Yapay fotosentez teknolojisiyle iklim dostu üretim tesisi kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Yapay fotosentez teknolojisiyle iklim dostu üretim tesisi kuruldu

Yapay fotosentez teknolojisiyle iklim dostu üretim tesisi kuruldu

Almanya'nın Marl kentinde, Siemens Energy ve Evonik, yapay fotosentez teknolojisiyle kimya endüstrisinde çevre dostu üretim tesisi kurdu.

05.10.2020 12:02  Güncelleme: 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Marl kentinde, Siemens Energy ve Evonik, yapay fotosentez teknolojisiyle kimya endüstrisinde çevre dostu üretim tesisi kurdu. Sürdürülebilir kimyasal üretimi için hammadde olarak karbondioksit ve hidrojenin kullanıldığı pilot tesis faaliyete de başladı.

Siemens Energy ve Evonik, karbondioksit ve su kullanarak kimyasal madde üreten bir pilot tesis kurdu. Tesiste üretim yapmak için gereken enerji, yenilenebilir kaynaklarla karşılanıyor.

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın sponsorluğunda gerçekleştirilen Rheticus projeleri kapsamında hayata geçirilen pilot tesis, Almanya'nın Marl kentinde faaliyete başladı. Tesiste kullanılan inovatif fotosentez teknolojisi, enerji devriminin başarısına önemli bir katkıda bulunacak. Bu proje, Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın toplamda 6,3 milyon Euro ile sponsorluk desteği sağladığı Rheticus I ve II araştırma projelerinin en önemli aşamalarından birini temsil ediyor.

Siemens Energy CEO'su Christian Bruch, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Hedefimiz, inovatif teknolojileri kullanarak yeni ve daha sürdürülebilir çözümler sağlamak. Hidrojen ve karbondioksit elektrolizi teknolojimizle, temiz elektrikten sürdürülebilir malzeme uygulamalarına bir köprü kuruyoruz. Siyaset, bilim ve Evonik gibi iş ortakları arasındaki bu yakın iş birliği, bu yönde önemli bir adımı temsil ediyor" açıklamasında bulundu.

DOĞAYI ÖRNEK ALAN İNOVATİF TEKNOLOJİ

Power-to-X fikrini, başarıyla hayata geçirmenin yolunu gösteren Rheticus araştırma projesi, Alman Hükümeti'nin enerji sistemi dönüşümü konusundaki en büyük araştırma girişimlerinden biri olan Copernicus'un projelerinden doğdu.

Rheticus kapsamında kurulan deney tesisinin arkasındaki yapay fotosentez fikri için ise araştırmacılar, doğadan ilham aldı. Tıpkı bitkilerin karbondioksit ve sudan birkaç aşamada şeker üretmek için güneş enerjisini kullanması gibi, yapay fotosentez de elektroliz yoluyla karbondioksit ve sudan bakterilerin yardımıyla değerli kimyasallar üretmek için yenilenebilir enerjileri kullanıyor. Bu tür yapay fotosentez, bir enerji deposu görevi görüyor ve böylece karbon döngüsünü kapatmaya ve atmosferdeki karbondioksit kirliliğini azaltmaya yardımcı oluyor.

Tesis, Siemens Energy tarafından geliştirilen bir CO2 elektrolizörü, bir su elektrolizörü ve Evonik'in teknik uzmanlığını taşıyan bir biyoreaktörden oluşuyor. Mevcut Rheticus proje fazı başarıyla tamamlandıktan sonra, Evonik ve Siemens Energy, karbondioksitten özel kimyasallar veya yapay yakıtlar gibi enerji açısından zengin ve değerli maddeler üretebilen benzersiz bir platform teknolojisine sahip olacak.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yapay fotosentez teknolojisiyle iklim dostu üretim tesisi kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement