Seza Kırgız ile Düetler Çıktı - Son Dakika
Kültür Sanat

Seza Kırgız ile Düetler Çıktı

Seza Kırgız ile Düetler Çıktı

Seza Kırgız , 'Yolun Yarısı' albümüyle Şükriye Tutkun'dan sonra opera kökenli yorumcuların ikincisi oldu.

03.12.2013 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçısı, lirik sopranodur. İçinde opera yorumuyla seslendirdiği türkülerin yer aldığı 'Yolun Yarısı' albümüyle Şükriye Tutkun'dan sonra opera kökenli yorumcuların ikincisi oldu.

Kırgız, 'Aşikar' isimli albümde Tolga Çandar ile birlikte yer almıştır. Sanatçı, türküleri tizleştirmeden söyleyen nadir operacılardan biri olarak dikkat çekmektedir.

Anadolu Müzik Yapım etiketiyle yeni çalışması ''Seza Kırgız İle Düetler''(sesler) çalışmasında, Musa Eroğlu, Tolga Çandar, Yıldız İbrahimova , Oğuz Boran, Cem Adrian, Murat Karahan, Nida Ateş ,Oğuz Aksaç, Berhan Arısoy, Ekrem Düzgünoğlu ile Düet yaptı.

Her türkünün karakterine uygun inanılmaz sesler seçilmiş. Örneğin "Yandım" ve "Yüce Dağ Başında" türkülerinde Oğuz Boran seçimi de "İteme Kimsesizem" adlı Azeri türküde Murat Karahan'ın seçimi de müthiş. Musa Eroğlu, Tolga Çandar, Yıldız İbrahimova gibi sanatçılar için bir şey söylemeye gerek yok elbette. Ancak "Ah Bir Ateş Ver" adlı türküde, birdenbire ortaya çıkan "zurna"ya özellikle dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bugüne kadar küçümsenmiş, keşfedilmemiş bir enstrümanın Halil Çokyürekli gibi bir virtüözün elinde nasıl kendini bulduğunu çok iyi örnekliyor. Bu yön, albüme enstrümanlarıyla katkıda bulunan bütün sanatçılar için söylenebilir. Düzenlemeleri yapan aynı zamanda "Bitlis'te Beş Minare"de beklenmedik bir elektrogitarla kendini hatırlatan Ahmet Özgül, bağlamalarda Okan Murat Öztürk, Nida Ateş, Musa Eroğlu, kemençede Selçuk Balcı gibi sanatçılar; kendilerindeki birikimi, coşkuyu enstrümanları aracılığıyla bütün sıcaklıklarıyla albüme aktarmayı başarmışlar.

Aslında söz konusu olan müzikse, görüş belirtmektense müziğin kendini ifade etmesine izin vermek gerekiyor. Bunun yolu da, müziğin size sunduğu dünyaya adım atabilmektir. Son dönemlerde yalınlığın yarattığı bir derinliği, içtenliği iliklerine kadar hissetmek isteyen müzikseverlerin mutlaka dinlemeleri gereken bir albüm Seza Kırgız'ın "Sesler" albümü…

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement