Sıfır Atık Projesi, Diyarbakır'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Sıfır Atık Projesi, Diyarbakır'da Başladı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen Sıfır Atık Projesi, Diyarbakır'da törenle hayata geçti.

16.02.2018 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen Sıfır Atık Projesi, Diyarbakır'da törenle hayata geçti. Diyarbakır'da kişi başına 1 kilogramı aşkın günlük atığın olduğunu belirten Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "2018 yılında bir bütün olarak Sıfır Atık Projesi'nde Türkiye'nin en başarılı ve dönüşümü en çabuk gerçekleşen il olmak iddiasıyla bir aradayız" dedi.

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi'nin tanıtımı toplantısı, DSİ'nin toplantı salonunda yapıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında yapılan toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, vali yardımcıları, kaymakamlar ve STK temsilcileri katıldı.

Vali Yardımcısı Tuba Koşal, proje sunum konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı Sıfır Atık Projesi'ni detaylarıyla anlattı. Sunumun ardından konuşan Vali Güzeloğlu, 100 yıl öncesine göre insanoğlunun bugün enerjiyi 3 kat, ham maddeyi ise 2 kat fazla kullanan bir yaşam formunda olduğunu belirterek, "Çevreye attığımız zararlı maddelerin hem hacimsel hem de niteliksel olarak ağırlığında ve riskinde çok büyük bir artış var. Diyarbakır'ımızda 1 kilogramı aşkın günlük birey başına miktarımız var. Tüm bu atıklar, niteliksel olarak da farklılıklar gösteriyor. Bu atıkların bir bütün olarak hepsinin bir anda ve bir yerde ne sağlıklı muhafaza edilmesi ne ayrıştırılması ne de ekonomik olarak şüphesiz dönüştürülmesi mümkün değil. Sıfır atık diyerek atığın kitlesel olarak hem hacmini hem de zararlı etkilerini en aza indireceğiz" diye konuştu.

"1 ton atık kağıdı kazandığımızda ve dönüşüme konu yaptığımızda yaklaşık 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor. 1 ton atık camı kazandığınız zaman, 10 litre petrol tasarrufu yapıyorsunuz" diye sözlerini sürdüren Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"Biz bugün Diyarbakır'ımızda değişen, gelişen ve güzelleşen Diyarbakır'da artık yaşam kalitesi noktasında da bu gibi toplumsal ve sosyal sorumluluk projelerinde de iddiamızı ortaya koymak, hedeflerimizi paylaşmak ve bugünden itibaren 2018 yılında bir bütün olarak Sıfır Atık Projesi'nde Türkiye'nin en başarılı ve dönüşümü en çabuk gerçekleşen il olmak iddiasıyla bir aradayız. Bu sürecin başlangıcı şüphesiz kamu kurumlarımız olacak. Üniversitemiz, hastanelerimiz dahil, kamuya açık özellikle toplu taşıma, ulaşıma açık merkezlerimiz dahil, farkındalığı artıracak alanlar ve ortamlarda bunu başlatacağız. Ama bana sorarsınız Diyarbakır'da başarının merkezi olarak da orayı hedefliyoruz. En doğru başlangıcımız okullarımız olacak. Okullardaki çocuklarımızla başlayan bir zihinsel dönüşümün, her bir öğrencinin, gencimizin, zihninde bunun gereğinin ve bunun gerçekleşmesinin bilincinin yerleştirilmesini sağlayacağız. Okullarla başlayacağız, okul merkezli, çocuk ve genç merkezli bir bilinç işleyişi oluşturmayı hedefleyeceğiz. Aylık Diyarbakır'da kurumsal performans değerlendirme sonuçlarını paylaşacağız. En başarılı kamu kurumu, ticari işletmeyi, en başarılı okulumuzu ve onun sonucunda da kazandıklarımızı koyacağız. Aylık değerlendirmelerin sonucunu kamuoyu ile paylaşacağız. Bu duyarlılığı ne kadar çok artırırsak inanın geleceğe o kadar temiz bir dünya, temiz bir Diyarbakır bırakacağız."

Toplantıya katılanlara, Sıfır Atık Projesi tanıtım kitapçıkları dağıtıldı. Toplantı, basına kapalı devam etti. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sıfır Atık Projesi, Diyarbakır'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor
    09:20 Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi'nde yer alan Bostancık köyüne önceden inen çığdan dolayı 5 metreyi bulan karda yol açma çalışması yapılmaktadır. Hakkari İl Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Bostancık köyünün yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Kepçe boyunu aşan karda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, çığ tehlikesine rağmen gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir.

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün hücre evinde saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.


Advertisement