Bakan Kurum, Sıfır Atık Kısa Film Yarışması Ödül Töreni'nde konuştu (1) - Son Dakika
Güncel

Bakan Kurum, Sıfır Atık Kısa Film Yarışması Ödül Töreni'nde konuştu (1)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün afetlerde enkazın altında kalan bir Türkiye yok. Bugün, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, enkazını hemen kaldıran, milletinin yaralarını anında saran, vatandaşlarına sıcak yuvalarını hemen yapıp teslim eden ve afetin izlerini süratle silen bir...

08.09.2021 16:06  Güncelleme: 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugün afetlerde enkazın altında kalan bir Türkiye yok. Bugün, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, enkazını hemen kaldıran, milletinin yaralarını anında saran, vatandaşlarına sıcak yuvalarını hemen yapıp teslim eden ve afetin izlerini süratle silen bir Türkiye var." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla "Sıfır Atık Kısa Film Yarışması Ödül Töreni" düzenlendi.

Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, Sıfır Atık Kısa Film Yarışması'nda ödül alan kısa filmleri keyifle izlediğini, izlerken hem mutlu olduğunu hem de gençlerle çok gurur duyduğunu belirterek, Sıfır Atık Projesi'nin gençlerin ve çocukların geleceği, ortak evi olan dünya, insanlarla aynı havayı soluyan, aynı suyu içen, aynı topraktan beslenen kuşların, sincapların, kaplumbağaların, ceylanların ve diğer tüm canlıların geleceği için çok önemli olduğunu ifade etti.

Kurum, "Sıfır Atık Projesi'ne, doğanın korunmasına gösterdiğiniz hassasiyet, üstlendiğiniz sorumluluk bizleri son derece mutlu ediyor. Yarışmamıza lise ve üniversite düzeyinde yüzlerce başvuru aldık. Gönderdiğiniz her bir film, her bir hikaye bizim için çok kıymetli, çok değerli. Emeğinize, yüreğinize, ellerinize sağlık. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız." diye konuştu.

Bugün doğada yaşayan nice canlıların, bitki türlerinin, ağaçların, ormanların iklim değişikliğinden her geçen gün olumsuz etkilendiğini dile getiren Kurum, yarışmada birinci olan Bilge Vural'ın da kısa filminde yaban hayatına zarar verecek her bir hareketin ekolojik dengeyi nasıl bozduğunu anlattığını, iklim krizinin ana nedeninin ne yazık ki insan eliyle doğaya verilen zarar olduğunu belirtti.

Bakan Kurum, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun sebeplerinden birinin de iklim değişikliği olduğunu, Kastamonu'da, Sinop'ta, Bartın'da, Rize'de ve Artvin'de meydana gelen sellerin iklim değişikliğinin ülkedeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Dünyada ve Türkiye'de yaşanan son yangınların en önemli sebeplerinden birinin hiç şüphesiz iklim değişikliği olduğuna dikkati çeken Kurum, yangınlar nedeniyle vatandaşların hayatlarını kaybettiğini ve binlerce ağacın kül olduğunu dile getirdi.

Bakan Murat Kurum, şunları kaydetti:

"O ağaçların dallarına konan, ki sizin filmlerinize de konu oldu, kuşlarımızın yuvası dağıldı. Hele hele kaplumbağalarımızın o görüntüleri hakikaten içimizi acıttı. Mehmet Amca, gözü gibi baktığı koyununu, kuzusunu kaybetti. Havva Teyze üzerine titrediği zeytin, defne, keçiboynuzu ağaçlarını, Süleyman kardeşimiz yangını söndürmeye çalışırken geçim kaynağı olan traktörünü kaybetti. Çiftçilerimiz, esnafımız, evlerini, ahırlarını, ekmek tekneleri olan dükkanlarını kaybettiler. Yangınlar tamamen söndürülene kadar devletimizin tüm kurumlarıyla bölgeden hiç ayrılmadık. Milletimizin yanında olduk, acısını paylaştık. Bir seferberlik anlayışıyla hareket ettik, vatandaşımızın zararlarını karşılamak için gece gündüz çalıştık."

Yaşanan tüm bu zorlu süreçte milletin devletine olan güvenine, inancına şahit olduklarını ifade eden Kurum, onların bu güvenini boşa çıkarmayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, birlik ve beraberlik içerisinde, tüm bu afetlerin izini silme gayreti içerisinde olduklarını aktardı.

Kurum, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlarımız için TOKİ Başkanlığımızla Antalya, Muğla, Kastamonu, Sinop, Bartın, Rize ve Artvin'de yöresel mimariye uygun, çevreci ve sıfır atığa uyumlu toplam 1357 konut, 1500 civarında köy evi ve 863 ahır yapıyoruz. Kastamonu ve Sinop'ta 4 sanayi sitesi yangından etkilendi ve orada da yapım sürecini başlattık. İller Bankamızla afetlerden zarar gören şehirlerimizin altyapılarını tamamen yeniledik, yeniliyoruz. Bugün artık, hamdolsun, afetlerde enkazın altında kalan bir Türkiye yok. Bugün, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, enkazını hemen kaldıran, milletin yaralarını anında saran, vatandaşlarına sıcak yuvalarını hemen yapıp teslim eden ve afetin izlerini süratle silen bir Türkiye var. Büyük Türkiye var, güçlü Türkiye var. Bugün baktığınızda bu güçlü Türkiye'nin yapmış olduğu, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, afet sonrasında vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak, en hızlı şekilde acılarını ve ihtiyaçlarını gidermek için çalışan bir Türkiye vardır. Örnek verecek olursak, Ayşe Teyze'mizi alevlerin arasında bırakıp gitmeyen İbrahim Amca'mızın evini, bir aydan daha kısa bir sürede tamamladık ve kendisine teslim ettik. İnşallah diğer konutlarımızı, köy evlerimizi, ahırlarımızı da yapıp, tıpkı İbrahim Amca'nın evi gibi vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde teslim edeceğiz."

