Sezon Sonu Tatilcilere Evcil Hayvan Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Sezon Sonu Tatilcilere Evcil Hayvan Uyarısı

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yazlıkçılar tarafından tatil ayları için alınan kedi ve köpekler, sezon bitiminde başı boş bırakılarak adeta kaderlerine terk ediliyor.

14.09.2017 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yazlıkçılar tarafından tatil ayları için alınan kedi ve köpekler, sezon bitiminde başı boş bırakılarak adeta kaderlerine terk ediliyor.

Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Yalova Temsilcisi Reyhan Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlara gönül vermiş bir insan olduğunu söyledi.

Hayvanların savunmasız canlılar olduğunu belirten Ataman, "Tatil dönemi doğum günü ve karne hediyesi ya da sevgili için alınan evcil hayvanlar, 'Çok bağırıyor, havlıyor, apartman istemiyor ya da artık çocuğum ilgilenmiyor bakamayacağım' denilerek sokağa atılıyor. Onlar sokakta yaşayamazlar. Nasıl küçük bir çocuğu sokağa bırakırsanız yaşayamaz, aynı durum evcil hayvanlar için de geçerli." diye konuştu.

Sokağa terk edilen hayvanların çok büyük toplumsal yara olduğunu dile getiren Ataman, "Yazın Çınarcık'ın nüfusu çok artıyor. İnsanlar kedi ve köpekleriyle geliyor. Yaz bitiminde bu hayvanlardan bazıları burada bırakılıyor. Rastgele salıp gidiyorlar kimin bıraktığını da tespit edemiyoruz. Bu durum turistik yerlerde büyük bir sorun. Federasyon olarak bu konuda uyarılarda bulunuyoruz." dedi.

-"Onların o zevkleri cana mal oluyor"

Ataman, turistik yerlere giriş-çıkış yapanlardan yanlarında getirdikleri hayvanların da kayıtlarının tutulması gerektiğini anlatarak, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz. İlgili bakanlığa da bunu sunacağız. Federasyonumuza gelen şikayetler bu doğrultuda. Tespit ettiklerimiz ilgili kuruma bildiriyoruz. Kurum da idari para cezası veriyor. Bu Türkiye'nin çok büyük kanayan yarası. Sonra bu hayvanlara ne oluyor, toplu toplu alınarak ormanlara bırakılıyor, toplu olarak uyutuluyor. Onların o zevkleri cana mal oluyor." yorumunu yaptı.

Sahiplenen hayvanların takibinin iyi yapılması gerektiğini aktaran Ataman, "Federasyon olarak bir hayvanı sahiplendirirken sağlıklı bir yerde mi, gerçekten sahiplendirdiğimiz kişilerde mi barınıyorlar, başka bir amaçla mı sahipleniyorlar bunun takibini yapıyoruz. Sahiplendirme formu doldurulurken tam denetimli yapıyoruz." ifadesini kullandı.

-"İdari para cezası uyguluyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Cumhur Ersöz de sezonluk alınan hayvanların bir müddet sonra kaderine terk edildiğini söyledi.

Sahiplenilen kedi veya köpeğin sezonluk değil ömrünün sonuna kadar bakılması gerektiğini dile getiren Ersöz, "Sahiplenen hayvanın sokağa bırakılması ciddi sıkıntılara neden oluyor. Sahiplendiği kedi veya köpeği sokağa terk edenleri tespit etmemiz halinde idari para cezası uyguluyoruz. Hayvanla ilgilenmek, bakımını yapmak veya sahiplenmek sadece yaz sezonunda olacak bir durum değildir. Başı boş bırakılan hayvan trafikte büyük sıkıntılara neden olabilir. Aç ve susuz bırakılan hayvan toplum ve çevre sağlığı bakımından da problem oluşturuyor. Hayvanlardan insana geçebilecek uyuz, kuduz gibi hastalıklar da var." dedi.

