"Sıfır Atık" projesinin ikinci etabı hayata geçiyor - Son Dakika
Güncel

"Sıfır Atık" projesinin ikinci etabı hayata geçiyor

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Şubat ayından haziran ayına kadar İstanbul'da kamuda 12 bin 700 binada Sıfır Atık'la ilgili bir çalışma gerçekleştirdik.

11.07.2019 19:23  Güncelleme: 19:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Şubat ayından haziran ayına kadar İstanbul'da kamuda 12 bin 700 binada Sıfır Atık'la ilgili bir çalışma gerçekleştirdik." dedi.

Yerlikaya, Sıfır Atık projesinin hayata geçirilecek ikinci etabı kapsamında otel ve marina işletmecilerinin katılımıyla Beşiktaş'ta bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Vali Yerlikaya, "Şubat ayından haziran ayına kadar İstanbul'da kamuda 12 bin 700 binada sıfır atıkla ilgili bir çalışma gerçekleştirdik. Bu noktaya nasıl geldi? 2017'nin sonunda Sayın Eminde Erdoğan Hanımefendi önderlik etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 81 ilde bu kampanyayı bizzat yürüttü." ifadelerini kullandı.

Vali Yerlikaya, illerde ve ilçelerde valiler ile kaymakamlar, çevre ve şehircilik il müdürlükleri ile diğer kamu kurumlarının Sıfır Atık projesini hayata geçirerek halka örnek olduğunu söyledi.

İstanbul valilik binası olmak üzere 39 ilçe kaymakamlık binasında Sıfır Atık projesini hayata geçirdiklerini anlatan Yerlikaya, okullar ve üniversitelerle görüşme yaptıklarını, özellikle İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Cerrahpaşa İstanbul Üniversitesi ile beraber toplantılar yaparak projeyi daha da geliştirdiklerini ifade etti.

Valilikte Sıfır Atık projesinin takibi için bir ofis kurduklarını söyleyen Ali Yerlikaya, "O ofis gerçekten takdire şayan bir hizmet verdi. Arkadaşlarımın hepsini tebrik ediyorum. Biz şubatta yola çıkarken, tespit ettiğimiz 12 bin 700 -ki bu Türkiye'deki kamu binalarının neredeyse yüzde 60'a yakını teşkil ediyor- Beş aylık gibi kısa bir sürede büyük bir sevinçle bunu başardık. Kamu kendi üzerine düşeni yapıp başardığı bu konuyu artık şehrimizde özel sektörümüze de önermek, tavsiye etmek, onlarla da birlikte bunu başarmak istediğimiz için bugün buradayız." diye konuştu.

Vali Yerlikaya, özel sektörde Sıfır Atık projesini hayata geçirmek için otel ve marineleri niçin öncelik olarak seçtiklerini ise şu ifadelerle anlattı:

"Turist sayısında son beş yılda rekor kırdık. İstanbul şu anda Avrupa'da üç, dünyada ilk 10'da. Dolayısıyla turizm elçilerimizleyiz bugün. 580 otelimiz, altı tane de marine işletmemiz var. Otellerimizde, marine işletmelerimizde Sıfır Atık'la ilgili neler yapacağımızı sizlerle tatbik etmek istiyoruz. ve bir takvim koyuyoruz. Biz 1 ekim itibariyle şehrimizdeki tüm otel binalarında, ayını şekilde marinelerde bunu bitirmek istiyoruz."

Sıfır Atık projesiyle ilgili AVM yönetimleriyle de görüşeceklerini ve projeyi orada da hayata geçireceklerini anlatan Ali Yerlikaya, aynı zamanda organize sanayi bölgeleri, otogarlar ve insanların toplu kullandığı tüm alanlarda bu projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

İmamoğlu'na iadeyi ziyaret

Vali Ali Yerlikaya, seçimlerin geride kaldığını, halkın hizmet beklediğini anlatarak 39 ilçenin belediye başkanı ve kaymakamını ziyaret etmeye başladığını ve salı günü de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na iadeyi ziyaret yapacağını söyledi.

Bir otel işletmecisinin Sıfır Atık projesi karşılığından işletmelere enerji teşviğinin verilmesi gerektiğini ve bunun da kurumların projeye dahil olmasını arttırabileceğini söylemesi üzerine, Yerlikaya bu teklifi bakanlığa sunacağını söyledi.

Otellerdeki tekstil atık konusunu da gündeme alacaklarını anlatan Yerlikaya, işletmelerdeki atıkların tek bir firma üzerinden alınması konusunu da değerlendirmeye alacaklarını belirtti.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hacı Mehmet Güner ise valiliğin bu projesine her türlü desteği vereceklerini vurguladı.

Boğaz'ın bazı bölgelerindeki atık yağlarla ilgili bir çalışmanın olup-olmadığı sorusuna da cevap veren Güner, denetimleri sıklaştıracaklarını söyledi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de Sıfır Atık projesini desteklediklerini ifade ederek, otelciler birliği olarak uluslararası bir kuruluşla, online verilen Sıfır Atık Eğitim Programı üzerinde çalıştıklarını ve otellerde çalışan personellerle bunu paylaşacaklarını kaydetti.

"Sıfır Atık" projesinin ikinci etabı hayata geçiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sıfır Atık' projesinin ikinci etabı hayata geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement