Şifa kaynağı ışkın tezgahlardaki yerini aldı - Son Dakika
Güncel

Şifa kaynağı ışkın tezgahlardaki yerini aldı

Şifa kaynağı ışkın tezgahlardaki yerini aldı

Doğu Anadolu Bölgesi genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgahlarındaki yerini aldı.

23.04.2020 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Anadolu Bölgesi genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgahlarındaki yerini aldı.

Erzincan'da kilosu 30 ila 40 TL'den satılmaya başlanan ışkın, her yıl Nisan ve Mayıs aylarında dağlardan toplanarak kent merkezindeki tezgahlarda yerini alıyor. Erzincanlı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ışkın, bölgenin birçok yerinde ışgın, ekşi ışgın, uçkun isimleri ile de biliniyor.

Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanan ışkının ünü Amerika'ya kadar yayılmış durumda. Yöre insanı tarafından kanser hastalığının yanı sıra diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ışkın otunun boyu, yaklaşık 40 santim ile 150 santim arasında değişiyor.

Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu belirtiliyor.

"Çoğu bunu tedavi amaçlı kullanmaya başladı"

Erzincan'da yaklaşık 15-20 yıldır bahar aylarında dağların yüksek kesimlerinde ışkın toplayıp tezgahında sattığını söyleyen seyyar satıcı Ahmet Koç, "Şu anda kilosunu 30 TL'ye satıyoruz. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kanser ve diğer birçok hastalığa da iyi geldiğinin bilimsel olarak da kanıtlanması ile beraber talep oldukça artmış durumda. Bununla beraber çoğu müşterimiz gelip alıp batı illerine götürüyor. Çoğu bunu tedavi amaçlı olarak kullanmaya başladı. Önümüzdeki günlerde havaların iyice ısınması ile birlikte daha çok getirmeye başlayacağız. Özellikle ışkın köküne olan talep de çok arttı. Fiyat şu anda biraz pahalı. Ama ilerleyen zamanda uygun fiyatlara düşer" şeklinde konuştu.

Erzincan'da yaklaşık 15 yıldır aktarlık yaptığını dile getiren Mehmet Ali Sönmez de özellikle ışkın kökünün çok faydalı olduğunu ifade ederek, "Işkın tansiyon, kolestrol gibi hastalıklara iyi geliyor. Ayrıca kanserli hücrelerin oluşmasını da engelliyor. Bu son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarla da kansere iyi geldiği de ortaya kondu. Böyle olunca ışkına olan talep gittikçe arttı. Biz buradan il dışına da yurt dışına da göndermeye başladık. Özellikle bizden kökünü isteyenler çok oluyor." dedi. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şifa kaynağı ışkın tezgahlardaki yerini aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü
    16:49 Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü

    Bolu'nun Yeniçağa ilçesine bağlı Aşağı Kuldan köyü mezarlık mevkisinde bir arazide çıkan anız yangını, Yeniçağa Belediyesi itfaiyesi ile Yeniçağa Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

  • Kastamonu'da kasten yaralama ve gasp şüphelisi tutuklandı
    16:48 Kastamonu'da kasten yaralama ve gasp şüphelisi tutuklandı

    Araç İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, bir kişinin yaralanması ve gasbedilmesi olayıyla ilgili çalışma başlattı. Yakalanan şüpheli Y.G, adliyeye sevk edildi ve çıkarıldığı hakimlikçe 'kasten yaralama ve gasp' suçundan tutuklandı.

  • Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti
    16:46 Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti

    Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetiminin ziyaretinde demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin önemine dikkat çekti.

  • Antalya'da Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı ile 35 Genç Girişimci Yetiştirildi
    16:45 Antalya'da Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı ile 35 Genç Girişimci Yetiştirildi

    Antalya'da Teknokent ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürütülen Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Hızlandırma Programı projesi kapsamında bir yıl süren eğitimle 35 genç girişimci yetiştirildi. Programda genç girişimcilerin çalışmalarının sunumu yapıldı. Etkinliğe, üniversite rektörü, teknokent genel müdürü, kalkınma ajansı genel sekreteri, KOSGEB il müdürü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yapılan program sayesinde girişimciler güncel bilgiye, nitelikli eğitim ve mentorluk hizmetlerine erişim sağladı ve iş ağlarına katılım sağladı. Yapay zeka ve oyun teknolojileri alanında farkındalık oluşturma ve bilgilendirme faaliyetlerinin yanı sıra hızlandırma programı kapsamında uzman eğitmenler ve mentorlerle çalışmalar gerçekleştirildi.

  • Samsun'da Anadolu Mozaiği Temalı Defile
    16:44 Samsun'da Anadolu Mozaiği Temalı Defile

    Turizm Haftası kapsamında Samsun'da düzenlenen defilede, Anadolu'nun yöresel giysilerinden oluşan 46 kostüm sergilendi. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, defilenin amacının Turizm Haftası'nı kutlamak ve eski değerleri hatırlatmak olduğunu belirtti. Defilede Türkiye'nin yanı sıra Osmanlı coğrafyasından da kostümler yer aldı.

  • İzmir'de kavga sonucu bıçaklanan genç hayatını kaybetti
    16:44 İzmir'de kavga sonucu bıçaklanan genç hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde yaşanan bir kavgada arkadaşı tarafından bıçaklanan 17 yaşındaki genç, hastanede hayatını kaybetti. Cinayet anı güvenlik kamerasına yansırken, anne uyuşturucunun olayın sebebi olduğunu belirterek suçluların en ağır cezayı almasını istedi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • AK Parti Eskişehir Milletvekili ve İl Başkanı Han Belediye Başkanı Belceli'yi ziyaret etti
    16:43 AK Parti Eskişehir Milletvekili ve İl Başkanı Han Belediye Başkanı Belceli'yi ziyaret etti

    AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez ve Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Han ilçe Belediye Başkanı Bekir Belceli'ye 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Dönmez, Han'ın potansiyelini ve yaşam kalitesini artıracaklarını belirtirken, Belceli de ziyaretten memnuniyetini ifade etti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'de 16 milyon emekli var, birileri ıstakoz yiyor
    16:43 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'de 16 milyon emekli var, birileri ıstakoz yiyor

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de 16 milyon emeklinin büyük bir kısmının 230 euro ile geçindiğini belirterek, birilerinin ise ıstakoz yiyip paylaştığını söyledi. Özel, Erdemliler Hareketi'nin grup toplantısında öz eleştiri yapmak yerine 'seçimleri biz kazandık' dediğini ve bu tutumun ders almadığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin parti içi demokrasiyi ve grup içi demokrasiyi işleteceğini vurguladı.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.


Advertisement