Seyyid Battalgazi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Seyyid Battalgazi Sempozyumu

Seyyid Battalgazi Sempozyumu

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Seyyid Battalgazi’ Sempozyumu bugün başladı.

08.12.2017 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Seyyid Battalgazi' Sempozyumu bugün başladı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde önemli bir organizasyona imza atıyor. Türk dünyası için büyük öneme sahip olan Malatyalı Seyyid Battalgazi'yi tanıtmak amacıyla sempozyum düzenleniyor. Bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan Sempozyumun açılışına Malatya Valisi Ali Kaban ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler, vakıf, dernek ve oda başkanları, STK temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.

"Malatya her yönüyle zengin bir il"

Sempozyumun açılışında Malatya Valisi Ali Kaban ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır birer konuşma yaptılar. İlk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya'nın her yönüyle zengin bir il olduğunu belirterek, birçok şehrin belli bir zenginlikle öne çıktığını, ancak Malatya'nın ise coğrafyası, kültürü, tarihi ve insanlarıyla ülkemizin ve Anadolu'nun bir kültür ve medeniyet merkezi konumunda olduğunu söyledi.

Yetiştirilen değerlerin tanıtılmasının ve geleceğe taşınmasının önemli olduğunu kaydeden Başkan Çakır, konuşmasında şunları söyledi:

"Bu tür sempozyum ve paneller geçmişteki değerlerin tanıtılması için büyük bir fırsat oluyor. Değerli hocalarımızın bilgi ve birikimlerinden istifade etmiş oluyoruz. Büyükşehir olarak kültürel etkinliklere çok daha fazla önem veriyoruz. Bir yandan Malatya'yı inşa ederken, her yönüyle büyütürken, bir yandan da sosyal ve kültürel içerikli projeleri hayata geçiriyoruz. Battalgazi'yi yeteri kadar tanımıyoruz. Belki sadecefilmlerde ve tiyatro sahnelerinde tanıyoruz. Gençlerimiz Battalgazi'yi bilmiyorlar. Aslında belki de onların ortaya koymuş oldukları mücadeleler ve değerler neticesinde bugün buralara geldik. Dolayısıyla biz her zaman vatanına, milletine canını feda edebilecek bir nesli yetiştirebilirsek, geleceğimizden de emin olacağız."

Son günlerde ABD tarafından alınan karara da değinen Başkan Çakır, "Bugün ABD'nin almış olduğu bir karar var. İslam coğrafyasına bırakılmış bir ateş topu. Bunun yankıları inşallah ümmetin ve İslam coğrafyasının bilinçlenmesine, uyanmasına vesile olur. İslam coğrafyasında artık ülkelerin ayakta duramaz, siyaset üretemez, kendi geleceğini belirleyemez bir hale düştüğü bir gerçek. Bugün Yemen'de 20 milyon insan açlık sınırında. Libya'yı, Suriye'yi herkes biliyor. Irak ve Mısır'ın düştüğü durumu biliyoruz. Diğerlerini söylemeye gerek yok. Ülkemiz başına örülmeye çalışılan süreci hep birlikte yaşadık. 15 Temmuzları gördük. Şebekeyi, terör örgütlerini gördük. DEAŞ'ın ne amaçla kurulduğu, PKK'nın, FETÖ'nün arkasında aynı kuklanın var olduğu artık gün yüzüne çıkıyor. Biz bunları iyi anlayamazsak, geleceğimizi de iyi yönetemeyiz. Onların topluma katmış olduğu değerleri de çok iyi anlamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu sempozyumun temelinde de bu var. İnşallah Battalgazi'yi burada en iyi şekilde anlamış olacağız" dedi.

"Tarihi bilmek zorundayız"

Malatya Valisi Ali Kaban ise yaptığı konuşmada Atalar kültürünün önemine değinerek, geleceğin geçmiş üzerinden okunduğunu söyledi. Vali Kaban, "Bunun belki tarih anlamında bir bilimi yapılmazdı ama insanlar ciğerlerine kadar tarihi günün içerisinde yaşarlardı. Bir dönem maalesef modernleşmeyi -belki de yanlış anlamamızın sonucudur ki- bu anlamda atalarımızı silmek büyük bir maharetmiş gibi gözükmüştü gözümüze. Oysa bugün görüyoruz ki modern sonrası zamanlarda da küreselleşmenin alabildiğine yaygınlaştığı, her tarafı sardığı, gerek bir zihin durumu olarak, gerekse bir yaşam biçimi olarak hepimizi etkilediği zamanlarda bile atalar, yani tarih büyük önem taşıyor. Çünkü sizi oluşturan genetiği bilmezseniz, geleceği inşa etmek gibi bir imkanınız, ihtimaliniz yok. Bu anlamda geleceği inşa edebilmenin olmazsa olmazı, hakikaten tarihe dönüp, nerede ne yaptık, neyi doğru, neyi yanlış yaptık. Bunu da bilim adamlarımızın bize göstereceği tarzda o hatalara düşmeden o güzellikleri tekrar ihya ederek, geleceği yaşanabilir kılmamızla ancak mümkün gözüküyor" dedi.

Malatya Tanıtım Filmi

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Malatya tanıtım filmi gösterildi.

"Cumhuriyet tarihinde ilk defa ele alınıyor"

Malatya Tanıtım filminin gösteriminden sonra 'Seyyid Battalgazi' Sempozyumu başladı. 2 gün boyunca toplam 5 oturumun yapılacağı Sempozyumda 1. Oturum yapıldı. Oturum Başkanı Mustafa Özçelik yaptığı konuşmada, Battalgazi'nin Malatya ve Türk dünyası için çok önemli bir değer olduğunu belirterek, önemli bir ana tanıklık ettiklerini söyledi.

5 oturum yapılacak

2 gün boyunca toplam 5 oturum yapılacak olan 'Seyyid Battalgazi' sempozyumunun 1. oturumunda Doç.Dr. Ahmet Güzel 'Battal Gazi'nin Tarihi ve Menkıbevi Şahsiyeti', Orhan Toğrulca 'Battalgazi Döneminde Malatya', Yrd.Doç.Dr. M.Ali Kapar 'Battal Gazinin Şii Kaynaklara İntikali', Araştırmacı-Tarihci Yazar Resul Kefenceli de 'Malatya'nın Fethi ve Anadolu'da İslam Kahramanları: Battalgazi ve Hasan Gazi' konularında sunumlar yaptılar. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Seyyid Battalgazi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında
    08:16 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma olmadı.

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.


Advertisement