Ersöz, "Eğer sahiplenen bir hayvan sahibi tarafından çeşitli nedenlerden dolayı elden çıkarılacaksa bunun yeri sokak değildir. Bu hayvanlar sahiplendirilmek üzere ilgili belediyelerin barınaklarına bırakılmalıdır. Sahiplenen kedi veya köpekler sokağa kaderlerine terk edilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Çınarcık Kent Konseyi Başkanı Harun Karademir de turistik ilçe Çınarcık'a yazın yoğun talep olduğunu belirterek, "Yaz tatilini ilçede geçirmek için gelenler çocuklarını eğlendirmek için beraberinde evcil hayvanları getiriyorlar. Yaz bitiminde ilçeden giderken bu hayvanları başı boş bırakıyorlar. Bu da ilçemizde büyük sıkıntı yaratmaktadır. Sayı fazla olunca da barınaklarda bunlara bakmak zor oluyor. Köpekler saldırganlaşıyor, kediler açlıktan ölüyor. Sayı fazla olunca bakımları da zorlaşıyor. İnsanların bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğünün, Yalova genelinde ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğinde hayvan sahiplendirme çalışmalarına devam ettiği öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sezon Sonu Tatilcilere Evcil Hayvan Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'da Ailesinden Kaçan Genç Kız Polis Tarafından Teslim Edildi
    11:11 Adıyaman'da Ailesinden Kaçan Genç Kız Polis Tarafından Teslim Edildi

    Adıyaman'da, ailesinden kaçarak ağır hasarlı bina içerisinde yaşamaya çalışan genç kız, polis ekiplerince ailesine teslim edildi. Vatandaşların şüphelenmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, genç kızın ailesiyle tartıştığını ve evden kaçarak ağır hasarlı binada yaşamaya çalıştığını tespit etti. Polis ve sağlık ekipleri tarafından ikna edilen genç kız, daha sonra ailesine teslim edildi.

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Öğrencilerle İftarda Buluştu
    11:11 Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Öğrencilerle İftarda Buluştu

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, MEDEM üyesi öğrencilerle bir araya gelerek iftar programında birlikte vakit geçirdi. Rektör Özölçer, öğrencilerle sohbet ederek talep ve isteklerini dinledi ve Ramazan'ın huzurunu paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı
    11:11 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 6 şüpheli gözaltına alındı. Hayrabolu, Çorlu ve Kapaklı ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonda yapılan aramalarda, 1003 sentetik ecza, 20 gram sentetik uyarıcı, 58 uyuşturucu hap, ruhsatsız tabanca, av tüfeği ve 50 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Gaziantep'te 127 Bin 295 Adet Kaçak İlaç Ele Geçirildi
    11:11 Gaziantep'te 127 Bin 295 Adet Kaçak İlaç Ele Geçirildi

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, bir ikamette yaptıkları aramada 127 bin 295 adet kaçak ilaç buldu. Bir şüpheli tutuklandı.

  • Özdemir Manavoğlu, ÇMO Antalya Şubesini Ziyaret Etti
    11:11 Özdemir Manavoğlu, ÇMO Antalya Şubesini Ziyaret Etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi'ni ziyaret etti. Manavoğlu, toplantıda Antalya'nın sorunları ve çözüm önerilerini paylaşarak, kente değer katan projeler yapacaklarını belirtti.

  • Adana'da kadın, erkek arkadaşının yardımıyla araç çaldı
    11:10 Adana'da kadın, erkek arkadaşının yardımıyla araç çaldı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde bir kadın, erkek arkadaşının yardımıyla sokakta park halinde bulunan hafif ticari aracı çaldı. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayda, kadının erkek arkadaşı ve 8 yaşındaki oğlu aracı itekledi.

  • Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek
    11:10 Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek

    Galatasaraylı futbolcu Barış Alper Yılmaz, teknik direktör Okan Buruk'un görev vermesi durumunda Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında 2 Nisan Salı günü yapılacak Atakaş Hatayspor maçında forma giyecek. Barış Alper, bu sezon takımının en istikrarlı futbolcusu olarak dikkat çekiyor ve farklı mevkilerde gösterdiği iyi performansla takıma önemli katkı sağlıyor.

  • Antalya'da Kafe Ortakları Arasında Çıkan Kavgada 25 Kişi Adliyeye Sevk Edildi
    11:10 Antalya'da Kafe Ortakları Arasında Çıkan Kavgada 25 Kişi Adliyeye Sevk Edildi

    Antalya'da bir kafenin iki ortağı arasındaki alacak verecek meselesinde çıkan kavgada silah, bıçak ve sopa kullanıldı. Olayda 4 kişi ağır yaralandı ve hastanede tedavi altına alındı. 25 kişi emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

  • Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu
    11:09 Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Karamürsel ilçesinde Beşiktaşlılar Derneği üyeleri, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'ın da katıldığı bir iftar programında bir araya geldi. Programda ezanın okunmasıyla davetliler oruçlarını açtı. Dernek Başkanı Onur Açık, ramazan ayı vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Beşiktaş sevdalılarına teşekkür etti.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.


Advertisement