"Ekolojik Restorasyon ve Kurtarma Operasyonu'nu başlattık"

Orman yangınlarının olduğu bölgelerde ağaçların tekrar fide vermeye, ormanın asıl sahiplerinin tekrar yuvalarına dönmeye başladıklarını söyleyen Kurum, Bakanlık olarak doğanın yeniden canlanmasına katkı sağlamak amacıyla Muğla'da biyoçeşitlilik zararının tespiti ve canlı türlerinin kaybolma riskini ortadan kaldırmak için Türkiye'de ilk kez uygulanan Ekolojik Restorasyon ve Kurtarma Operasyonu'nu başlattıklarını, çalışmalara bilim insanları, gönüllüler ve gençlerle devam ettiklerini ifade etti.

Sadece bu sene yaşanılan bu felaketlerin Sıfır Atık Projesi'nin dünyanın, gençlerin ve çocukların geleceği için ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Kurum, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürüttükleri Sıfır Atık Hareketi'nin, iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli ayağı olduğunu dile getirdi.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele etmek, bu etkiler nedeniyle karşı karşıya kalınan koşullara uyum sağlamak amacıyla Sıfır Atık Projesi'ni kararlılıkla sürdürdüklerinin altını çizen Kurum, sıfır atık yönetim sistemini Türkiye'nin dört bir yanında yaygınlaştırarak, farkındalık oluşturmak amacıyla 7'den 70'e tüm vatandaşlara eğitimler verdiklerini hatırlattı.

Kurum, küresel platformlarda en değerli ödüllere layık görülen Sıfır Atık Projesi ile enerjiden, sudan, depolama alanından ve petrolden büyük tasarruf sağladıklarını söyledi.

Millet bahçeleriyle, ekolojik koridorlarla, doğal korunan alanlarla yutak alanların sayısını artırdıklarını belirten Kurum, Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan bu çalışmalarla geri kazanım oranını yüzde 22,4'e çıkardıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün dünya iklim değişikliğiyle daha etkin bir mücadele ortaya koymak için net sıfır emisyon hedefine ulaşacak çalışmalar yürütüyor. Biz de ülke olarak net sıfır emisyon hedefiyle çalışmalarımızı bakanlıklarımızla birlikte sürdürüyoruz. Bir hayalimiz var. O da çocuklarımıza tertemiz bir Türkiye bırakmak. Bu anlamda, sizlerin, gençlerimizin, çocuklarımızın, 'Sıfır Atığı', hayatının bir parçası haline getirmesi geleceğimiz için çok önemli. İşte bu salondaki manzara bunun en güzel örneğidir. Sizler güçlü Türkiye'nin yarınlarısınız, geleceğisiniz. 32 milyon gencimizin, evladımızın, dereceye giren her bir evladımızın, yarışmaya başvuran her arkadaşımızın bu konuyu dert edinmesi, üzerinde düşünmesi, proje üretmesi doğal varlıklarımızın korunması için çok önemli bir katkıdır."

Lise ve üniversite kategorisinde dereceye girenler ödüllerini aldı

Sıfır Atık Kısa Film Yarışması'nda, lise kategorisinde birincilik ödülünü "Ya Geleceğimiz Karanlık ya da Sıfır Atık" eseriyle Talha Eren Kutlay, ikinciliği "Plastik Hayatlar" eseriyle Zeynepnaz Hüyük, üçüncülüğü ise "Dönüşüm" eseriyle Rabia Çelik aldı.

Üniversite kategorisinde "Yabana Atma" eseriyle Bilge Vural birinciliğe, "İz Kısa Film" filmiyle Ramazan Talha Yasım ikinciliğe, "Dünyayı Kurtarıyoruz" filmiyle Havva Demir ise üçüncülüğe layık görüldü.

Törende, derece giren öğrencilere ödülleri verildi.

Bakan Kurum, Sıfır Atık Kısa Film Yarışması Ödül Töreni\'nde konuştu (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Kurum, Sıfır Atık Kısa Film Yarışması Ödül Töreni'nde konuştu (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı
    18:09 Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan'a destek vereceğini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Mersin ziyaretinde yapılan toplantıda Soydan'a destek kararını açıkladı ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye sinerji yaratacağını belirtti. Anavatan Partisi, Soydan'ın başkanlığında Mersin'in tekrar Akdeniz'in incisi haline geleceğine inandıklarını ifade etti.

  • TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı
    18:07 TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji ruhuna vurgu yaparak, dünyada böyle bir toplumsal seferberlik ruhunun olmadığını belirtti. Kacır, Türk gençliğinin teknoloji alanında gösterdiği başarıları ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisindeki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini ve milli uzay programını anlattı.

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.


Advertisement