldüm çünkü bundan sonra Fatih Sultan Mehmet'i çekmek isteyenlerin cesaretleri kırılabilir. Seyirci artık tarihi dizilerin düzgün çekilmesini istiyor. Düzgün çekilmezse bu şekilde rağbet görmez ve yayından kalkar."

Osmanoğlu, tarihi dizilerde hassasiyetlerinin ve kırmızı çizgilerinin olduğunu belirterek, Fatih Sultan Mehmet dizisi çekiminde harem kısmıyla ilgili hassasiyet gösterilmesi gerektiğini, gayrimüslim kadınların bile Fatih döneminden 2. Mahmut'a kadar sokağa çıktıklarında bile açık giyinmediklerini, örtündüklerini anlattı.

"Ufacık bir hata yapsak seyirci hemen eleştiriyor"

O yüzden bu gibi konuları dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Osmanoğlu, şöyle devam etti:

"Kenan İmirzalıoğlu Türkiye'nin en büyük oyuncularından biri. Çok güzel oynadı fakat Fatih'in o devreleri 22 yaşında, burada İmirzalıoğlu 44 yaşında. Seyirci bağlantı kuramadı. İmirzalıoğlu sima olarak Fatih'e benziyor ama 44 yaşındaki haline benziyor. Senaryoda eksiklikler var. Mesela bana çok gelen mesajlarda, şehzade nasıl sakallı olabilir. Şehzadeler sakallı olamaz. Bu çok önemli. Çandarlı'nın sultanla konuşması, sanki devlet onunmuş gibi asla öyle değil. Çok eksiklikler var. Seyirci artık okuyor, bilinçli, eskisi gibi değil. Karşısında 'Muhteşem Yüzyıl' gibi bir dizi istemiyor. Bizi de 'Payitaht Abdülhamid' dizisini de eleştiriyor. Ufacık bir hata yapsak seyirci hemen eleştiriyor. Bizde bu konudaki hassasiyetlere dikkat ediyoruz."

Orhan Osmanoğlu, Payitaht Abdülhamid'e Arap ülkelerinde müthiş bir ilgi olduğunu, olumlu tepkiler aldıklarını ifade ederek, "Bize tarihi doğru yansıttığımız için çok teşekkür ediyorlar. Aslında dizilerden tarih öğrenilmez ama bu dizi tarihe olan merakı artırdı ve insanlara ışık oldu. Mesela dizideki Mahmut Paşa'yı kimse tanımazdı. Bugün internette aranan isimlerden biri oldu. Mümkün olduğu kadar tarih işliyoruz ama kurgu da koymak zorundayız. İnsanlar tarihi kitaplardan öğrensinler." ifadelerini kullandı.

Payitaht Abdülhamid'in daha uzun süre devam edeceğini dile getiren Osmanoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüklerinde, diziyi çok beğendiğini ve kaçırmadığını, izleyemediği bölümleri daha sonra izlediğini söylediğini kaydetti.

"Osmanlı'ya geç kalınmış bir ilgi var"

Son yıllarda Osmanlı'ya karşı geç kalınmış bir ilginin olduğuna dikkati çeken Osmanoğlu, Osmanlı'ya sahip çıkmanın her Türk vatandaşının görevi olduğuna işaret etti.

Orhan Osmanoğlu, son 14 yılda Osmanlı'nın daha iyi anlaşıldığını, bunda hükümetin Osmanlı'ya olan saygısı, hürmeti, eski eserleri ihya etmesi, diziler yapılması, kaybolan eserlerin tekrar ortaya çıkarılmasının etkili olduğuna değinerek, "Kısacası Osmanlı'nın sahiplenilmesi bu çok güzel bir şey. Biz Osmanlı'yı sahiplendiğimiz, tekrar ihya ettiğimiz, gençlerimize anlattığımız zaman insanların aklına kötü bir şey gelmesin. Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur, sistem de budur. Akıllarına, 'Efendim bunlar irticacı, bunlar saltanatı getirmek istiyor' diye bir şey gelmesin. Böyle bir şey olamaz. Sistem değişmiş, cumhuriyeti kabul etmişiz ama Osmanlı da bizim, Selçuklu da bizim. Sahip çıkmak lazım." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Seyirci Artık Dizilerde Gerçek Tarihi Görmek İstiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi
    14:09 DÜ'de Türk Tasavvuf Müziği Konseri Gerçekleştirildi

    Düzce Üniversitesi'nde Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü tarafından düzenlenen Türk Tasavvuf Müziği konserinde, tasavvuf eserleri seslendirildi. Konserin sonunda Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, emeği geçenlere teşekkür belgesi verdi. Konserde Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter, Dekan, akademik ve idari personel ile öğrenciler de yer aldı.

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü
    13:22 Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Ramazan Şenlikleri Yoğun İlgi Gördü

    Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen Ramazan şenliklerine 7'den 70'e birçok kişi katıldı. Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, halk dansları ve karışık Türk müziği ile devam eden programlar büyük ilgi gördü. Rektör Fuat Erdal, Ramazanın bereketiyle birlik ve dostluğun pekiştirildiği zamanlarda bir araya gelmeye çalıştıklarını belirtti.

  • Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi
    13:15 Amasya Üniversitesi'nde Müzik Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliği Düzenlendi

    Amasya Üniversitesi Hüseyin Hüsamettin Yasar Merkez Kütüphanesi'nde 60. Kütüphane Haftası dolaysıyla, 'Müzik Etkileşimli Kitap Okuma' etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ali Bilici piyano, Dr. Öğretim Üyesi Burcu Akbulut Bilici ise yan flüt ile katıldı. Etkinlikte kitap okumanın önemi müzikle vurgulanarak, dinleyiciler müzik eşliğinde kitap okudu ve verimli bir okuma ortamı oluşturulması hedeflendi.

  • Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı
    13:05 Beykoz Belediyesi tarafından denize sıfır bir konumda kurulan Yalı Kütüphanesi hizmete açıldı

    Beykoz Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yalı Kütüphanesi, zengin koleksiyonuyla 7 gün, 24 saat hizmet veriyor. Boğaz manzarasına karşı modern alanlara sahip kütüphanede aynı anda 120 kişi ders çalışabiliyor. Kütüphanede 11 bin kitaplık bir koleksiyon, Beykoz Kitaplığı yayınları ve İstanbul Kitaplığı Köşesi bulunuyor. Ücretsiz kafeterya hizmeti de sunulan kütüphane, online rezervasyon sistemiyle çalışıyor ve tüm İstanbullulara açık.

  • Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi
    13:05 Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi

    Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesi'nde Dünya Tiyatro Gününe özel 'Ziyafet Sofrası' oyunu sahnelendi. Bağcılar sakinleri yoğun ilgi gösterdi. Oyunun yönetmeni ve oyuncular Filistin'e bağışta bulundu. Etkinlikler, Kadir Topbaş Halk Sarayı ile Başkanlık Sahnesi'nde gerçekleştiriliyor. 'Ziyafet Sofrası' komedi oyunu Hüdayi Dergahı'na gelen iki sarhoşun hikayesini anlatıyor.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.

  • Tolga Örnek'in yönettiği 'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda
    12:27 Tolga Örnek'in yönettiği 'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda

    Yönetmen Tolga Örnek'in 6 farklı Aziz Nesin öyküsünden uyarladığı 'Mucize Aynalar' filmi, 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Komedi türündeki filmde Cengiz Bozkurt, Boran Kuzum, Şebnem Bozoklu, Zerrin Sümer, Eren Demirbaş, İştar Gökseven ve İdil Fırat gibi oyuncular yer alıyor. Hayalleri gerçeğe dönüştüren aynaların icadından itibaren başlayan hikaye, trajikomik tesadüflerle devam ediyor.

  • Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde kapılarını açtı
    12:19 Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde kapılarını açtı

    Samsun'un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, 'Dünya Tiyatrolar Günü'nde 'Bimarhane' isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı. Merkez, tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği modern bir mekandır.

  • Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, 'Kadere Yolculuk' adlı kitabı için imza günü düzenledi
    12:04 Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, 'Kadere Yolculuk' adlı kitabı için imza günü düzenledi

    Sadullah Efe, engelli bireylerin gerçek hayat hikayelerinden yola çıkarak kaleme aldığı 'Kadere Yolculuk' adlı hikaye kitabının tanıtımını yaptı. Kitap, engelli bireylerin engellilik nedenlerini, günlük hayatta çektikleri sıkıntıları ve toplumdan beklentilerini ele alıyor. Kitap, ARES yayıncılık tarafından bin adet basıldı ve kitap evlerinden ve internet satış sitelerinden temin edilebilir.


Advertisement